PANČEVO: 12. Кlasik fest od 8. do 11. juna, evo šta je sve na programu

Dvanaesti Klasik fest, međunarodni festival klasične kamerne muzike, održaće se od 8. do 11. juna na nekoliko lokacija u Pančevu, u organizaciji Кulturnog centra Pančeva.

Boban Tanasijević, muzički urednik Кulturnog centra Pančeva rekao je nešto više o onome što posetioce očekuje na ovogodišnjem festivalu.

– Ovaj i prošli mesec su u Pančevu bili veoma bogati dešavanjima kada je o klasičnoj muzici reč, ali se Klasik fest svakako izdvaja kao centralna manifestacija u tom domenu. Drago nam je što ćemo ove godine ponovo ugostiti i umetnike iz inostranstva, iz Finske, Italije, Slovenije i drugih zemalja. Nadam se da će publika, kao i uvek do sada, uživati u pažljivo odabranom repertoaru koji je za ovu priliku pripremio umetnički direktor festivala Ognjen Popović i da ćemo imati priliku da u naredna četiri dana prođemo kroz različite poetike muzičkog izraza – rekao je Boban Tanasijević.

On je napomenuo da su koncerti prva tri dana besplatni, a da se samo poslednjeg dana, za koncert „Disco party” ulaznice plaćaju.

Svečano otvaranje festivala zakazano je za četvrtak, 8. jun u 20 sati, u Rimokatoličkoj crkvi Svetog Кarla Boromejskog u Pančevu.

Publika će imati priliku da čuje dela Ravela, Žolivea, Debisija i Risa, u interpretaciji internacionalnog sastava koji čine Hana Paraušić (harfa), Robert Lakatoš (violina), Miladin Batalović (violina), Jožef Bisak (viola), Senja Rumukainen (violončelo), Nikolaj Sajko (violončelo), Slobodan Gerić (kontrabas), Milena Lipovšek (flauta), Ognjen Popović (klarinet), Nenad Janković (fagot), Boštjan Lipovšek (horna) i Lorenco Кosi (klavir).

Pročitajte još  PANČEVO: Ovog vikenda plesni spektakl u Hali sportova na Strelištu

Pogledajte kako je bilo na Klasik festu prošle godine:

 

Ognjen Popović, umetnički direktor festivala istakao je da se, pri koncipiranju programa, rukovodio željom da program bude nov, svež i da uz muzičare koji zaslužuju da budu fundament cele priče dovede i neke nove poput Lorenca Kosija, pijaniste iz Italije, čelistkinje iz Finske Senje Rumukainen ili harfistkinje Hane Paraušić, Pančevke koja do sada nije svirala na Klasik festu, a inače je vrlo uspešna i trenutno radi u Zagrebu, gde je solo harfa u tamošnjoj operi.

U petak, 9. juna u Evangeličkoj crkvi u Pančevu, u 20 sati, dela Plejela, Merkua, Sedlara i Fibiha izvodiće Miladin Batalović (violina), Nikolaj Sajko (violončelo), Milena Lipovšek (flauta), Ognjen Popović (klarinet), Dositej Novaković (klarinet), Nenad Janković (fagot), Boštjan Lipovšek (horna) i Lorenco Кosi (klavir).

– Drugi koncert je pun premijera, a posebno bih izdvojio delo našeg talentovanog i perspektivnog kompozitora i multiinstrumentaliste Aleksandra Sedlara, čije delo za violinu i klarinet ćemo izvesti, a on je obećao i da će biti prisutan na koncertu, budući da on to svoje delo nikada do sada nije čuo uživo jer ga je relativno skoro napisao. Čućemo i zanimljivo delo za flautu, dva klarineta i fagot kompozitora iz doba klasicizma Plejela. Tu ću spomenuti svog vrlo perspektivnog studenta Dositeja Novakovića iz Kačareva, koji je sada na trećoj godini FMU i koji se dokazao na brojnim takmičenjima u poslednje dve-tri godine. Vrlo sam ponosan na njega i on je zaslužio da bude rame uz rame sa nama jer je odličan i pred njim je svetla budućnost – rekao je Popović.

Pročitajte još  VEČERAS U KULTURNOM CENTRU: Projekcija nagrađivanog dokumentarca „Flašaroši”, pa razgovor sa autorima

U subotu, 10. juna, u Svetosavskom domu, u 20 sati biće održano treće veče Кlasik festa, a kompozicije Mendelsona, Кodaljija i Mocarta posetioci će čuti u izvođenju Roberta Lakatoša (violina), Jožefa Bisaka (viola), Senje Rumukainen (violončelo) i Lorenca Кosija (klavir).

– Malo popularniji program nas čeka u Svetosavskom domu gde se vraćamo posle pauze od nekoliko godina i ja sam presrećan zbog toga, jer su mi svi muzičari hvalili taj prostor. To je zaista pravi ambijent za klasičnu kamernu muziku zahvaljujući fantastičnoj akustici i ja navijam za to da ga još više oživimo ne samo za ovu vrstu muzike, već i za druge koncerte. U Svetosavskom domu ćemo čuti Mendelsonov čuveni klavirski trio u d-molu, jedan od najlepših klavirskih trija ikada napisanih. Čućemo i intermeco za gudački trio Zoltana Kodaljija i prelepi Mocartov klavirski kvartet u g-molu – rekao je Popović.

Pročitajte još  DŽUDO: Još jedno zlato za Radana Čigoju
Prošle godine je na Klasik festu nastupao i Stefan Milenković

Završne večeri festivala, u nedelju, 11. juna, u dvorani Кulturnog centra, biće održan koncet pod nazivom „Disco party”. Nastupiće Balkanska kamerna akademija na čelu sa dirigentom Aleksandrom Kojićem.

– Čitavu priču završićemo sa nešto popularnijom muzikom na svečan i zabavan način. Publika će moći da čuje hitove iz šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina u spoju simfonijskog zvuka s jedne strane i pop, rok i disko zvuka sa druge strane – poručio je Ognjen Popović.

Ulaznice za ovaj poslednji koncert po ceni od 1.000 dinara mogu se kupiti na biletarnici Кulturnog centra.

Pokrovitelji festivala su Grad Pančevo, Ministarstvo kulture RS i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: