SA PSIHOLOGOM NA TI: Kako se prilagoditi životu u drugoj državi?

Od početka meseca na našem portalu radi besplatno Onlajn savetovalište za mlade „Moje mesto” u okviru rubrike „Sa psihologom na ti”. Mladi uzrasta od 15 do 30 godina koji žive na teritoriji grada Pančeva imaju priliku da, putem kontakt-forme, postave pitanje psihologu – psihoterapeutu i da odgovor dobiju na svoj mejl.

Projekat Savetovalište za mlade „Moje mesto” realizuje Grad Pančevo, a finansiralo ga je Ministarstvo omladine i sporta. Partneri na projektu su Udruženje „Psihogeneza”, Dom omladine Pančevo, Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Kovin i Udruženje „Pančevački omladinski centar”, koje je osnivač portala „Zdravo Pančevo”.  Osim seansi uživo koje se održavaju u Domu omladine četiri dana u nedelji, dostupno je i onlajn savetovalište, gde  na pitanja mladih odgovara Jadranka Grujičić Đurić, psiholog i psihoterapeut iz Centra za edukaciju i lični razvoj „Psihogeneza”.

Pojedina pitanja i odgovore, koji bi mogli pomoći većem broju ljudi, objavljujemo i na našem portalu, u rubrici „Pitanja i odgovori”. Naravno, pisma čitalaca su izmenjena tako da se zaštiti njihova privatnost.

Ukoliko i vi želite da postavite pitanje psihologu, sve što treba da uradite jeste da popunite kontakt-formu koju ćete pronaći OVDE.

Evo jednog od brojnih pitanja koja su do sada stigla u naše onlajn savetovalište.

Imam 19.godina, živim u Nemačkoj, sa roditeljima, a iz Srbije sam se preselio pre nekoliko godina. Imam osećaj da nikako ne mogu da se adaptiram, iako znam jezik, idem u školu, treniram košarku i plivam.

Ništa nije isto kao kod nas, mladi su drugačiji, komunikacija je štura, ponašanje im je robotizovano.

Uglavnom sam potišten ili ljut. Iako postoje dani kada mi je lepo, ja jedva čekam da se vratim i vrlo često budem ljut na roditelje, iako se oni trude da mi olakšaju i budu podrška. Ne znam kako da se prilagodim i naviknem na ovo okruženje i zbog toga sam sve očajniji. Hvala vam unapred.

Foto: Canva

Odgovor:

Poštovani, razumem Vašu trenutnu poziciju. Adaptacija na novu zemlju, narod i kulturu može biti veoma stresna za svakoga, posebno za mlade u periodu formiranja identiteta, priklanjanja vršnjačkim grupama i otpočinjanja emotivnih veza.

Razumem da je Vaše okruženje sada umnogome drugačije od onoga na koje ste navikli i voleli. Nova prijateljstva zahtevaju dugačak put poverenja i podrške, ali ono pozitivno što ja uočavam je dobro strukturisana nedeljna rutina koja Vam može pomoći u adaptaciji i prihvatanju novog okruženja.

Škola, sport i hobiji mogu biti Vaš poligon za upoznavanje različitih mladih ljudi. Dajte sebi, a i njima šansu da vam se približe. Pokušajte da se fokusirate na ono što je pozitivno kod tih mladih ljudi, razmislite koje su prednosti vaših razlika i pokušajte sebi da uvedete novu perspektivu.

Spomenuli ste da postoje dani kada Vam je lepo. Razmislite o tome šta te dane razlikuje od onih u kojima Vam nije udobno; koji su to sadržaji ili odnosi koji Vas čine zadovoljnim i uvrstite ih češće u svoju svakodnevnicu.

Takođe, spomenuli ste da su Vam roditelji podrška. Razgovarajte sa njima o svojim osećanjima pre nego što ona kulminiraju, podelite sa njima vaše planove i kratkoročne ciljeve vezane za budućnost i otkrijte im svoje želje ma koliko one bile drugačije od njihovih.

Na pitanja odgovara: Jadranka Grujičić Đurić, psiholog i porodični psihoterapeut

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: