PRIZNANJE ZA PANČEVO: Sonja Jankov nagrađena za izložbu u Galeriji savremene umetnosti

 

Detalj sa nagrađene izložbe

Priznanje Društva istoričara umetnosti Srbije (DIUS) za najbolju autorsku izložbu u 2021. godini dobila je Sonja Jankov za izložbu „(De)konstrukcije prostora: Arhitektura drugim sredstvima”, održanu u Galeriji savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva.

Odluku je doneo žiri koji su činili istoričari umetnosti i kustosi Maida Gruden, Saša Janjić i Nela Tonković.

Šesnaesta manifestacija „Umetnost, arhitektura, dizajn“ otvorena je 2. decembra 2021. u Galeriji savremene umetnosti i trajala je do 17. decembra 2021.

Na njoj su se, u okviru izložbe „(De)konstrukcije prostora: arhitektura drugim sredstvima“, predstavili umetnici čiji se radovi ne viđaju tako često u galerijskim prostorima: dizajneri i arhitekte. Upravo s ciljem da njihovo stvaralaštvo približi ljubiteljima vizuelnih umetnosti i jeste nastala ova manifestacija, koja u Pančevu traje već više od jedne i po decenije.

Nepisano pravilo da se na izložbi svake godine predstavi po sedam autora ispoštovano je i ove godine. Svoja dela su izložili: Ivan Perak, Snežana Zlatković, Zoran Dimovski, Živana Mijailović, Irena Muhar, Milica Denković i Slobodan Stošić, a kustos je, kao što je poznato, bila Sonja Jankov.

Sonja Jankov, treća sleva nadesno.

– Izložba okuplja likovne umetnike, arhitekte i dizajnere različitih generacija koji u svojim radovima tematizuju, dokumentuju, stvaraju i oblikovno (re)definišu funkcionalne, psihološke i kulturološko-istorijske aspekte arhitektonskog prostora. Za razliku od izložbi održanih tokom prethodne dve manifestacije „Umetnost, arhitektura, dizajn“ koje su okupljale samo savremene umetnike s domaće i internacionalne scene, ova izložba uključuje i radove arhitektice Snežane Zlatković i objekte dizajnerke Irene Muhar, kako bi se stvorio otvoreni dijalog između profesionalaca iz različitih disciplina. Cilj izložbe je da kroz interdisciplinarni pristup ukaže na načine promišljanja, građenja i upotrebe arhitekture, imajući na umu da je ona pokazatelj, pa čak i simbol, mnogo širih tema i da je metod kojim individua može da nađe ili stvori svoje mesto u savremenosti – rekla je o izložbi Sonja Jankov.

Sonja Jankov (1985) je nezavisni kustos, trenutno doktorand Teorije umetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.

Volontirala je i radila u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (2012-2015) i spoljni je saradnik brojnih institucija i nezavisne scene u regionu. Kao rezident je boravila u Poljskoj, Rumuniji, Austriji i Hrvatskoj, a provela je i godinu dana usavršavajući se na Centru za kritičku teoriju u Pragu (2008/2009).

Detalj sa nagrađene izložbe

Realizovala je i devet samostalnih umetničkih izložbi u Bukureštu, Zagrebu, Novom Sadu, Užicu i Beogradu.

Kao kustos je realizovala izložbe u MMSU – Rijeka, Galeriji Kazamat – Osijek, Pogonu Jedinstvo – Zagreb, Kulturnom centru Beograda, Galeriji savremene umetnosti – Pančevo, Galeriji Remont – Beograd. Autorka je nekoliko naučnih radova, među kojima su „Full-Scale Architectural Models in Post-Yugoslav Art Practices” (Interkulturalnost 16, 2018), „Re-Thinking Architectural Modernism in Contemporary Art: Jasmina Cibic, Dušica Dražić and Katarina Burin” (AM Journal of Art and Media Studies 16, 2018), „Architectural Scale Models within Contemporary Art Practices in Post-Socialist Europe” (Život umjetnosti: časopis o modernoj i suvremenoj umjetnosti i arhitekturi 102, 2018), „Pionirski gradovi u post-jugoslovenskom kontekstu” (Arhitektura i urbanizam 44, 2017). Živi u Novom Sadu.

Priznanje DIUS sadrži diplomu tog strukovnog društva i novčani iznos.

 

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *