PANČEVO: Počele radionice karikature za decu u Domu omladine

Jedan od sjajnih načina da deca uzrasta od 7 do 14 godina provedu ovo leto, ili bar svaku sredu od 18.30 do 20 sati, jeste radionica karikature koju organizuje Dom omladine Pančevo, a vodi je poznati pančevački umetnik, karikaturista i ilustrator Nikola Dragaš.

Prvi u nizu časova održan je u sredu, 3. jula, a tom okupljanju su prethodile prijave i sva mesta su se popunila munjevitom brzinom, kako to obično i biva kada Dom omladine organizuje ovakve umetničke avanture za decu.

Iako su odmori u toku, u sredu se u dvorištu Doma omladine okupilo blizu 40 mališana naoružanih olovkama, bojicama i flomasterima i željnih novih saznanja i novih crtačkih izazova.

Više o tome šta su klinci učili na prvom času i šta ih čeka na narednim druženjima otkrio nam je njihov učitelj Nikola Dragaš:

Pročitajte još  DANI OTVORENIH VRATA U PU PANČEVO: Deca iz „Kekeca” uživala u druženju s policajcima i torti

– Svaki čas je koncipiran tako da se najpre upoznajemo sa nekim osnovnim elementima karikature, a zatim to primenjujemo na zadatak. Danas smo se upoznali sa svim materijalom koji koristi karikaturista, od markera, preko flomastera i bojica, do selotejpa, skalpela, četkica i ostalih potrepština. Najpre smo to zajedno crtali, a drugi deo zadatka, kada su deca crtala samostalno, bio je da od tog alata nacrtaju svoj autoportret. Da bih im bolje dočarao šta treba da rade, to sam najpre uradio ja, a zatim su oni na osnovu tog primera crtali sebe, formirajući, na primer, kosu od četkica ili flomastera, oči od boja i tako redom – rekao je Dragaš.

Pročitajte još  PANČEVO: Pokrajinska zaštitnica građana posetila Gerontološki centar
Ovako je Nikola Dragaš nacrtao sebe

Sledećeg časa na redu su forme u karikaturi, pa će deca učiti kako da nacrtaju oči, nos i druge detalje na licu, a kako telo i kakva srazmera se primenjuje u tom slučaju, odnosno šta treba da bude veće, a šta manje.

– Kada objasnimo lekciju, prelazimo na zadatak, a zadatak će biti da kroz svoj izraz primene naučeno tako što će crtati klovna. Takav će koncept biti i na narednim časovima. Radićemo portret karikaturu, onda geg karikaturu, odnosno karikaturu situacije, sportsku karikaturu, životinje u karikaturi i tako redom. Planirano je ukupno devet časova – najavio je Dragaš.

Pročitajte još  PANČEVO: Kako su mali maturanti ove godine prošli na završnom ispitu

Kada se sve radionice završe, šta su deca naučila imaćemo priliku da vidimo na izložbi koja je zakazana za kraj leta i najverovatnije će se održati u poslednjoj nedelji avgusta u okviru Freedom art festivala.

Kako je bilo na prvom času pogledajte i u videu koji sledi:

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Zdravo Pančevo (@zdravopancevo)

 

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: