USPEŠNI PANČEVCI: Zlatna odličja za gazdinstvo Jarkovački i „Granexport” na Novosadskom sajmu poljoprivrede

Među više od 1.200 izlagača iz Srbije i još 40 zemalja koji se predstavljaju na 91. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu od 18. do 23. maja, ima i predstavnika Pančeva. I to ne bilo kakvih, već zlatnih!

Nije reč o laskanju i preterivanju, već o činjenicama: na Novosadaskom sajmu ove godine Poljoprivredno gazdinstvo Jarkovački iz Dolova i preduzeće „Granexport” iz Pančeva osvojili su zlatna odličja za svoje proizvode!

Medaljama zlatnog sjaja ovenčani su vitaminska salata i proizvod „baby corn” gazdinstva Jarkovački i palenta i kukuruzno brašno preduzeća „Granexport”.

O preduzeću „Granexport” već se zna da se duže od 70 godina, ili tačnije od 1952, bavi proizvodnjom i prodajom kukuruzno-mlinskih proizvoda i trgovinom na veliko kukuruzom i ostalim žitaricama na domaćem i stranom tržištu, pa zlatna priznanja za kvalitet proizvoda više nisu iznenađenje, već samo potvrda uspešnih nastojanja ovog preduzeća da na domaćem i svetskom tržištu stekne renome pouzdanog poslovnog partnera u agrobiznisu.

Granexport
Granexport

S druge strane, gazdinstvo Jarkovački iz Dolova i te kako privlači pažnju i budi radoznalost, tim pre što su se predstavnici ovog gazdinstva i prošle godine sa Sajma vratili sa zlatom u rukama. Ko su ti ljudi, šta proizvode, kakav je bio njihov put do tako velikih priznanja na najvažnijem agro-biznis događaju u regionu?

Razgovarali smo sa jednim članom porodice Jarkovački, Reljom Jarkovačkim, i otkrili smo priču koja će sigurno učiniti da i vama bude toplo oko srca…

Pročitajte još  PANČEVO: Vodimo vas u obilazak stanova u prvoj završenoj zgradi Weifert City centra

– Poljoprivredno gazdinstvo Jarkovački dolazi iz Dolova nastalo je oko ognjišta stare dedine kuće. Tu smo više generacija, a pre par godina poželeli smo da proizvode iz naše domaće proizvodnje podelimo sa drugima. Od tada aktivno proizvodimo i prodajemo različite vrste zimnica, domaćih džemova, domaćih kompota i sirupa za sokove. Skoro sve što pravimo, pravimo od voća i povrća sa naše njive, iz bašte i voćnjaka – kaže Relja, čiji roditelji su postavili temelje gazdinstva, dok on i njegova mlađa sestra zdušno pomažu u realizaciji ove velike i zahtevne, ali vrlo inspirativne poljoprivredne priče.

Prošle godine se gazdinstvo Jarkovački prvi put predstavilo na Novosadskom sajmu poljoprivrede i njihov debi bio je više nego uspešan: za proizvod „baby corn” dobili su veliku zlatnu medalju!

To im je dalo vetar u leđa da nastave da usavršavaju svoje proizvode i da se ponovo predstave na sajmu i ove godine. I skoro da se istorija ponovila: još jedna velika zlatna medalja pripala je proizvodu „baby corn”, ali je ovog puta zlatnom medaljom ovenčana i vitaminska salata gazdinstva Jarkovački. Oba priznanja pripala su im u kategoriji „prerada voća i povrća”.

Pročitajte još  RADIONICA U GRADSKOJ UPRAVI: Razmatran izveštaj o Srednjoročnom planu grada Pančeva

– Ova nagrada nam mnogo znači jer, pored toga što nam daje potvrdu da pravimo kvalitetan proizvod, od stručnog žirija koji se ozbiljno bavi hranom, kuhinjom i ovakvom proizvodnjom, na sajmu dobijamo i dragocene savete kako da poboljšamo svoj rad – ističe skromno Relja Jarkovački.

Gazdinstvo Jarkovački

Relja inače studira na Pravnom fakultetu, svira tamburu i rukovodilac je orkestra „Tamburatorijum”, a sestra Nina pohađa Srpsku gimnaziju „Nikola Tesla” u Budimpešti. Otac i majka, Stojan i Vera su zaposleni i rade poslove koji nemaju nikakve veze sa poljoprivredom.

– Roditelji se ovom našem velikom porodičnom hobiju posvećuju u popodnevnim satima, nakon posla, kao i vikendom. Sestra i ja pomažemo kad god smo u mogućnosti, najčešće tokom raspusta. Mama Vera je „glavni kuvar”, a mi smo pomoćni radnici u pripremi. Svake godine nastojimo da obogatimo našu ponudu i da donesemo nešto novo. Prošle godine smo iz šale probali kombinaciju rendanog crvenog luka i kelerabe. Nazvali smo je „Lukoraba”. Sjajno se prodala i našim kupcima se dosta dopala. To je proizvod koji planiramo sledeće godine da uvrstimo u narednu prijavu na Novosadski sajam poljoprivrede – otkriva Relja.

Naravno, svi želimo da znamo kakvi su to proizvodi već zavredeli najsjajnija priznanja na ovogodišnjem sajmu i u čemu je tajna njihovog uspeha.

Pročitajte još  DŽUDO: Dve bronze za Dinamo u Beočinu

– Da bismo ostali unikatni, nećemo vam odati recept, ali ispričaćemo vam ponešto o tome od čega pravimo naše nagrađene proizvode. „Baby corn” je posebna vrsta kukuruza, koja se bere u posebno doba godine, pre nego što sazri i pre nego što mu se okošti srž. Tada se skida sa njive i stavlja u tegle zajedno sa kukurucom. Onda sipamo vodu sa još par tajnih sastojaka i to prokuvamo. Kukuruz se onda ohladi i neko vreme odstoji. Nakon toga može da se servira, a jede se u celosti. I sa uživanjem! Vitaminska salata predstavlja miks više vrsta rendanog povrća: šargarepe, cvekle, paprike, krastavca i kupusa. To se sve zajedno pakuje u teglice i blago kiseli tako da u bilo koje doba godine možete imati zdravu, domaću salatu spremu za posluženje – otkriva Relja tek obrise tajni iz kuhinje porodice Jarkovački.

Ako ste od ove priče ogladneli i poželeli da probate neki od proizvoda iz gazdinstva Jarkovački, možemo vam reći da delimo isti osećaj. A šta to još ova porodica ima u ponudi, proverite na njihovoj Fejsbuk i Instagram stranici „Gazdinstvo Jarkovački.”

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: