PANČEVO: Jasmina Topić objavila prvi muzički album „Privremeni boravak”

Jasmina Topić, foto: Aleksandar Stojković

Pesnikinja iz Pančeva, Jasmina Topić objavila je prvi muzički album „Privremeni boravak”, nastao na osnovu pesama iz njene istoimene zbirke („Arhipelag”, 2020), ovenčane nagradom „Milica Stojadinović Srpkinja“ (2021).

Ukomponovane pesme predstavljene su u prvobitnom aranžmanu na promociji knjige u Pančevu, u dvorani „Apolo” u junu 2021. godine, kao i na festivalu „Vila“ u Vrdniku 2022, u sklopu programa „Novi Sad – evropska prestonica kulture” i književnog festivala „Milici u pohode“.

– Neposredno nakon izlaska knjige iz štampe, razmišljala sam kako bih mogla da je predstavim, a to oduvek radim na nestandardan način. Spontano se desilo da sam krenula da sviruckam na gitari pesmu „To što ti se radujem“ i odjednom je ona počela da dobija svoje muzičke obrise. Nije to prvi put, imala sam takve pokušaje i ranije i oni su uglavnom ostajali negde za mene, ali je ovog puta iz nekog razloga sve izgledalo i „mirisalo“ drugačije. U narednim danima i nedeljama, desilo se isto sa još tri pesme – „Jadransko plavo”, „Sumrak” i „Letnje veče u Branzviku” – a potom u naredna dva meseca još dve: „Prijatelji” i „Pišem ti pismo, pišem ti poruku”. Obratila sam se svom drugaru Đurađu, koji ima iskustva sa sviranjem, i izložila mu ideju. Za početak, trebalo je te pesme izvesti na promociji knjige. Pridružila nam se i Miona koja profesionalno svira violu i tako je nastao mali trio – istakla je Jasmina Topić.

Pročitajte još  U OMOLJICI OD 6. DO 15. APRILA: Snima se film „Kalafon”, biće kratkih obustava saobraćaja

Nakon promocije, projekat snimanja albuma podržao je Grad Pančevo na konkursu iz oblasti kulture i onda je čitava ideja dobila ozbiljnije obrise.

– U međuvremenu, pridružio nam se Goran Zmejkovski koji je odsvirao većinu deonica na gitari, a ja sam se borila sa uklapanjem u muziku još tri preostale pesme. U tom trenutku smo već započeli sa radom u studiju. Veoma je komplikovan i dugotrajan taj proces, a ovo je zaista bilo moje prvo iskustvo pa, iako sam znala kako te pesme želim da zvuče, i dalje je trebalo vremena da se one realizuju na pravi način. Presudnu ulogu odigrao je Stefan Gaćeša, u čijem studiju „3X2” smo započeli rad, a koji je na kraju pomogao i u snimanju bas deonica i u gitarskim solažama. Iako sam neuporedivo bolja u pisanju nego u sviranju, na kraju sam srećna što sam u jednoj pesmi odsvirala kompletno i ritam i solo deonice za gitaru – ispričala je autorka.

Pročitajte još  ŠAH: Odlični rezultati mladih Pančevaca na državnom finalu u Mladenovcu
Foto: Aleksandar Stojković

Album je konačno, posle dve i po godine rada, krajem 2023. i finaliziran, i sad preostaje da nađe put do slušalaca. Jasmina Topić precizira ko bi mogli biti ti slušaoci.

– Reći ću subjektivno, oni koji su voleli da slušaju i Jadranku Stojaković, i Arsena Dedića, i Ibricu Jusića, i Balaševića, ali isto tako negde se mogu naći tragovi muzike grupe EKV ili Darka Rundeka. Takođe, oni koji vole takozvani jadranski melos ili prizivanje leta i mora. Svakako je muzika koja traži posvećenost slušanju teksta, pa onda i muzičke pratnje – rekla je Jasmina Topić.

Na albumu se nalazi 10 kompozicija autorske muzike u ukupnom trajanju od nešto više od 43 minuta, sa naslovnim numerama:

  • Jadran Intro (na moru si),
  • To što ti se radujem,
  • Jadransko plavo,
  • Sumrak,
  • Pišem ti pismo,
  • Prijatelji,
  • Letnje veče u Branzviku,
  • Jadran 7 (u ponavljanjima),
  • Kako izgleda odlazak,
  • Šta je to noć donela.

Sve pesme su preuzete iz knjige i prilagođene izvođenju, prvobitno na akustičnoj gitari. Autor muzike je takođe Jasmina Topić, a aranžmani i izvođenje numera urađeni su u saradnji sa Mionom Caran Markov (viola), Đurađem Šimićem (bas gitara), Goranom Zmejkovskim (električna gitara), Stefanom Gaćešom (bas i električna gitara, produkcija albuma). Posebni saradnici, Danijela Olači i Ivan Kačavenda, poznat pod muzičkim imenom Ivica, zastupljeni su na dve finalne kompozicije.

Pročitajte još  OMOLJICA: Počelo snimanje filma „Kalafon“ o prvom nastupu romskog dečaka muzičara

Muzički album „Privremeni boravak” podržan je od strane Grada Pančeva na konkursu za kulturu i zaveden je kao zvučni snimak u Narodnoj biblioteci Srbije, kao izdanje Udruženja književnika i književnih prevodilaca Pančeva. Štampan je u ograničenom tiražu na memorijskim vizit-karticama i dostupan je za preslušavanje i online kupovinu na sajtu Bendcampa OVDE a u planu je da bude postavljen i na Spotify.

Takođe, muzika sa albuma može se koristiti za postove na društvenim mrežama Facebook i Instagram. Prvi singl sa ovog albuma objavljen je u julu prošle godine i može se pogledati i poslušati na muzičkoj platformi You Tube: 

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: