U KULTURNOM CENTRU 16. DECEMBRA: Predstava „U raljama života” u izvođenju JDP-a

Foto: Dragana Udovičić

Predstava Beogradskog dramskog pozorišta „U raljama života“ na programu Kulturnog centra Pančeva je u četvrtak, 16. decembra, u 19.30 sati.

Komad je zasnovan na romanu „Štefica Cvek u raljama života” Dubravke Ugrešić, a režirao ju je Andrej Nosov.

Uloge tumače: Iva Ilinčić, Aleksandar Vučković, Vesna Čipčić, Dunja Stojanović, Vanja Nenadić, Luka Grbić i Miloš Petrović Trojpec.

Foto: Dragana Udovičić

Prema rečima reditelja „U raljama života” je predstava o muškarcima i o tome na kakve muke oni stavljaju žene.

– Osnovna ideja je da se spremimo za svadbu, jednu dugu, lepu, mrsnu, balkansku svadbu koja bi trebalo da nam iznedri mladu, a mlada puno mladunčadi. I tako, sve kako su babe htele. I dede. Sve onako kako su oni svi za nju, tu Šteficu sanjali. Šta je zapravo taj san: on je satkan između nametnute patrijarhalne matrice i medijske kulture koja jede i jede. Često se samo prilikom žestokog nasilja govori o ženskim pravima ili uopšte o toj tihoj puzajućoj, prihvatljivoj, svakodnevnoj i nepodnošljivoj diskriminaciji i nadasve prihvaćenom nasilju. Nije to samo pitanje diskriminacije, to je pitanje jezika, to je pitanje normi, to je pitanje pravila koja su dodatno pometenim postjugoslovenskim društvima emancipaciju i napredak podredile suvom kapitalu – rekao je Andrej Nosov.

 

Sufinansirao

Grad Pančevo

Projekat: „Po kulturu autobusom”

 

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *