SA PSIHOLOGOM NA TI: Kako prevazići problem u komunikaciji?

Na našem portalu radi besplatno Onlajn savetovalište za mlade „Sa psihologom na ti”. Mladi uzrasta od 15 do 30 godina koji žive na teritoriji grada Pančeva imaju priliku da, putem kontakt-forme, postave pitanje psihologu – psihoterapeutu i da odgovor dobiju na svoj mejl.

Projekat realizuje Udruženje „Pančevački omladinski centar” koje je osnivač portala „Zdravo Pančevo”, a sufinansira ga Grad Pančevo. Na pitanja mladih odgovara Jadranka Grujičić Đurić, psiholog i psihoterapeut iz Centra za edukaciju i lični razvoj „Psihogeneza“.

Pitanja možete postavljati do kraja ove godine, a pravo mesto za to je OVDE.

Evo jednog od pitanja koja su stigla u naše savetovalište. Ukoliko se pronađete u njemu, tu je i odgovor psihologa. (Podaci u pitanju su izmenjeni da bi se zaštitila privatnost)

Pročitajte još  PRAVI POTEZ: Grad Pančevo će finansirati odlazak Dušana Mladenovića na Svetsko takmičenje na Bali!

Poštovanje, imam sina od 30 godina i veliki problem u komunikaciji sa njim. Od početka pandemije povukao se, ne izlazi, ne druži se, batalio je fakultet, po ceo dan sedi u sobi.

Ja ne znam šta radi, pretpostavljam da igra igrice ili provodi vreme na društvenim mrežama. Živimo samo nas dvoje, ranije smo razgovarali , sad više ne. Stalno je neraspoložen, ljuti se kad god ga nešto pitam, ne želi da pomaže oko domaćinstva, niti da završava fakultet.

Priznajem da ga dosta kritikujem, grdim, pokušavam da usmerim šta i kako treba da radi, ali to kao da stvara još veći zid. Razdražljiv je, kao da ne želi da čuje moj glas, ponekad imam utisak da me prezire.

Pitam se šta ja mogu da uradim da mu pomognem.
Hvala Vam na razumevanju.

Odgovor:

Pročitajte još  PRAVI POTEZ: Grad Pančevo će finansirati odlazak Dušana Mladenovića na Svetsko takmičenje na Bali!

Poštovana, razumem Vašu zabrinutost. Pitam se da li je ta odgovornost koju preuzimate na sebe, a vezana je za vašeg sina, oduvek u vašem odnosu?

Кoliko god roditelji imali uticaja na odrastanje i razvoj svoje dece, život sa svim svojim neočekivanim okolnostima oblikuje ljude i van naše kontrole.

Кako osoba postaje starija, sve je teže menjati određena uverenja, davati sugestije ili usmerenja, kao i očekivati da će Vaš uticaj sada biti veći nego kad je Vaš sin bio mlađi. Fokusirajte se na razumevanje svog sina. Kada dobro razumete zašto se on oseća tako, imaćete i vi više mogućnosti da ispoljite saosećanje, a samim tim da i njega privolite za otvaranje.

Pročitajte još  PRAVI POTEZ: Grad Pančevo će finansirati odlazak Dušana Mladenovića na Svetsko takmičenje na Bali!

Poželjno je motivisati ga da potraži stručnu pomoć psihijatra ili psihoterapeuta, jer u ovakvim situacijama postoji rizik od razvijanja depresije.

Na pitanja odgovara: Jadranka Grujičić Đurić, psiholog i porodični psihoterapeut

 

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: