NA DAN MLADOSTI: U Bavaništu se održava manifestacija „YU-NOSTALGIJA”, biće ŠTAFETE, a dolazi i ON!

Ako ste jugonostalgičar i često se sa setom prisećate Titovog vremena i svega što je taj period naše istorije podrazumevao, onda u sredu, 25. maja, obavezno budite u Bavaništu.

I ponesite maramice!

Jer Bavaništanci spremaju svojevrsnu vremensku mašinu koja će vas vratiti u vaše omiljeno životno doba. Naime, u ovom južnobanatskom selu će se u sredu, 25. maja, na dan kada se u SFRJ obeležavao Dan mladosti, održati nova manifestacija pod nazivom „YU-nostalgija”.

Kako kažu organizatori, grupa lokal-patriota okupljenih na Fejsbuk stranici „Bavanište – Pidikanci na okupu”, njihova ideja je da se ožive uspomene na dane kada se omladina družila uz logorsku vatru i da današnji mladi osete čari tog doba.

Foto: Facebook, Bavanište – Pidikanci na okupu

Učesnici će početi da se okupljaju od 18 sati, a manifestacija zvanični kreće u 19 sati.

Pročitajte još  OMOLJICA: Osmomartovski bazar od 6. do 8. marta

Kako je najavljeno, program će voditi profesorka srpskog jezika Nataša Jovanov Dragosavac. Ona će prisutne podsetiti na dane bezbrižnog detinjstva i mladosti u doba stare Jugoslavije.

– Manifestaciju će posetiti i „ON”, najveći sin naroda i narodnosti, to jest glumac koji će oživeti lik druga Tita. Po programu, zamišljeno je da štafetu, koju su za ovu priliku izradili Mašinska škola Pančevo i preduzeće „Inox prerada”, predstavnik današnje omladine uruči „Titu Pidikancu” – navodi se u saopštenju organizatora.

Foto: © Canva Pro

Ono što je posebno zanimljivo, jeste podatak da Tito Pidikanac ne samo da nije pravi Tito, nego nije ni pravi Pidikanac, jer će ga zapravo glumiti Dolovac Sale Rus.

I profesorka Dragosavac predaje u školi u Dolovu, pa se na ovaj način učvršćuje bratska veza dva susedna sela, međusobno udaljena svega 8 km letnjim putem, između čijih meštana je u godinama i decenijama iza nas sklopljeno mnogo brakova.

Pročitajte još  U KAČAREVU OD 15. DO 18. FEBRUARA: Stiže 37. svetska SLANINIJADA, a ovo je DETALJAN PROGRAM

– Učesnici programa će nositi nekadašnje pionirske marame, podsetiće se pionirske zakletve, a vrhunac programa biće logorska vatra, sa igranjem kozaračkog kola i pevanjem partizanskih pesama – najavljuju organizatori, koji veruju da će ovo veče biti puno radosti, ali i suza zbog sećanja na vreme koje je iščezlo.

Foto: © Canva Pro

Da cela stvar ne prođe bez čari „banatske kujne”, od 15 sati počinje priprema vojničkog pasulja na pidikanski način. Ova delicija trebalo bi da bude spremna za degustaciju oko 20 sati, a to ne bi valjalo da propusti nijedan gurman. Cena porcije iznosiće 200 dinara.

Pročitajte još  KAČAREVO: Otvorena 37. Slaninijada, a ovo su POBEDNICI

A kad nahranite telo, vratite se ponovo na hranu za dušu. Nakon prvog dela večeri tokom kojeg će u centru pažnje biti vizuelni simboli prošlog vremena, u nastavku programa će nastupiti muzički bendovi koji će svirati YU rok muziku. Reč je o numerama koje su nastajale u periodu od 60-tih godina do nestanka SFRJ.

Predviđeno je da program traje do ponoći, a gostoljubivi Pidikanci pozivaju sve zainteresovane ljude da dođu u Bavanište 25. maja i da bar nakratko ožive stare uspomene.

Za više informacija, dostupna je predstavnica organizatora Tatjana na broju telefona 066/9429-552.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: