KOMŠIJE NAM PRAVE ZAZUBICE: U Dolovu održana druga „Kulenijada”

Foto: Voja Mirosavljević

Da se u Banatu oduvek cenio dobar zalogaj (a i dobar srk) svedoči veliki broj manifestacija posvećenih upravo proizvodima kojima se nepce najviše raduje. Prve asocijacije koje se većini ljudi u južnom Banatu javljaju na ovu temu svakako su kačarevačka „Slaninijada” i dolovačka „Štrudlijada”.

No, prošle godine se rodila, a ove godine uspešno nastavila manifestacija koja ozbiljno pretenduje da ovim pobrojanima preotme slavu. Reč je o manifestaciji sasvim kul naziva – „Kulenijada”, a njeno drugo izdanje upriličeno je u subotu, 22. aprila u sali dolovačkog Vatrogasnog doma.

Pročitajte još  ISPROBAJTE VREMEPLOV: U subotu u Dolovu posetite ANTIČKU PIJACU

Manifestaciju su organizovali slikar Voja Mirosavljević, paroh Velike crkve u Dolovu Bojan Gavrilović, Steva Marković i Nemanja Stević, ona je bila revijalnog karaktera, a učestvovalo je 15 takmičara iz Dolova i Mramorka.

Foto: Voja Mirosavljević

A kako je sve počelo? Žitelj Dolova, Steva Marković, poreklom iz Petrinje u Hrvatskoj, doselio se u ovo selo i doneo sa sobom recepturu pravljenja kulena karakterističnog za podneblje Banije odakle dolazi. Preneo je svoje znanje zainteresovanim Dolovcima, pa se polako kultura pravljenja kulena primila i u ovom selu.

Pročitajte još  DOLOVAČKO POETSKO PROLEĆE: U subotu prva pesnička kolonija za decu

Nemanja Stević, mladi proizvođač mesnih proizvoda iz Dolova, usvojio je Stevinu recepturu za kulen i obogatio svoju ponudu. Tako su se i ostali Dolovci polako priključivali trendu proizvodnje kulena po banijskoj recepturi.

I sada je došlo vreme da i ostatak sveta čuje za ovu banatsko-banijsku deliciju. Kako kažu organizatori plan je da se „Kulenijada” ubuduće uvek održava prve subote nakon Uskrsa.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: