SVI U VOJLOVICU: Žetelački dani 6. i 7. avgusta, a ovo je PROGRAM

Foto: Pixabay

Manifestacija Vojlovački žetelački dani, 26. po redu, održaće se u petak i subotu, 6. i 7. avgusta. Događaj zajednički organizuju Mađarsko kulturno-umetničko društvo „Tamaši Aron“ i Slovačko kulturno-prosvetno društvo „Đetvan“ iz Vojlovice, u saradnji sa mesnim civilnim organizacijama.

Evo kakav vas program očekuje u Vojlovici.

Petak, 6. avgust

  • 16 sati: izložba ručnih radova u Spomen domu i dvorišnom prostoru MKUD-a „Tamaši Aron”
  • 17 sati: edukacija dece na temu leta, žita i proizvoda od žita u Parku reformacije
  • 20-21 sat: kulturno-umetnički program u dvorištu MKUD-a „Tamaši Aron” (u slučaju kiše program se seli u veliku salu Spomen doma u Vojlovici). Učestvuju: KUD „Stanko Paunović” NIS Rafinerije nafte Pančevo, SKPD „Đetvan” sa gostima i MKUD „Tamaši Aron” sa gostima.
Pročitajte još  PRAVI POTEZ: Grad Pančevo će finansirati odlazak Dušana Mladenovića na Svetsko takmičenje na Bali!

Subota, 7. avgust

  • 9 sati: izložba rukotvorina i proizvoda od žita (peciva i kolača) na uličnom prostoru oko sedišta MKUD-a „Tamaši Aron”
  • 12 sati: početak POVORKE (defilea) i tradicionalnog košenja. Okupljanje je zakazano u dvorišnom prostoru Mesne zajednice „Vojlovica”.

    Nakon svečanog otvaranja, defile se nastavlja ulicama: Janošikova (do ugla sa Boračkom), Boračka (do ugla sa Ulicom Petefi Šandora), Petefi Šandora (do ugla sa Ulicom Janka Čmelika), Janka Čmelika (do ugla sa Janošikovom), Janošikovom (do Parka reformacije), gde se povorka i završava oko 16 sati.

  • 20 sati: tradicionalni Žetelački bal u prostorijama SKPD „Đetvan” i MKUD „Tamaši Aron”.
Pročitajte još  PRAVI POTEZ: Grad Pančevo će finansirati odlazak Dušana Mladenovića na Svetsko takmičenje na Bali!
Foto: Pexels

Tradicija manifestacije Vojlovački žetelački dani duga je preko tri decenije, a od 1995. godine ona dobija status gradske manifestacije. Održava se u drugoj polovini jula ili početkom avgusta, a njome se proslavlja završetak žetve.

Ova jedinstvena manifestacija u ovom delu Banata ima za cilj očuvanje tradicije, multikulturalnosti i multietičnosti vojlovačke sredine, kao i razvoj poljoprivrede, ekologije i turizma.

zdravo pančevo žetelački dani
Foto; Pexels

Jedan od najzanimljivijih segmenata „Žetelačkih dana” je kosidbeni dan, kada se održava takmičenje u košenju žita na starinski način – u narodnim nošnjama, uz tradicionalni seoski doručak i mađarske, slovačke i srpske narodne pesme.

Najatraktivniji segment manifestacije je svakako defile, kada ulicama Vojlovice teče reka žetelaca u tradicionalnim narodnim nošnjama, na ukrašenim fijakerima, traktorima, kombajnima, uz muziku i pesmu.

Zastaju na raskrsnicama, igraju i pevaju, te tako pozdravljaju okupljene meštane i njihove goste.

Pročitajte još  PRAVI POTEZ: Grad Pančevo će finansirati odlazak Dušana Mladenovića na Svetsko takmičenje na Bali!
Foto: Pixabay

Ukoliko još niste sigurni kako da ovaj vikend učinite posebnim sebi i svojoj porodici – sutra i prekosutra posetite Vojlovicu.

Živopisnu i nesvakidašnju manifestaciju poput Vojlovačkih žetelačkih dana malo ko još ima priliku da uživo doživi. Iskoristite tu privilegiju. Zdravo je.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: