PANČEVO: Kako su mali maturanti ove godine prošli na završnom ispitu

Samo 12 malih maturanata iz Pančeva ostalo je neupisano u srednje škole nakon polaganja završnih ispita i prvog kruga upisa na željene obrazovne profile. Većina đaka uspela je da upiše školu koja im je bila prva, druga ili eventualno treća na listi želja, potvrdila je mr Tatjana Božić, članica Gradskog veća Grada Pančeva zadužena za obrazovanje.

U ovoj školskoj godini završnom ispitu je u Pančevu pristupilo 1.123 učenika, a aplicirano je na 1.537 praznih mesta.

Ovom broju učenika treba dodati učenike koji su već ranije upisali srednju Muzičku školu „Jovan Bandur“ i Baletsku školu „Dimitrije Parlić“, kao i 17 učenika koji su upisali Školu za osnovno i srednje obrazovanje „Mara Mandić“.

– U gradu Pančevu u 10 srednjih škola postoje 52 obrazovna profila, što učenicima mnogo znači jer imaju veći broj mogućnosti prilikom izbora srednje škole i budućeg zanimanja. Raduje me to što je većina učenika upisala školu koju su naveli kao prvu ili drugu želju. Mali procenat đaka je upisao školu koja su naveli tek na trećem mestu. Od 1.123 učenika, 12 đaka je ostalo neupisano u prvom krugu, ali to, naravno, ne treba da nas brine, zato što je ostao dovoljan broj mesta za svu decu. Nadam se da će se oni u drugom krugu biti upisani – rekla je Tatjana Božić.

Pročitajte još  U GLOGONJU OD 10. DO 14. JULA: Bogat program povodom obeležavanja seoske slave Petrovdan

Ona je naglasila da pri odabiru smerova koji se đacima stavljaju na raspolaganje direktori škola uvek konsultuju privredu i imaju u vidu mogućnosti koje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pruža. Takođe, sarađuju sa Gradom Pančevom i Regionalnom privrednom komorom.

– Na osnovu zajedničkih konsultacija kreiraju novi smerovi u skladu sa potrebama tržišta. Na primer, ove godine je u Tehničkoj školi „23. maj“ otvoren smer pedikir-manikir, u trajanju od tri godine, a u Poljoprivrednoj školi „Josif Pančić“, smer poljoprivredni tehničar digitalnih tehnologija. Na ovom obrazovnom profilu još uvek ima slobodnih mesta, a zanimanje za koje će se školovati đaci predstavlja zanimanje budućnosti, jer je Južni Banat poljoprivredni kraj, a digitalne tehnologije su nešto bez čega se danas ne može. Osluškujemo smo šta bi deca želela, koji su to smerovi koji omogućavaju učenicima da se po završetku škole samozaposle, odnosno postanu preduzetnici. Cilj nam je da u skladu i sa dualnim obrazovanjem, otvaramo smerove kako bi deca, kad završe srednju školu, imala mogućnost i da studiraju ono što žele, ali i da se zaposle – istakla je Božić.

Pročitajte još  IDVOR: Održan 14. naučno-edukativni kamp „Mihajo Idvorski Pupin”, evo čiji su radovi nagrađeni
Tatjana Božić

Gradska većnica je dodala da Grad nastoji da pomogne školama pri otvaranju novih smerova i unapredi uslove za održavanje nastave, ali i prakse.

Za đake koji su svoje mesto u srednjoj školi potražili u drugom krugu ostalo je 66 slobodnih mesta na četvorogodišnjim smerovima i 55 na trogodišnjim.

– U Pančevu imamo 12 neupisanih učenika, ali i u drugim opštinama Južnog Banata takođe imamo određen broj neupisanih učenika, a svi oni apliciraju i u našim školama. Mesta ima još u Mašinskoj školi Pančevo, Poljoprivrednoj školi „Josif Pančić“, Tehničkoj školi „23. maj“ i u Elektrotehničkoj školi „Nikola Tesla“ na smerovima koje traju tri godine – rekla je uoči drugog upisnog kruga Tatjana Božić.

Pročitajte još  DANI OTVORENIH VRATA U PU PANČEVO: Deca iz „Kekeca” uživala u druženju s policajcima i torti

U četvrtak, 4. jula, do 8 ujutru, biće objavljena preostala slobodna mesta nakon drugog upisnog kruga. Istog dana, od 8 do 15 sati učenici će imati priliku da podnesu prijave za upis u srednje škole za drugi upisni krug neposredno u školama (osim muzičkih i baletskih škola).

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: