U PETAK U BIBLIOTECI: Otvaranje izložbe fotografija Aleksandra Stojkovića

Izložba fotografija poznatog pančevačkog fotografa Aleksandra Stojkovića „Objektivom subjektivno” biće otvorena u petak, 24. maja, u 12.30 u Gradskoj biblioteci u Pančevu.

Fotografije Aleksandra Stojkovića sigurno ste do sada imali priliku da vidite u gotovo svim pančevačkim medijima, na društvenim mrežama, na veb prezentacijama različitih institucija, preduzeća i organizacija itd. Gotovo da nema tog događaja, zbivanja ili pojave u gradu koju Stojković nije fotografisao tokom svoje višedecenijske karijere. U svaku njegovu fotografiju je spakovana zanimljiva priča i obavezno duboka i snažna emocija koja čini da se te fotografije dugo pamte i lako prepoznaju.

Primera radi, sećate li se fotografije čoveka koji gura smederevac preko zaleđenog Tamiša?

Pročitajte još  U NEDELJU U PANČEVU: Koncert svih sekcija KUD-a „Stanko Paunović”

Autor je Aleksandar Stojković. Takvih je primera sijaset. Zato ne treba da vas iznenadi ako na izložbi prepoznate još neku fotografiju koju ste negde već videli i koja vam se još tada urezala u sećanje.

A šta vas očekuje na izložbi najbolje će dočarati najstroži kritičar – Stojkovićev kolega, takođe istaknuti fotograf iz Pančeva, Zoran Jovanović Mačak. Evo odlomka iz recenzije koju je on napisao povodom predstojeće izložbe:

– Pancevački foto-reporter Aleksandar Sale Stojković već dugi niz godina svojom kamerom beleži život našeg grada, stvarajući fotografije koje pričaju priče o svakodnevici i trenucima koje često uzimamo zdravo za gotovo (…) Stojkovićev pristup fotografiji je intuitivan i strastven, što mu omogućava da uhvati one jedinstvene trenutke koji mnogima promaknu. Sada je pred nama nova izložba koja obuhvata tridesetak veoma interesantnih radova, koje bi modernim jezikom svrstali u street fotografiju. Ovi radovi predstavljaju pravu vizuelnu poeziju svakodnevnog života. Svaka fotografija otkriva duboko promišljene kompozicije, bogate detalje i iskrene emocije prolaznika, čineći da se posmatrač oseća kao da je deo scene. Saletov pristup fotografiji uspeva da na poseban način spoji dokumentarno i umetničko. Kroz njegov objektiv, ulice Pančeva postaju pozornica za ljudske drame, komedije i svakodnevne interakcije. Njegovi radovi nas podsećaju na lepotu jednostavnih trenutaka i važnost pažljivog posmatranja sveta oko nas – zapisao je, između ostalog, Mačak.

Pročitajte još  POZIV ZA DECU OD 10 DO 14 GODINA: Prijavite se za Letnju likovnu radionicu do 15. juna

On je dodao da rad Aleksandra Stojkovića „nije samo tehnički besprekoran, već i duboko human, jer on uspeva da prikaže suštinu ljudske prirode kroz leću svog fotoaparata.”

Aleksandar Stojković
Aleksandar Stojković

Mi samo možemo da se složimo sa tim, a vi proverite da li je zaista tako u petak, 24. maja ili bilo kog dana, najkasnije do 21. juna, do kada će izložba biti otvorena.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: