KOVAČICA: Traju „Maškovi dani”, u subotu premijera predstave „Mamona duše”

Ovogodišnju smotra pozorišta „Maškovi dani” u Kovačici se održava od 8. do 18. novembra, u organizaciji VHV scene, koja radi pod okriljem Doma kulture „3. oktobar“ u Kovačici. Kovačičani i njihovi gosti imaju priliku da ovih dana uživaju u sjajnim predstavama za decu i odrasle u izvođenju mahom amaterskih pozorišta.

„Maškovi dani” održavaju se već skoro tri decenije u čast Tomaša Hriešika Maška, velikog glumca i organizatora kulturnih zbivanja u Kovačici.

Na otvaranju manifestacije u sredu, 8. novembra, najviše su uživali najmlađi. Prva je, naime, na repertoaru bila dečja pozorišna predstava „Komšinica Juca i Romeo” autora Branka Milićevića Kockice, u izvođenju Pozorištanca „Puž” iz Beograda i u režiji Slobodanke Aleksić.

Odrasla publika je potom u petak, 10. novembra, pogledala odličan komad „Kovači” u izvođenju amatera iz SKPD-a „Heroj Janko Čmelik” i VHV pozorišta iz Stare Pazove. Scenario je napisao Pančevac Miloš Nikolić, a za režiju je zadužen Aleksandar Bako.

Miloš Nikolić

O predstavi „Kovači” sve se već zna, budući da se ona smatra jednom od najizvođenijih i najgledanijih srpskih predstava. „Kovači” su nastali pre tri decenije, a od tada do danas gostovali su u najznačajnijim pozorištima širom Srbije i sveta.

Predstava je 20 godina bila izvođena na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i u mnogim pozorištima u Srbiji, Rumuniji, Slovačkoj, Nemačkoj, Grčkoj, Velikoj Britaniji, na Kipru, pa čak i u Kanadi.

U svim tim zemljama „Kovače” je videlo na stotine hiljada gledalaca, a oni su, osim na srpskom, izvođeni i na mađarskom, rumunskom i drugim jezicima. Antiratnu poruku predstave razumeju svi, bez obzira na jezik kojim govore. To je i mišljenje reditelja Aleksandra Baka, koji poručuje da smo svi isti i da je najvažnije da budemo dobri ljudi, te da je to najvažnija poruka ove predstave.

Još jedan amaterski komad na slovačkom izveden je u nedelju, 12. novembra. Reč je o „Kamenom trotoaru” autora Ferka Urbaneka u režiji Emila Spišaka i u izvođenju Slovačkog vojvođanskog pozorišta iz Bačkog Petrovca. U predstavi glume umetnici iz slovačkih mesta u Vojvodini. Osim iz Stare Pazove, oni dolaze i iz Kisača, Vojlovice, Bačkog Petrovca i Kulpina.

„Maškovi dani” će u subotu, 18. novembra, u 20 sati, biti zatvoreni premijerom komada „Mamona duše“ u izvođenju Kolektiva kreativnih amatera (KOKRAM) iz Kovačice. Autorka predstave je Katarina Mišikova Hicingerova, a režiser Mihal Bireš. Ulaznice koštaju 300 dinara.

Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije su Kancelarija za Slovake u dijaspori, Opština Kovačica i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajendicama.

„Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Najbolje iz Кovačice” Udruženja „Pančevački omladinski centar“ koje je osnivač portala „Zdravo Pančevo”. Projekat je sufinansirala Opština Кovačica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: