PANČEVO: Održana tribina o prevenciji nasilja u školama

„Prevencija nasilja u školama – saradnja sa roditeljima“ naziv je tribine koja je održana u Gradskoj upravi Pančeva u utorak, 14. maja, u organizaciji Tima za prevenciju i zaštitu dece i učenika od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja u gradu Pančevu.

Na tribini su govorile mr Tatjana Božić, koordinatorka pomenutog tima i članica Gradskog veća zadužena za prosvetu, Ivana Raičković, psiholog u OŠ „Branko Radičević“, Marina Gvero, mlađi kriminalistički inspektor za prevenciju i suzbijanje maloletničke delikvencije u Policijskoj upravi Pančevo, Dragana Živaljević, prosvetna inspektorka i Ana Kurai, javni tužilac, predstavnica Višeg javnog tužilaštva u Pančevu.

– Protokol o prevenciji i zaštiti dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja koji smo zajedno usvojili predstavlja ključni korak ka stvaranju bezbednog okruženja za decu. Međutim, njegova efikasna primena zahteva aktivnu saradnju svih nas: škole, roditelja, lokalnih institucija i zajednice, a priznaćete svi da su nam deca najvažnija, jer bez njih nema budućnosti. Roditelji su izuzetno važni partneri u identifikaciji problema i pružanju podrške deci. Važno je da zajedno radimo na unapređenju sistema informisanja i podrške za decu koja su žrtve nasilja. Kontinuirano obrazovanje i podizanje svesti o važnosti prevencije nasilja ključni su za stvaranje sigurnijeg okruženja za decu – rekla je, između ostalog, mr Tatjana Božić.

Pročitajte još  PANČEVO: U maturantskom plesu učestvovalo 530 đaka

Marina Gvero govorila je o ulozi policije kada je reč o vršnjačkom nasilju, ali i o nasilju nad nastavnicima od strane učenika i obrnuto. Ona je poručila da svaki vid nasilja treba obavezni prijaviti, da se sve prijave proveravaju i adekvatno rešavaju. Naravno, pre policije, potrebno je da roditelj o problemu obavesti razrednog starešinu, sledeći u lancu su PP služba i direktor škole, a ako se problem ne reši na tom nivou, na redu su institucije koje će reagovati ili usmeriti roditelja na pravu adresu.

Dragana Živaljević upoznala je prisutne sa odgovornostima roditelja propisanim Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i novim Pravilnikom o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje. Odgovornost roditelja za prestupe dece iz ugla tužilaštva bila je tema o kojoj je govorila Ana Kurai.

Pročitajte još  PANČEVO: Požar u garaži na Kotežu 2 pod kontrolom

Na tribini je bilo reči i o nacionalnoj platformi za prevenciju i sprečavanju vršnjačkog nasilja „Čuvam te”, o njenim mogućnostima i načinima korišćenja.

Među prisutnima na ovom skupu bili su i direktori pančevačkih škola, predstavnici vrtića i saveta roditelja škola u Pančevu, kao i predstavnici škole roditeljstva koja je organizovana u Predškolskoj ustanovi „Dečja radost“.

Jedna predstavnica saveta roditelja koja je prisustvovala tribini ocenila je da je ono što je čula bilo više nego korisno, ali je naglasila i to da o istim temama treba razgovarati i u školama sa svim roditeljima:

– Odlična tribina, drago mi je što sam prisustvovala, čula sam mnogo korisnih stvari i smatram da o ovoj temi treba da se razgovara na sličnim skupovima u svim školama. Imam troje dece različitog uzrasta i na osnovu razgovora sa mnogim roditeljima stekla sam utisak da veliki broj njih nije dovoljno informisan o tome kako treba da reaguju i kome da se obrate u slučaju da je, na primer, njihovo dete žrtva nasilja. Neretko, iz straha da se detetu nešto ne desi i da se situacija dodatno ne pogorša, savetuju dete da se sklanja od nasilnika i da se ne suprotstavlja. Sa treće strane, svi smo čuli i za one slučajeve dece nasilnika pred čijim se postupcima žmuri zbog visokog položaja roditelja, a taj položaj onda štiti i same te roditelje, pa se problem zataškava dok ne bude prekasno. Onda, tu su i roditelji koji ne žele da prihvate da njihovo dete ima problem i da je nasilno… Upravo zbog složenosti ove teme, smatram da je jako važno da ovakvih tribina bude više i da se u njih uključe svi roditelji, jer kao što je na tribini i podvučeno: sve kreće iz porodice i odgovornost roditelja je ključna kada je o ovakvim problemima reč.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: