ODLIČAN PROJEKAT UDRUŽENJA „PAPIR BOJE MAKAZE”: Šest radionica koje brišu razlike među decom

Jedan od mnogobrojnih projekata koji trenutno realizuju pančevačka udruženja uz podršku Grada Pančeva, a koji zavređuje posebnu pažnju svakako je onaj pod nazivom „InkluArt: inkluzivna umetnička zajednica dece Pančeva”. Projekat sprovodi udruženje „Papir Boje Makaze”, a on je osmišljen sa ciljem da, kako kažu u udruženju „donese toplinu, radost i ljubav u živote dece sa invaliditetom, pružajući im priliku da se uključe u vršnjačke grupe i poboljšaju svoju socijalnu inkluziju u lokalnoj zajednici”.

Ostvarenju tog plemenitog cilja ekipa iz udruženja „Papir Boje Makaze” nastoji da doprinese kroz niz od šest umetničkih kreativnih radionica namenjenih deci iz škole „Mara Mandić”. Prva je već realizovana, a ostale će uslediti do kraja godine.

– Cilj projekta je stvaranje prostora u kojem se deca ne dele na „tipičnu” i „posebnu”, već čine predivnu i jedinstvenu grupu koja izražava svoju kreativnost i osećanja kroz umetničke i kulturne aktivnosti. Verujemo da je upravo umetnost most koji spaja srca i duše dece, bez obzira na njihove individualne izazove i sposobnosti – kažu članovi udruženja.

Pročitajte još  PANČEVO: Fondacija „Svetozar Miletić” priredila radionicu za predškolce o Danu državnosti

Prva radionica realizovana je u saradnji sa Studijom za govor i javni nastup „Glumionica”.

– Radionica je bila magična. Naši mali glumci izveli su predstavu „Romeo i Julija” koja je oduševila sve prisutne: decu, roditelje i zaposlene u školi. Gledali smo kako se osmesi šire, kako se povezivanje događa i kako se međusobno razumevanje rađa. Ohrabreni uspehom ove prve radionice, planiramo da sprovedemo još pet radionica do kraja godine. Kroz senzorne, likovne i književne aktivnosti, želimo da obogatimo i ulepšamo dečje odrastanje i druženje. Svakoj radionici pristupamo pažljivo i strpljivo, prilagođavajući se potrebama i interesovanjima dece. Radionice su dizajnirane tako da pruže deci mogućnost da izraze svoju kreativnost, razumeju i prihvate različitosti, te da razvijaju solidarnost, empatiju i toleranciju – ističe Milana Pešić, koordinatorka projekta.

Pročitajte još  PANČEVO: Fondacija „Svetozar Miletić” priredila radionicu za predškolce o Danu državnosti

Ova ekipa uputila je Gradu Pančevu zahvalnost na prepoznavanju važnosti ovakvog projekta.

– Bez podrške Grada ovo ne bi bilo moguće. Takođe, želimo da zahvalimo i celokupnom timu iz „Glumionice” na divnoj saradnji i izvanrednoj predstavi za decu. Posebno bismo se zahvalili direktoru škole „Mara Mandić” i svim njenim zaposlenima na njihovoj stručnosti, toplini i gostoprimstvu koje nam pružaju tokom ovog projekta. Upravo ovakvi projekti pokazuju snagu zajedništva i razumevanja. Kroz umetnost, stvaramo mostove između dece svih mogućnosti i stvarno ih uključujemo u javni, kulturni, obrazovni i sportski život naše zajednice. Umetnost nas podseća da smo jedno, da smo svi važni i da svakom detetu treba pružiti priliku za ispoljavanje svojih talenata i osećanja – poručuje Milana Pešić.

Pročitajte još  PANČEVO: Fondacija „Svetozar Miletić” priredila radionicu za predškolce o Danu državnosti

Pogledajte i kratak video-prilog sa prethodne radionice:

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Zdravo Pančevo (@zdravopancevo)

 

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: