ZA SVAKU PREPORUKU: Proverili smo zašto je izlet u SARAJEVO najpopularniji u ponudi agencije „Star tours”

Agencija „Star tours”, koja već 10 godina uspešno posluje u Pančevu, postala je prepoznatljiva po zanimljivim i veoma sadržajnim izletima koje redovno organizuje na teritoriji cele Srbije, ali i u regionu.

Ubedljivo najpopularniji izlet koji se već dugo realizuje najmanje jednom mesečno jeste onaj u Sarajevo. Za to putovanje se, uprkos tome što je mnogo puta do sada organizovano, i dalje traži mesto više. Taj izlet je postao još interesantniji turistima sada kada je agencija „Star tours” dobila licencu koja joj omogućava da organizuje putovanja s noćenjem.

Ranije je ovaj izlet podrazumevao noćnu vožnju do Sarajeva, zatim celodnevno razgledanje grada, a potom ponovo vožnju autobusom tokom noći i povratak u Srbiju. To jeste bila naporna varijanta, ali lepote Sarajeva bile su očigledno dovoljno primamljive da se to zanemari.

Međutim, uz novu licencu, promenila se i ponuda, pa sada ovaj izlet obuhvata i noćenje sa doručkom u hotelu Walter sa 4 zvezdice, te posetu Višegradu narednog dana.

Prvu sledeću priliku da odete na izlet u ovakvom aranžmanu imaćete već narednog vikenda, 12. i 13. marta.

 

 
 
 
 
 
Prikaži ovu objavu u aplikaciji Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objava koju deli Star Tours (@star_tours_pancevo)

 

Mi smo se na ovo putovanje zaputili kada je prošlog puta organizovano – 15. i 16. februara, u vreme kada su u Srbiji bili neradni dani zbog Dana državnosti. Želeli smo da otkrijemo šta to ovaj izlet čini toliko privlačnim Pančevcima, da neki od njih u Sarajevo sa „Star toursom” putuju i po nekoliko puta.

I, najkraće moguće rečeno – utisci su fenomenalni i ovo putovanje bismo bez dileme i od srca preporučili i najboljem prijatelju i članu porodice, pa i svima vama. I znamo da ćete nam biti zahvalni na preporuci.

Sigurno ćete se odlično provesti, a doživećete i videti toliko toga da ćete imati utisak da ste na putovanju bili najmanje pet dana, a ne dva. To je i inače slučaj kada putujete s ovom agencijom, jer su svi njihovi izleti izuzetno lepo osmišljeni i isplanirani s ciljem da u jednom danu doživite i vidite što je moguće više od onoga što konkretna destinacija nudi.
Ipak, ispostavilo se da je Sarajevo zaista s razlogom toliko popularno.

Evo kako je izlet izgledao od početka do kraja.

Polazak iz Pančeva u kasnim večernjim satima

Iz Pančeva je autobus krenuo sa stajališta kod Doma omladine 15. marta pola sata nakon ponoći. Još putnika ušlo je na još tri strajališta u Beogradu: Pančevački most, Skupština i Sava centar, što su standardne lokacije odakle se takođe može poći na izlete sa agencijom „Star tours”. Usledila je prijatna noćna vožnja do Sarajeva.

U autobusu je bilo toplo, grejanje je odlično radilo, tako da vam činjenica da su spoljašnje temperature i dalje niske neće narušiti ugođaj. Na granici nije bilo zadržavanja, a od dokumenata su vam potrebni lična karta ili pasoš. Nema nikakvih uslova ni provera u vezi sa kovidom 19.

Treba vam saglasnost, a ovo je trik

Za maloletnu decu koja putuju s jednim roditeljem neophodno je za svaki slučaj poneti saglasnost drugog roditelja, iako je carinici gotovo nikad ne traže.

Saglasnost overavate kod notara i cena je 360 dinara, ali tu postoji jedan trik. Za taj novac možete napraviti saglasnost koja važi do kraja godine i to za zemlje regiona i Evropske unije. Na taj način ste se obezbedili i za svaki naredni izlet i putovanje.

Panoramsko razgledanje, pa raj na zemlji: vrelo Bosne 

U Sarajevo smo stigli u ranim jutarnjim satima i najpre smo imali priliku da grad razgledamo panoramski – iz autobusa, dok nam je vodič agencije „Star tours” pričao pojedinosti o svakoj od građevina i znamenitosti kraj kojih smo prošli.

Nakon toga na redu je bio fakultativni izlet do vrela Bosne za koji se opredelila velika većina putnika. Taj izlet, čija je cena 5 evra po osobi, apsolutno nemojte da propustite, jer je vrelo Bosne verovatno jedno od najlepših mesta koje ćete imati priliku da vidite tokom života.

Uostalom, pogledajte galeriju fotografija, pa se uverite i sami.

Baščaršija, Miljacka, Inat kuća, Grbavica…

Nakon vrela Bosne, vratili smo se u centar Sarajeva, gde smo grad obišli pešaka uz pratnju lokalnog vodiča. Naime, po zakonu, jedino lokalni vodiči u Bosni i Hercegovini imaju pravo da vode turiste u obilazak grada.

Ukoliko niste dosad bili na Baščaršiji, budite sigurni da će vas potpuno oduševiti i ostaviti bez daha ovaj stari deo grada na obali Miljacke i glavni pijačni trg u čijim su beskrajnim uličicama prepunim iznenađenja načičkane radnjice zanatlija svih fela kojima kao da nema kraja ni konca.

Šetnja kraj Miljacke i odlazak na mesto gde je Gavrilo Princip izvršio atentat na Franca Ferdinanda takođe će vam se zauvek urezati u sećanje.

Priča o svim detaljima tog događaja o kome smo učili na časovima istorije kao da oživljava pred vašim očima dok stojite baš na mestu gde se ona zbila i slušate reči vodiča koji vam pokazuje tačno kojim ulicama se povorka Franca Ferdinanda kretala, gde su ga čekali članovi Mlade Bosne, gde je stajao Gavrilo Princip u trenutku atentata i tako redom…

Mesto atentata

 

Moderni deo Sarajeva takođe je veoma interesantan, ali pitom i neobično miran za jedan glavni grad. Nema buke i užurbanosti kakvu ćete, na primer, doživeti u Beogradu, pa će vam šetnja kroz bilo koji deo grada izuzetno prijati.

Naravno, obavezno iskoristite priliku da pored suvenira, kupite i najbolje ćevape u gradu, a kažu da su to oni koje pravi Hodžić i najbolju tucanu kafu u prodavnici na koju će vam ukazati vodič. No prepoznaćete je po mirisu i na udaljenosti od bar stotinu metara.

Imaćete priliku da, između ostalog vidite i Marijin dvor, Skenderiju, Narodno pozorište, Gradsku većnicu, Inat kuću, Trg Sebilj, Kazandžiluk ulicu, Baščaršijsku džamiju iz 16. veka, staru pravoslavnu crkvu, jevrejski hram, sinagogu…

 

Ako ste ljubitelj fudbala, onda nemojte propustiti priliku ni da posetite Grbavicu, stadion čuvenog sarajevskog Fudbalskog kluba Željezničar, imenjaka našeg pančevačkog Želje.

To možete učiniti u kasnijim popodnevnim ili večernjim satima, jer se šetnja s vodičem završava oko 14 sati i tada vas autobus vozi u hotel Walter da se smestite i odmorite. Nakon toga do sutradan ujutru ste slobodni da vreme popunite kako želite.

Kakav je hotel i gde se nalazi?

Hotel Walter se nalazi na oko 20-ak minuta od centra grada, ali je odlično povezan autobuskim i trolejbuskim linijama sa Baščaršijom i drugim krajevima Sarajeva.

Prevoz imate gotovo na svakih 10-15 minuta, a karta košta 1.60-1,80 konvertibilnih maraka. Kurs je takav da jedan evro košta oko 2 marke. 

Nismo sigurni kakvo je zvanično pravilo, ali deci u prevozu kojim smo mi išli karte nisu naplaćivali (čak ni onoj tinejdžerskog uzrasta). Taksi prevoz je takođe prilično povoljan i naročito se isplati ukoliko više osoba putuje zajedno, pa može da se podeli trošak.

Sam hotel Walter je takav da zaslužuje svoje četiri zvezdice. Sobe su lepe i čiste, kreveti su udobni, u kupatilu imate peškire i sredstva za higijenu, wi-fi je dobar i postoji u svakoj sobi.

Narednog jutra u hotelu vas čeka doručak na bazi švedskog stola. Hrana je odlična, a ponuda raznovrsna. Obavezno probajte pitu sa sirom, preukusna je!

Odmah posle doručka, oko pola deset krenućete iz hotela kako biste još nekoliko sati proveli u obilasku Baščaršije ili nekog drugog dela Sarajeva po vašoj želji. Iako deluje kao da je to više nego dovoljno da obiđete sve što želite, velike su šanse da ćete Sarajevo oko podneva napustiti sa osećajem da niste videli sve i sa željom da se ovom gradu ponovo vratite.

Obilazak Višegrada; vožnja brodićem – da ili ne?

U nastavku putovanja obišli smo i Višegrad i čuvenu Andrićevu na Drini ćupriju. Ovo je mesto gde ćete, u okviru drugog fakultativnog izleta, imati priliku da se provozate brodićem po Drini i to je takođe izlet koji apsolutno preporučujemo.

Brodić je zatvoren i ima grejanje, tako da ne treba da brinete da će vam biti hladno. Vožnja traje pola sata, a pamti se celog života. Cena je 500 dinara po osobi. Kao što se može primetiti, u Višegradu na većini mesta možete plaćati u dinarima, dok u Sarajevu to nije slučaj.

Cene su u oba grada pristupačne i uglavnom nisu ništa drugačije nego kod nas.

U Višegradu smo uz pratnju vodiča obišli i Trg palih boraca, kompleks Andrić grada i čuveni most, a nakon toga je grupa imala slobodno vreme za individualne posete Gradskoj galeriji slika, Spomen učionici Ive Andrića, kući Iva Andrića ili pak nekom od brojnih kafića, poslastičarnica ili restorana.

U kasnim popodnevnim, odnosno ranim večernjim satima krenuli smo put Srbije. Ni u povratku nije bilo zadržavanja na granici i u Pančevo smo stigli oko 22.30.

Gde pronaći detalje o sledećem izletu?

Kao što smo već napomenuli, sledeći ovakav izlet „Star tours” organizuje 12. i 13. marta, a detaljnu ponudu, plan puta i ostale informacije pronaći ćete OVDE.

Osim Sarajeva, u ponudi agencije su i brojni drugi izleti, a gde sve možete putovati ovog meseca pogledajte na Fejsbuk ili Instagram stranici „Star toursa”. Preporučujemo da zapratite obe stranice, jer agencija često organizuje nagradne igre u kojima možete osvojiti i neko besplatno putovanje.

 

 
 
 
 
 
Prikaži ovu objavu u aplikaciji Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objava koju deli Star Tours (@star_tours_pancevo)

 

Nadamo se da ćete poslušati naš savet i posetiti Sarajevo. Čekamo utiske kad se vratite!

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli:

One thought on “ZA SVAKU PREPORUKU: Proverili smo zašto je izlet u SARAJEVO najpopularniji u ponudi agencije „Star tours”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *