SA PSIHOLOGOM NA TI: Želela bih da upišem glumu, ali se roditelji ne slažu

Na našem portalu radi besplatno Onlajn savetovalište za mlade „Moje mesto” u okviru rubrike „Sa psihologom na ti”. Mladi uzrasta od 15 do 30 godina koji žive na teritoriji grada Pančeva imaju priliku da, putem kontakt-forme, postave pitanje psihologu – psihoterapeutu i da odgovor dobiju na svoj mejl.

Projekat Savetovalište za mlade „Moje mesto” realizuje Grad Pančevo, a finansiralo ga je Ministarstvo omladine i sporta. Partneri na projektu su Udruženje „Psihogeneza”, Dom omladine Pančevo, Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Kovin i Udruženje „Pančevački omladinski centar”, koje je osnivač portala „Zdravo Pančevo”.  Osim seansi uživo koje se održavaju u Domu omladine četiri dana u nedelji, dostupno je i onlajn savetovalište, gde  na pitanja mladih odgovara Jadranka Grujičić Đurić, psiholog i psihoterapeut iz Centra za edukaciju i lični razvoj „Psihogeneza”.

Evo jednog od brojnih pitanja koja su do sada stigla u naše savetovalište. Ukoliko se pronađete u njemu, tu je i odgovor psihologa. (Podaci u pitanju su izmenjeni da bi se zaštitila privatnost)

Pitanje

Imam 17 godina i đak sam 3. razreda gimnazije. Svaku godinu sam odlična, nikakvih problema nemam sa učenjem. Čini mi se da mi sve podjednako dobro ide, ali mi je isto tako sve podjednako interesantno, te ne mogu da odlučim šta ću upisati. Zapravo, mene najviše interesuje gluma, ali moji roditelji se ne slažu sa tim. Kao mala išla sam u školu glume, ali moji roditelji smatraju da to nije pravo zanimanje već treba da mi bude hobi. Molim Vas da me posavetujete.

Maša, 17 godina

Odgovor psihologa

Draga Mašo, vrlo je lepo i pohvalno to što postižeš dobre rezultate u školi, a pored toga imaš i talenta za glumu. Očigledno je da imaš više talenata i kapaciteta za različite stvari, te ti je podjednako teško kao i drugima da odlučiš čime ćeš se baviti u budućnosti.

Ono o čemu razmišljam su tvoji roditelji i vaš međusobni odnos. Pitam se koliko poverenja imaju u tebe i ti u njih? Da li međusobno razgovarate pre nego što donesete odluke? Koliko ste detaljno preispitali mogućnosti? Da li postoji mogućnost za uporednim studijama, obzirom na tvoje kapacitete i radne navike? Da li znaš zbog čega roditelji ne podržavaju glumu? Koliko je u tvojoj porodici važno biti srećan i ispunjen kroz učenje, a kasnije i kroz posao koji voliš? Ili ste ipak usmereniji na rezultate i materijalno postignuće?

Ova pitanja ti mogu pomoći da razmotriš svoju odluku kroz diskusiju sa njima. Na kraju, moj savet uvek ide u smeru odabira onoga šta volimo da radimo, učimo, šta nas čini ispunjenim i srećnim…

Koji god fakultet da upišeš, doći će period kada će motivacija iz nekog razloga oslabiti, a postignuće može izostati. To su faze koje su normalne i uobičajene tokom studiranja, a kada se to desi, mnogo je lakše vratiti se u „kolosek” kada volimo ono što radimo i kada se naš izbor zasniva na ličnom doživljaju zadovoljstva.

Pitanje psihologu možete postaviti OVDE.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: