BANATSKO NOVO SELO: Održana manifestacija „Banatski hleb”, evo ko su pobednici

Ljubitelji dobrog zalogaja sigurno znaju da potragu za najlepšim banatskim hlebom svakog septembra treba završiti u Banatskom Novom Selu.

Tamo se u ovo doba godine tradicionalno okupljaju pojedinci i udruženja koji žele da dokažu da baš oni imaju recept za najbolji hleb iz Banata. Ove subote, 23. septembra, takav skup održan je po deveti put, a kao i uvek do sada, organizovalo ga je Udruženja žena „Novoseljanke – Boboacele”.

– Na manifestaciji „Banatski hleb” učestvovalo je 11 udruženja i preko 15 pojedinaca koji su bili podeljeni u dve takmičarske kategorije, a pored najukusnijeg hleba, ocenjivao se i najlepši štand. Žiri koji je birao najbolji hleb činili su Saša Mišić i Afrim Pniši. Oni su porazgovarali sa svima koji su umesili hleb, ocenjujući način pripreme i sastav, ali su i svaki hleb ponaosob uzeli u ruke, sekli i probali. Kako su rekli, primetno je da se iz godine u godinu žene se sve više trude, pa je tako ovog puta bilo najviše dobrih hlebova i konkurencija je bila baš jaka. Uprkos tome, Afrim i Saša su bili saglasni u izboru najboljih – rekla je Snežana Baba, predsednica udruženja „Novoseljanke – Boboacele”.

A evo i odluke žirija i po tri najbolje plasirana udruženja i pojedinca.

Udruženja:

  1. „Banatski frustuk” Stajićevo
  2. „Pro art” Nikolinci
  3. „Crepajke” Crepaja

Pojedinci :

  1. Minerva Ardeljan, Banatsko Novo Selo
  2. Slavka Rusovan, Banatsko Novo Selo
  3. Marijana, Nikolinci

U obe kategorije pored pehara pobednici su dobili i vredne nagrade: jednodnevni izlet, ručni usisivač i prekrivač.

Za odabir najboljeg štanda bila je zadužena koreograf Danijela Petrović, a prva tri mesta i pehare su osvojili :

  1. „Etno art” Ovča
  2. „Omoljčanke” Omoljica
  3. „Vredne ruke” Crepaja

– Ove godine su i posetioci mogli da učestvuju u nagradnoj igri. Imali smo mnogo nagrada, a glavna je bio mikser sa postoljem i posudom. Svi zajedno smo uživali i u odličnom kulturno – umetničkom programu, koji su priredili članovi Doma kulture „3. oktobar” iz našeg sela – rekla je Snežana Baba.

Manifestaciju su posetili mnogobrojni građani, a među gostima su bili i Maja Vitman, gradska menadžerka, Marija Jević, članica gradskog veća zadužena za kulturu i omladinu, Mihai Šerban, ispred ambasade Rumunije kao i članovi Mesnog odbora Banatskog Novog Sela.

– Danas smo u Banatskom Novom Selu videli mnogo divnog hleba koji je deo naše tradicije. Odvajkada su se domaćice trudile da hleb koji umese i ispeku bude poseban, najukusniji. Na ovoj manifestaciji imaju priliku i da pokažu svoje umeće kako u pravljenju hleba, tako i u negovanju tradicije. Grad Pančevo se ponosi time što podržavanjem ovakvih manifestacija pomaže očuvanje i predstavljanje naših običaja, a ujedno pomaže i rad udruženja koje ih organizuju – poručila je između ostalog Marija Jević.

Ona je dodala da je ovo samo jedan u nizu događaja zahvaljujući kojima je Pančevo poznato kao grad manifestacionog turizma.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: