SA PSIHOLOGOM NA TI: Da li je moja ćerka kleptomanka?

Foto: © Canva Pro

Na našem portalu radi besplatno Onlajn savetovalište za mlade „Moje mesto” u okviru rubrike „Sa psihologom na ti”. Mladi uzrasta od 15 do 30 godina koji žive na teritoriji grada Pančeva imaju priliku da, putem kontakt-forme, postave pitanje psihologu – psihoterapeutu i da odgovor dobiju na svoj mejl.

Projekat Savetovalište za mlade „Moje mesto” realizuje Grad Pančevo, a finansiralo ga je Ministarstvo omladine i sporta. Partneri na projektu su Udruženje „Psihogeneza”, Dom omladine Pančevo, Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Kovin i Udruženje „Pančevački omladinski centar”, koje je osnivač portala „Zdravo Pančevo”.  Osim seansi uživo koje se održavaju u Domu omladine četiri dana u nedelji, dostupno je i onlajn savetovalište, gde  na pitanja mladih odgovara Jadranka Grujičić Đurić, psiholog i psihoterapeut iz Centra za edukaciju i lični razvoj „Psihogeneza”.

Evo jednog od brojnih pitanja koja su do sada stigla u naše savetovalište. Ukoliko se pronađete u njemu, tu je i odgovor psihologa. (Podaci u pitanju su izmenjeni da bi se zaštitila privatnost)

Pitanje

Poštovana, imam ćerku od 14 godina i pre nekoliko meseci uhvatila sam je da krade stvari iz butika u koje često odlazimo zajedno. Prvi put sam ignorisala, ali već sledeći put sam reagovala burno, nazvala je lopovom, zahtevala sam od nje da vrati stvar i pokaje se za postupak.

Ona to nije želela jer ju je, naravno, bilo sramota. Kada smo došle kući rekla mi je da to radi iz zabave i da to rade i njene drugarice. Moram naglasiti da smo porodica koja živi daleko bolje od prosečnih srpskih porodica i da moja ćerka ima sve što joj je potrebno. Veoma sam zabrinuta, nisam sigurna kako da se postavim i da li je moja ćerka kleptomanka.

Ljiljana, 48 godina

Odgovor psihologa

Draga Ljiljana, u burnom periodu tokom adolescencije i ova pojava vrlo je česta i kao i vas, brine mnoge roditelje koji misle da su usamljeni u svom problemu.

U situacijama kada kradu deca iz porodica koje nemaju nikakvih finansijskih teškoća, vrlo često razlog miže biti odnos u porodici. Postoji mogućnost da vasa ćerka želi da vam takvim ponašanjem skrene pažnju ili vas zbog nečega kazni.

Takođe, mladi u tom period vrlo često žele da se istaknu I budu prihvaćeni od strane vršnjačke grupe u kojoj su, da prevaziđu dosadu ili izazovu uzbuđenje.

Pokušajte da razgovarate sa svojom ćerkom i da saznate šta je u njenom slučaju u pitanju. Na prve krađe treba odmah reagovati kako to ne bi bilo ponašanje koje postaje navika i teško se iskorenjuje u kasnijem periodu. Ovo ne znači da vase dete treba da kažnjavate i/ili nazivate i smatrate lopovom već da se potrudite da saznate šta je muči, da joj pomognete, ukažete poverenje, posvetite joj vise pažnje i vremena. Ukoliko krađe postanu učestale, obratite se za stručnu pomoć psihologu.

Pitanje psihologu možete postaviti OVDE.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: