Želudac je organ koji je neretko prvi na udaru ubrzanog tempa života koji svi danas vodimo. Signali kojima nam on poručuje da skinemo nogu sa papučice gasa i preispitamo svoje životne navike najčešće su gastritis i čir.
Gastritis je jedna od najčešćih boljki savremenog čoveka, a nije mnogo ređi ni čir (ulkus) na želucu, dvanaestopalačnom crevu, a ponekad i na jednjaku. Statistika kaže da se sa ulkusima bori 5-10% svetske populacije. Iako stres nije glavni i jedini uzrok ovih oboljenja, on i te kako pogoduje njihovom razvoju. Prirodni lekovi za gastritis i čir mogu biti učinkoviti, a svakako su bolje rešenje od onih iz apoteke jer nemaju nuspojave i neželjene efekte.
Ovaj tekst objasniće vam na jednostavan način sve što treba da znate o gastritisu i čiru, o simptomima koji ih prate i načinima da izbegnete ove zdravstvene probleme, ali i da ih lečite ukoliko se jave. Tekst je prvenstveno namenjen gluvim i nagluvim osobama i deo je projekta „Tišinom ću ti reći”.
Кako nastaju gastritis i čir
Zdrav želudac obložen je otpornom sluzokožom. Ona sprečava da želudačna kiselina napadne zid želuca. U slučaju povećanog lučenja želudačne kiseline ili preosetljivosti sluzokože želuca na normalan nivo kiseline u sadržaju želuca, dolazi do poremećaja ravnoteže između kiseline i zaštitne sluzi.
Gastritis – zapaljenje želudačne sluznice – nastaje kada sluznica počne da se „buni“, odnosno da se protivi spoljašnjim ili unutrašnjim činiocima koji narušavaju njen integritet. Upala može da zahvati čitav želudac ili samo njegove pojedine delove.
Razlikujemo akutni gastritis, koji se javlja iznenada i prestaje posle kratkog vremena, i hronični gastritis, kod kojeg se zapaljenje zadržava u dužem vremenskom periodu. U zapadnim industrijskim zemljama oko polovine ljudi preko 50 godina života pati od hroničnog gastritisa.
Кada su agensi koji atakuju na sluznicu isuviše jaki ili je pak sluznica, odnosno njen odbrambeni mehanizam preslab – dolazi do defekata sluznice. Oni plići su erozije, a oni koji potpuno razore sluznicu, a ponekad oštete i mišićni sloj želuca – su ulkusi, to jest čirevi.
Glavni krivci
Uzročnici gastritisa i ulkusa su isti: prvo mesto dele helikobakterija i grupa nesteroidnih antiinfalamtatornih lekova (brufen, diklofenak, aspirin, naproksen, ketoprofen…), a slede ih preterana upotreba alkohola i stres.
Javljaju se i kao posledica nasilnog povraćanja, korišćenja preparata gvožđa, kao i kod ciroze jetre. Nastanku doprinose i začinjena i slana hrana i pušenje.
Prepoznajte simptome
Simptomi gastritisa jednim imenom se zovu dispepsija – najčešće su to žarenje, osećaj pečenja iza grudne kosti, gorušica, bol, neretko mučnina, povraćanje, nadimanje.
Кod ulkusa najčešći simptom je bol na prazan stomak ili 2-3 sata nakon jela ili u toku noći, obično između 23 i 2 sata ujutru. Кod ulkusa želuca tegobe se javljaju nakon obroka, a u slučaju da je čir nastao na dvanaestopalačnom crevu – kada je želudac prazan.
Prirodni lekovi
Konvencionalni lekovi protiv gastritisa i čira mogu imati neželjene efekte kao što su, na primer, glavobolja i proliv. Zato se sve veći broj ljudi okreće prirodnim lekovima, koji mogu da pomognu u sprečavanju razvoja čira i da olakšaju njegovo zarastanje.
U nekim slučajevima prirodni lekovi za gastritis i čir mogu čak poboljšati efikasnost konvencionalnog lečenja i umanjiti ozbiljnost tegoba. Odlični su i kao prevencija. Naravno, pre upotrebe bilo kakve dopunske terapije, obavezno se konsultujte sa svojim lekarom.
Sok od kupusa
Kupus sadrži vitamic C – antioksidans koji pomaže u sprečavanju i lečenju infekcija helikobakterijom, kao i amonokiselinu glutamin, koja jača sluzokožu creva i poboljšava dotok krvi do želuca, čime pomaže u prevenciji čireva, a i ubrzava isceljenje postojećih.
Sok od svežeg kupusa gotovo da nema premca u lečenju čira i hroničnog gastritisa. Možete ga napraviti u sokovniku. Za litru soka potrebno vam je oko 2 kilograma ovog povrća. Da biste poboljšali ukus, možete da zamenite 25 posto soka od kupusa sa sokom od šargarepe i/ili celera. Pijte po 1 dl tri puta dnevno, sat vremena pre jela.
Dobijeni sok je najbolji svež, a možete čuvati u frižideru najviše dva dana, jer nakon toga gubi lekovita svojstva.
Ako nemate sokovnik, 250 g kupusa prokuvajte sa pola litre vode sve dok se količina vode ne smanji na polovinu. Pustite da se prohladi i uzimajte dva puta dnevno u gutljajima. Ako ne možete da podnesete miris svežeg kupusovog soka, zamenite ga sokom od kelja, koji ima slična svojstva.
Banane i med
Banana je jedan od najefikasnijih kućnih lekova za lečenje čira. Za ovo voće se kaže da sadrži neidentifikovano jedinjenje, koje se u šali naziva „vitamin U“ (protiv ulkusa). Banana neutrališe prekomernu kiselost želudačnih sokova i smanjuje iritaciju čira prekrivanjem sluzokože želuca.
Takođe, istraživanja su pokazala da redovnom upotrebom određenih vrsta meda može da se zaustavi razmnožavanje helikobakterije. Za početak, uzimajte kašiku (15 ml) čistog, neprerađenog meda ujutru i uveče da biste ugasili plamen u želucu. Namažite ga na tost ili krekere kako bi se duže zadržao u vašem želucu. Pošto se helikobakterija sporo razmnožava, obavezno nastavite sa uzimanjem meda sve dok se simptomi čira uveliko ne povuku.
Možete napraviti i ovu odličnu mešavinu: 300 g samlevenog lista bokvice stavite u 700 g meda i jedite 3-4 puta dnevno po jednu kašiku. Dobra je i mešavina jednakih delova meda i cimeta, koju možete koristiti kao namaz za hleb.
Ne padajte na mit o mleku
Dugo vremena su lekari podsticali ljude koji imaju čir da piju mleko. Mislili su da će glatka tekstura mleka prekriti i umiriti bolne ranice. Istraživanja su, međutim, pokazala da protein i kalcijum u mleku podstiču proizvodnju kiselina i mogu pogoršati simptome. Ipak, ovo izgleda ne važi za kozje mleko, za koje se pokazalo da zapravo pomaže zaceljivanju čireva.
Za najbolje rezultate treba uzimati čašu kozjeg mleka u sirovom stanju, tri puta dnevno. Pošto je svaki organizam priča za sebe, najpre testirajte ovu namirnicu tako što ćete uneti manju količinu mleka i proveriti da li vam prija.
Zamena za mleko koja će vam svakako odgovarati jeste mleko pripremljeno od blanširanih badema u blenderu. Pored toga što će vas snabdeti visokokvalitetnim proteinima, ono je ujedno i veoma korisno za lečenje čira, budući da vezuje višak kiseline u stomaku.
Biljne mešavine
Ako patite od gastritisa, kao pomoćno lekovito sredstvo poslužiće vam neki od sledećih čajeva.
- Pomešajte jednake delove mirođije, belog sleza, kamilice, korena pirike i korena sladića, pa jednu kašiku mešavine prelijte sa 2 dl vrele vode. Кuvajte 10 minuta na tihoj vatri, poklopite i umotajte, ostavite da odstoji 3 sata, pa procedite. Pijte uveče jednu šolju u slučaju akutnog ili hroničnog gastritisa.
- Pomešajte po 10 g cveta kamilice, hajdučke trave, trave pelena, lista ljute metvice i lista žalfije. Dve kašičice mešavine prelijte sa 2 dl vrele vode, poklopite i ostavite da odstoji pola sata, pa procedite. Pijte vruće po pola šolje dva puta dnevno pre jela.
- Pomešajte po 10 g korena valerijane, lista gorke deteline, lista ljute metvice i kore pomorandže. Dve kašičice mešavine prelijte sa 2 dl vrele vode, poklopite, ostavite da odstoji 30 minuta, pa procedite. Pijte po jednu šolju tri puta dnevno pre jela.
- Jednu kašičicu isitnjenog korena iđirota prelijte sa 2 dl vrele vode. Ostavite da odstoji 20 minuta, pa procedite. Pijte po decilitar 4 puta dnevno pola sata pre jela.
—
Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Tišinom ću ti reći” Udruženja „Pančevački omladinski centar“. Projekat je sufinansirao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.