KOMPAS OBELEŽAVA 1. DECEMBAR: Brzo testiranje na HIV, „živa” biblioteka, „semafor” žurka…

Kreativni omladinski centar Pančeva za borbu protiv side (KOMPAS) i ove godine će zanimljivim, korisnim i veoma dobro osmišljenim programom tradicionalno obeležiti 1. decembar, Svetski dan borbe protiv side.

Manifestacija će se realizovati pod sloganom „Proširi svest – Uradi test“, a obuhvata besplatno testiranje na HIV, edukativni i informativni program, žurku i još nekoliko pratećih sadržaja.

Obeležavanje 1. decembra počeće, kao i uvek, veče uoči tog datuma, kada će volonteri KOMPAS-a drveće na Korzou u Pančevu okititi crvenim vrpcama, koje predstavljaju simbol borbe protiv side i podrške obolelima.

Centralna ulična manifestacija biće održana u petak, 1. decembra, od 12 do 15 sati na Korzou, ispred Galerije savremene umetnosti.

Pročitajte još  PANČEVO: U Narodnoj bašti zasađen ružičnjak od 65 ruža u obliku pluća, a ovo je simbolika...
Ovde će biti održana ulična manifestacija

Na toj lokaciji nalaziće se štand KOMPAS-a i kombi za brzo antigensko testiranje na HIV. Stručna psihološka podrška biće pružena svima koji budu došli na testiranje, a oni rezultate mogu očekivati u roku od 15 minuta.

Testiranje je potpuno anonimno i besplatno, a organizuje ga KOMPAS u saradnji sa Savezom udruženja pacijenata Srbije i Unijom organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba sa HIV-om i AIDS-om.

Pored toga, KOMPAS-ovi volonteri će deliti besplatne kondome i organizovati interaktivnu igru znanja o HIV-u i sidi za sve koji posete njihov štand.

Istog dana, takođe od 12 do 15 sati, u u Tehničkoj školi „23. maj“ KOMPAS će organizovati takozvanu „Živu biblioteku”. Učenici i osoblje škole će imati priliku da razgovaraju sa „živim” knjigama, to jest sa ljudima koji imaju specifična životna iskustva, poput osobe sa HIV-om, osobe s invaliditetom, samohrane majke, slepe osobe i dr. Ovaj interaktivni događaj pruža priliku za direktnu komunikaciju i postavljanje pitanja, što doprinosi širenju znanja i svesti o temama o kojima se u društvu nedovoljno govori.

Pročitajte još  U PANČEVU ZA DAN ŽENA: Frano Lasić nastupa u Kulturnom centru

Na Svetski dan borbe protiv side biće dodeljene i diplome novim volonterima KOMPAS-a koji su u oktobru uspešno završili Trening za vršnjačke edukatore „Školica“.

Završni događaj biće „Semafor žurka” koja će početi u 21 sat u dvorani „Apolo”.

Na toj žurki svaki učesnik na ulazu preuzima narukvicu određene boje: zelena znači da ste single, žuta poručuje potencijalnim udvaračima da mogu da probaju da vam priđu, dok crvena predstavlja signal da ste zauzeti.

Pročitajte još  PANČEVO: Istraga protiv dilera droge i njegove dve mušterije

– Posetioci žurke će moći da preuzmu besplatne kondome na našem štandu. Ovaj naš završni događaj je donatorskog karaktera, a Trag fondacija će doniranu sumu udvostručiti i sredstva će biti upotrebljena za realizaciju Aktivističkog kampa. Svi događaji koje ćemo organizovati potvrđuju našu posvećenost edukaciji, podršci i podizanju svesti o HIV-u, ali i našu želju da ukažemo na važnost podrške zajednice u borbi protiv ovog virusa – poručuju iz KOMPAS-a.

 

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: