PANČEVO: U ponedeljak se otvara novi prostor Galerije savremene umetnosti, a istog dana i prva izložba

Novi prostor Galerije savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva, u Ulici Miloša Crnjanskog 2 (na ćošku, preko puta stare Pošte), biće otvoren u ponedeljak, 13. maja, u 12 sati uz prigodan umetnički program.

Nastupiće kvartet „Panartist”, a nekoliko umetnika će na štafelajima crtati portrete posetilaca koje će oni moći da ponesu sa sobom kao uspomenu.

Svečanom otvaranju prisustvovaće gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović, članica Gradskog veća zadužena za kulturu i omladinu Marija Jević i brojni ugledni predstavnici kulturnog i društvenog života grada.

Istog dana u 19 sati u novom prostoru će zvanično biti otvorena i prva izložba. Ona nosi naziv „Zlatne godine galerije”, a posetioci će imati priliku da vide radove umetnika koji su dobili najveći broj nagrada na Salonu umetnosti Pančeva.

Pročitajte još  STARČEVO: U galeriji muzeja izlažu učenici Škole za dizajn iz Beograda

To su: Pal Dečov, Milivoje Đorđević, Nadežda Novičić, Nada Onjin Žužić, Milenko Prvački, Vladimir Tomić i Slobodanka Šobota.

Milenko Prvački
Jedna od slika koje će biti izložene

Galerija savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva nastala je kao rezultat potrebe mladih pančevačkih likovnih umetnika da se afirmišu kroz izlaganje u reprezentativnom izlagačkom prostoru.

Ovo je treći i po svemu sudeći poslednji put da galerija menja svoju adresu.

Naime, Galerija savremene umetnosti je otvorena u jesen 1976. u Štapskoj zgradi na Trgu kralja Petra 8. Taj prostor je 2010. godine vraćen Rimokatoličkoj crkvi, pa je 2011. galerija preseljena u zgradu u Ulici vojvode Živojina Mišića 1.

Pročitajte još  POZIV STRIP AUTORIMA: Prijavite se za radionicu o rodnim ulogama u savremenom stripu

Međutim, rešenjem državne Agencije za privatizaciju 2015. godine i taj objekat je vraćen starim vlasnicima. Tada je počela potraga za novim prostorom koja je okončana 2022. godine, kada je počela adaptacija lokala u Ulici Miloša Crnjanskog 2, i to bi trebalo da bude trajno rešenje kada je reč o prostoru za Galeriju savremene umetnosti.

Od početka devedesetih Galerija savremene umetnosti je nosilac novih ideja, i promoter atmosfere umetničkih zbivanja na prelazu vekova. Tokom svog postojanja, dobila je niz nagrada za pojedine projekte ili za ukupan rad (1985, 1987, 1990, 1995, 2001), među kojima su i nagrada Udruženja likovnih kritičara Srbije, nagrada Grada Pančeva, nagrada Zavoda za kulturu Vojvodine (2004) i nagrada „Artmagazina“ za najbolju galeriju za 2009. godinu.

Pročitajte još  PANČEVO: „Brose” i ove godine generalni pokrovitelj programa Kulturnog centra

Otvaranje novog prostora Galerije savremene umetnosti stiže u pravom trenutku, baš pred otvaranje 21. Bijenala umetnosti koje će se u Pančevu, upravo u organizaciji ove galerije, održati od 25. maja do 25. juna pod nazivom „Ispiranje / Washout”.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: