MLADE NADE: U Idvoru traje kamp za najdarovitije đake

U Idvoru se trenutno održava 12. naučno-edukativni kamp „Mihajlo Idvorski Pupin”. Kamp je počeo u ponedeljak, 11. jula i trajaće do nedelje, 17. jula, a tamo boravi 11 najdarovitijih učenika iz Srbije, kojima je to nagrada za dostignuća na takmičenjima.

Sa njima rade mentori iz Pančeva, a to su:

  • Slobodan Tršek, profesor programiranja u Mašinskoj školi u Pančevu i predavač u RCT „Mihajlo Pupin”;
  • Stefan Đorđević, diplomirani elektroižinjer, profesor programiranja u Matematičkij gimnaziji iz Beograda i predavač u RCT „Mihajlo Pupin”.

Кoordinator kampa je dr Dragoljub Cucić, rukovodilac RCT „Mihajlo Pupin”.

Tema kampa je: „Кompjuterske simulacije u fizici korišćenjem alata EJS”.

– Cilj rada na kampu je da se napravi sinteza kompjuterske nauke i fizike, i da se učenici nauče da sami prave simulacije pojava u fizici. Odabrano je 15 eksperimenta sa Srpskih fizičkih olimpijada za 8. razred i Državnih takmičenja iz fizike za 1. razred srednje škole. Očekuje se da učenici uspešno savladaju softverski alat Eclipse, koji spada u najčešće profesionalno korišćene „open source” programe za programski jezik Java. Za simulacije u fizici biće korišćen EJS – navodi se u saopštenju RCT-a „Mihajlo Pupin”.

Pročitajte još  PRAVI POTEZ: Grad Pančevo će finansirati odlazak Dušana Mladenovića na Svetsko takmičenje na Bali!

Danas je učesnike ovog kampa obišla Tatjana Božić, članica Gradskog veća grada Pančeva zadužena za obrazovanje. Ona je tom prilikom razgovarala sa dr Dragoljubom Cucićem i učenicima, polaznicima kampa.

– U kampu su naši najbolji fizičari, deca koja su osvojila najznačajnije nagrade iz oblasti fizike, a tema ovogodišnjeg kampa jesu programski jezici u fizici. Istakla bih da je tema kampa pre svega druženje, jer su naši najbolji đaci na zasluženom raspustu. Ovde će imati priliku da nadograde znanja i veštine kroz druženje i rad s eminentnim predavačima i verujem da će sledeće godine postići još bolje rezultate. Moram da istaknem da je jedan od predavača i naš bivši učenik, koji je sada profesor u Matematičkoj gimnaziji. Nekada je pohađao ovaj kamp, završio fakultet i vratio se u naš grad da radi u Centru za talente i da svoje znanje prenese mlađim generacijama. Grad uvek podržava i nagrađuje učenike koji osvajaju nagrade na takmičenja, kako republičkim tako i međunarodnim. Mi se trudimo da našu decu nagradimo, da ih uvažimo, da ih podržimo, da se oni vrate u naš grad. Regionalni centar za talente Pančevo je jedini u Vojvodini. Okuplja talente iz čitavog regiona, tako da među ovih 11 učenika imamo ne samo učenika iz Pančeva, već imamo i učenika iz Кovačice i učenicu iz idvorske škole. Deca se upoznaju, druže i ja se nadam da će im ostati ovaj kamp u jednoj lepoj uspomeni – rekla je ovom prilikom Tatjana Božić.

Pročitajte još  IZVIĐAČI: „Rode” organizovale noćenje u šatorima kod Streljane

Kako kažu u RCT-u „Mihajlo Pupin”, mladi stručnjaci će u ovom kampu moći da steknu znanja koja će im pomoći u daljem usavršavanju, ali i traženju posla po završetku školovanja.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: