Startuje DNEVNIK IZ TOKIJA: Pančevka LJUDMILA MEDAN piše nam utiske sa OLIMPIJSKIH IGARA

Među sportistima koji će našu zemlju, na ovaj ili onaj način, predstavljati ove godine na Olimpijskim igrama u Tokiju nalazi se i četvoro Pančevaca: Ljudmila Medan, Sebastijan Higl, Anja Crevar i Branka Marić.

Igre, prethodno zakazane za 2020. godinu i odložene zbog pandemije, zvanično počinju sutra, 23. jula i trajaće do 8. avgusta.

srbija olimpijske igre
Foto: Pixabay

Naša sugrađanka Ljudmila Medan ekskluzivno za zdravopancevo.rs pisaće dnevnik iz Tokija, pa će naši čitaoci imati priliku da sa lica mesta saznaju najzanimljivije detalje sa najprestižnijeg takmičenja na planeti.

Uoči polaska

Ljudmila Medan na Olimpijskim igrama u Tokiju neće učestvovati kao sportista, ali će zato biti najmlađa u sudijskom timu zaduženom za triatlon.

tokio
Tokio, foto: Aleksandar Pasarić, Pexels

 – Ovo je sigurno vrhunac moje dosadašnje karijere. Ali i dokaz da, ako znaš svoj posao, onda sve može. Ući u top-listu sudija iz zemlje kao što je Srbija jeste ogroman uspeh. Mislim da je težak rad u nacionalnoj, evropskoj i svetskoj federaciji doprineo da budem deo sudijskog tima za Olimpijske igre. Selekcija se vrši na osnovu radnog iskustva, čiji se kvalitet verifikuje kroz međunarodne ispite. Oni se polažu za nivo jedan, dva i tri. Olimpijske igre su velika obaveza, i fizička i mentalna, ali nemam tremu. Volim triatlon i sve što se u njemu dešava. Tri nedelje smo, svakodnevno, od 5 do 6 i od 6 do 7 sati ujutru, imali obuku preko „Zooma” za sve ono što nas očekuje u Japanu. Generalnu probu za najveće svetsko sportsko takmičenje imala sam na Evropskom prvenstvu u Austriji u supersprint triatlonu, gde je bilo i dvanaest startova u jednom danu – rekla je Ljudmila Medan pred polazak u glavni grad Japana.

Pročitajte još  PLIVANJE: Anja Crevar u finalu Svetskog prvenstva u Dohi, večeras pliva za medalju!

Kakav je plan

Triatlon trke su u Tokiju na programu 25. jula (muške) i 26. jula (ženske), a prvi put će se održati i takmičenje u mešovitim štafetama, u kojima će boje svojih reprezentacija braniti po dve ženske takmičarke i dva muška triatlonca.

Štafete će biti održane poslednjeg dana u julu.

– Teško je vreme, epidemija koronavirusa poremetila je celu planetu, pa i najveći svetski sportski događaj, ali ukoliko se poštuju strogi korona-protokoli, verujem da će sve na kraju biti u redu – dodala je Medan.

Naša sugrađanka je put Tokija krenula u sredu, 21. jula, a na Olimpijskim igrama će boraviti do 4. avgusta.

Evo prve „stranice” Ljudmilinog dnevnika.

Sreda, 21. jul:

Ovo je naša kancelarija: Triatlon TO longue na Igrama u Tokiju. Kao u osnovnoj školi na kontrolnom iz matematike – nema prepisivanja, sve je strogo iskontrolisano. Imamo i dnevne redarske smene. Na svakom mestu je napisano ime i prezime, nema slobodne procene sa kime želiš da sediš. Danas se ukrcavam na organizovan lez iz Pariza na kome su tačno određena pravila gde smeš da se krećeš i kako da se ponašaš.

olimpijske igre ljudmila medan
Foto: privatna arhiva

Osećaj je sledeći:

Konačno OLIMPIJSKE IGRE!

Moja prva detinja spoznaja Olimpijskih igara bila je informacija da je TARZAN istinski sportista i da je osvojio 5 zlatnih medalja u plivanju na Igrama u Antverpenu 1920. godine.

Olimpijac Džoni Vajsmiler snimio je 12 filmova o kralju džungle.

tarzan
Foto: Pixabay

Prve moderne Olimpijske igre održanje su u Atini 1896. godine, takmičilo se 251 sportista iz 14 zemalja u sledećim sportovima: atletici, streljaštvu, gimnastici, biciklizmu, mačevanju, dizanju tegova, tenisu, rvanju i plivanju. Šampioni su dobili diplome, srebrne medalje i grančice divlje masline iz Olimpije. Svako se borio za sebe, nisu predstavljali države iz kojih dolaze. Olimpijski znak osmislio je otac modernih igara Pjer de Kuberten: plavi krug predstavlja Evropu, žuti Aziju, crni Afriku, a crveni Ameriku.

Godine 1928. na Igrama u Amsterdamu prvi put je goreo i olimpijski plamen. Ova sveta vatra pali se isključivo plamenom koji se donosi iz Olimpije, gde nastaje pomoću sunčeve svetlosti i ogledala.

olimpijski plamen
Foto: Pixabay

Igre u Tokiju bile su planirane za 2020. godinu, ali su zbog svetske pandemije korona virusa odložene za ovo leto, za period od 23. jula do 8. avgusta. Inače, Tokio je već drugi put zadesio problem da se Olimpijske igre pomeraju. Godine 1940. zbog Drugog japansko – kineskog rata, Igre su premeštene u Helsinki, a zatim i potpuno otkazane zbog Drugog svetskog rata.

Ove godine takmičenja se održavaju u 33 sporta. Nakon 2008. godine na Igre se vraćaju bejzbol i softball, a debituju karate, sportsko penjanje, surf, skejtbord, basket 3×3, medison i freestyle BMX biciklizam. Mešovite štafete uvedene su u atletici, plivanju, stonom tenisu, streljaštvu, TRIATLONU i džudou.

olimpijada
Foto: Pixabay

U petak, 23. jula, Olimpijske igre TOKYO 2020 biće zvanično otvorene. Srbiju predstavlja 70 sportista u ukupno 13 sportova.

Ljudmilin dnevnik iz Tokija čitajte narednih dana samo na zdravopancevo.rs.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: