PRIJEM ZA ŠAMPIONE: Gradonačelnik ugostio Nenu i Aleksu, prvake Evrope u poznavanju saobraćaja

Dvoje dece iz Pančeva, Nena Božić i Aleksa Vulin, učenici Osnovne škole „Dositej Obradović” iz Omoljice bili su deo četvoročlane reprezentacije Srbije koja je osvojila prvo mesto u konkurenciji 19 zemalja na Evropskom prvenstvu u poznavanju saobraćaja, održanom u Baru, u Crnoj Gori, od 22. do 25. septembra.

Sa dečakom i devojčicom iz Omoljice, čiji je mentor bio nastavnik Miodrag Tasić, u timu su bili i Viktor Simeunović iz Valjeva i Dunja Galik sa Novog Beograda. Đaci nastavnika Miodraga Tasića kao da su pretplaćeni na nagrade na takmičenjima u oblasti saobraćaja, jer već treći put donose titule sa Evropskog prvenstva. Na republičkim  i ostalim takmičenjima nagrada je bilo i više. Tako je već 12 godina.

Nenu, Aleksu, njihovog nastavnika, kao i Vladimira Ristića, direktora OŠ „Dositej Obradović” u Omoljici, u petak 29. septembra, ugostio je u svom kabinetu gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović. On je želeo da upozna decu koja su ostvarila ovako lep uspeh i po ko zna koji put donela Pančevu šampionsku titulu. Prijemu je prisustvovala i mr Tatjana Božić, članica Gradskog veća zadužena za prosvetu.

– Ponosan sam što su naši mali sugrađani bili tako uspešni na ovom velikom evropskom takmičenju i što su na najbolji način predstavili svoju državu i svoj grad. Ono što budi još veći ponos je to što već šest godina nastavnik Tasić iz Osnovne škole „Dositej Obradović” u Omoljici izuzetnim radom vezanim za bezbednost u saobraćaju postiže fenomenalne rezultate na republičkom i evropskom nivou. Ove godine su Aleksa i Nena sa svojim vršnjacima iz Valjeva i Novog Beograda prvaci Evrope i oni će sigurno u budućnosti biti reper nekim novim generacijama dece i motivisati ih da i oni krenu istim tim putem, a mi ćemo kao Grad uvek biti tu da ih u tome podržimo – poručio je gradonačelnik.

Pročitajte još  NEVEROVATAN USPEH: Silva Vračar ubedljivo pobedila na takmičenju i osvojila harfu za Muzičku školu

Nena i Aleksa su mu, u prisustvu novinara, govorili o svojim iskustvima iz Bara.

– Bilo je odlično, takmičili smo se sa decom iz 19 država, što znači da je konkurencija bila baš ogromna. Teži su bili poligoni od testova, pošto je bilo mnogo prepreka i morali smo da budemo veoma koncentrisani – ispričala je Nena.

Nešto više o tome kako su se spremali za ovo takmičenje otkrio je Aleksa:

– Imali smo sedam dana za pripreme. Naporno smo radili od 8 ujutru do 21 uveče. Uveče smo radili testove, a tokom dana smo vozili bicikle. Družili smo se i sa decom iz drugih zemalja, posebno sa drugarima iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, pa smo se sa takmičenja vratili i bogatiji za nove prijatelje.

Prema rečima nastavnika Miodraga Tasića, težina ovog evropskog takmičenja je ogromna, jer deca, da bi se uopšte plasirala na taj nivo nadmetanja, najpre treba da ostvare odličan plasman na opštinskom, pa na okružnom, a zatim i na republičkom nivou. Na Prvenstvo Evrope idu četiri učenika koja na republičkom takmičenju osvoje prvo ili drugo mesto.

Pročitajte još  OD PONEDELJKA: Zatvara se za saobraćaj novi deo Ulice Dimitrija Tucovića

Ovo je treći put da škola, „Dositej Obradović” iz Omoljice ima dva predstavnika na evropskom nivou takmičenja.

– Prošli put su naši učenici Hana i Lazar osvojili prvo mesto u Zadru, a pre toga, 2019. godine, pre korone, Stefan i Milica su osvojili treće mesto u Ženevi. Takmičenje je veoma složeno, postoji sedam vrsta zadataka, a jedan se razlikuje u odnosu na zadatke koji se rade u Srbiji, a to je teorija. Teorija se tamo radi na video projektoru, gde zadatak traje 10-15 sekundi. Znači, izađe slajd sa odgovarajućim zadatkom, bilo da je u pitanju rešavanje raskrsnice ili neki drugi problem, i deca u tom kratkom vremenskom razdoblju treba da daju tačan odgovor. Ako vam kažem da su sva četiri učenika iz Srbije u tom segmentu osvojila maksimum bodova, a to je 80, to vam pokazuje koliko su deca bila spremna – opisao je nastavnik kako je izgledalo takmičenje.

Inače, Grad Pančevo dobitnicima nagrada na takmičenjima u oblasti poznavanja saobraćaja svake godine poklanja bicikle. U maju ove godine dobili su ih upravo Hana i Lazar koje nastavnik spominje u svom izlaganju. Tekst o tom događaju pročitajte OVDE.

A kada je reč o najnovijem takmičenju i uspehu,  zadatak o kome je nastavnik pričao nije bio jedini koji se u Srbiji ne radi. Postojao je i drugi takav zadatak, ali ga je četvorka iz naše države ipak uradila bolje od svih.

Pročitajte još  PANČEVO: U nedelju se zatvara deo Ulice Radomira Putnika, menjaju se i trase „Pantransporta”

–  Deca dobijaju 3D naočare i rade simulaciju vožnje bicikla, koja izgleda kao u stvarnosti. Njihov zadatak je da tokom te vožnje prepoznaju opasnosti koje im se javljaju na putu. Mogu vam reći da smo mi kao zemlja taj deo uradili najbolje i zato je razlika između nas i drugoplasirane ekipe bila 50 bodova, što se do sada nije dešavalo na evropskim prvenstvima – rekao je Miodrag Tasić.

Projekat Ministarstva prosvete i Auto-moto saveza da se u Srbiji organizuju takmičenja u poznavanju saobraćaja traje već 55 godina, a ove godine je održano 36. Evropsko prvenstvo. Oba takmičenja nastala su sa veoma jakim razlogom:

– Suština je da se kod dece na ovaj način razvije saobraćajna kultura. Nama starijima je poznato da su vrlo često uzročnici saobraćajnih nesereća upravo deca uzrasta 10-12 godina. To zna i Evropa i upravo zato ovo takmičenje i postoji – kaže nastavnik Miodrag Tasić koji priznaje da ima specijalan način rada sa decom koji ni po koju cenu ne želi da otkrije drugim kolegama i da je u tome tajna njegovog uspeha i fantastičnog plasmana koji njegovi đaci postižu iz godine u godinu.

U čemu god da je tajna, nastavniče, samo tako nastavite. Sve čestitke!

 

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: