PANČEVO: Raspisan konkurs za zbornik „Rukopisi 47”, rok 15. februar

Dom omladine Pančevo raspisao je 47. konkurs za Zbornik poezije i kratke proze mladih sa prostora bivše Jugoslavije „Rukopisi 47”.

Pravo učešća imaju svi autori između 15 i 30 godina starosti koji pišu na ex-jugoslovenskim jezicima, kao i jezicima nacionalnih manjina u Republici Srbiji. Rok za konkurisanje je 15. februar u ponoć.

Na konkursu se može učestvovati sa poezijom i/ili kratkom prozom. Svaki autor može da pošalje do tri pesme i/ili do tri kratke priče.

Pesme mogu biti dužine do dve, a priče do tri kucane strane (maksimalna dužina priče je 7.000 karaktera sa proredima, veličina fonta 12). Radovi treba da budu potpisani punim imenom i prezimenom, godinom rođenja, adresom stanovanja (državljanstvom u slučaju da autor živi u inostranstvu), brojem telefona i i-mejlom.

Pročitajte još  ODBOJKAŠKA SUPERLIGA: Novi poraz starčevačkog Borca, ovog puta trijumfovao Radnički

Lični podaci treba da se nađu u „telu” mejla i na početku fajla s radovima. Takođe, pesme odnosno priče treba da budu u jednom Word dokumentu, da se ne šalju kompresovano (ZIP, RAR itd.) i bez eksternih linkova ili na Google Drive-u. Osim toga, organizatori konkursa zahtevaju od autora da poštuju dijakritičke znake (slova č, ć, đ, š, dž) i pravopisna pravila.

Mejl adresa na koju treba slati radove je: zbornikrukopisi@gmail.com (sa naznakom „za Rukopise 47”).

„Rukopisi 47” izaći će iz štampe početkom maja tekuće godine, a datum promocije odnosno trodnevnog festivala biće naknadno saopšten.

Za dodatne informacije posetite sajt Doma omladine Pančevo kao i Fejsbuk i Instagram stranicu Rukopisa.

„Rukopisi” izlaze u Pančevu od 1976. godine, a pokrenuo ih je pančevački književnik i gimanzijski profesor Momčilo Paraušić s namerom da okuplja mlade, talentovane Pančevce i pruži im priliku da objave svoje radove. Prvobitne brojeve štampali su Udruženje književnika Pančeva i novinski list „Pančevac”, a zatim je izdavač postao Dom omladine Pančevo, koji i danas neguje ovu tradiciju dugu 45 godina.

Pročitajte još  FUDBAL: U subotu Železničar dočekuje TSC u Pančevu

Krajem osamdesetih godina prošlog veka, „Rukopisi” postaju jugoslovenski zbornik, zatim jedno vreme izlaze kao knjiga koja okuplja autore iz Srbije i Crne Gore, ne bi li 2004. godine ponovo postali izdanje otvoreno za autore nekadašnjih jugoslovenskih republika, sada samostalnih država.

Ideja se pokazala kao značajna iz više razloga, ali najvažniji je bio taj da su urednici i izdavač uvek verovali kako mladi autori treba da se čitaju, upoznaju i međusobno komuniciraju na njima razumljivim jezicima.

Pročitajte još  TOP NA SAJMU TURIZMA: Promovisan vodič, a za maj najavljena nova manifestacija „Pančevo wine weekend”

Zbog toga su „Rukopisi” postali i književni festival, sastavljen od pratećeg programa posvećenog književnosti, uvek uz dobru muziku, i centralni program posvećen autorima uvrštenim u aktuelno izdanje.

– „Rukopise” su, kao deo književne tradicije Pančeva, uređivali i uređuju kako značajni književnici tako i oni mlađi, tek afirmisani. „Rukopisi” su takođe i deo književne tradicije regiona, svojevrstan kulturološki fenomen, pasoš kojim se prelaze granice, ključna reč razumljiva svuda… a Pančevo je mesto susreta, razmene ideja i informacije, koje formira, kako je to rekao jedan od urednika ovog zbornika „mlado tkivo tradicije” – navodi se u saopštenju organizatora konkursa.

 

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: