PANČEVO: Nagrada „CVET JEDNAKOSTI” za novinarku Draganu Kožan

Novinarka portala „Zdravo Pančevo” i nedeljnika „Pančevac” Dragana Kožan ovogodišnja je dobitnica nagrade „Cvet jednakosti” koju tradicionalno, u okviru manifestacije „Kikini dani”, dodeljuje Udruženje distrofičara zlatiborskog okruga Užice.

Nagrada „Cvet jednakosti“ dodeljuje se za medijske priloge koji se bave temama invalidnosti, promovišu aktivnosti, prava i dostignuća osoba sa invaliditetom, a koji su objavljeni u štampanim, elektronskim ili onlajn medijima od nacionalnog, regionalnog i lokalnog značaja.

Dragana Kožan dobila je nagradu za tekst „Glup si! Mutava si! – Dnevnik uvreda upućenih gluvim osobama u Srbiji“ objavljen na portalu zdravopancevo.rs.

Tekst je nastao u okviru projekta „Tišinom ću ti reći” koji je finansijski podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno infromsianje i odnose s verskim zajednicama na prošlogodišnjem Konkursu iz oblasti javnog informisanja osetljivih grupa.

Na konkurs „Cvet jednakosti” je ove godine pristiglo je 17 novinarskih radova, tri u kategoriji radio reportaže, dva u kategoriji štampani mediji, 10 u kategoriji internet i dva u kategoriji TV reportaža. Radove je ocenjivao žiri koji su činili:

  • Nenad Blagojević, osnivač i autor portala „Priča sa dušom” (predsednik),
  • Natalija Vidić, novinarka dopisništva RTS-a iz Užica,
  • Jelena Stojković, novinarka „Večernjih novosti”.

Priča autorke Dragane Kožan pobedila je u kategoriji internet priloga, u kojoj je konkurencija bila najveća. U obrazloženju žirija navodi se sledeće:

– Tekst je, po odluci žirija, spoj onoga što podrazumeva savremeno Internet novinarstvo. Od samog naslova, dešava se jedno poigravanje. Na prvi pogled borba za klik, tako uobičajena danas, ali s druge strane tako opravdana borba. Tekst Dragane Kožan je sveobuhvatan, sa obiljem konkretnih informacija, dolazi se brzo do suštine. Jednako se tretiraju problemi i rešenja, predrasude i uvrede. Pažljivo obrađena tema i posvećen novinarski pristup, zajedničko je mišljenje žirija.

U kategoriji televizijskih priloga, nagrađen je prilog „Kako unaprediti inkluzivno školovanje“, autorke Ilijane Berber (Televizija Vojvodina). U kategoriji radio priloga, pobednik je priča „Zvuci srca“ autorke Tijane Sibinović, emitovana na Radio Beogradu 1. Pobednik kategorije štampani mediji je priča „Borba zbog sebe i najbližih“ novinara Dušana Blagojevića objavljena u nedeljniku „Glas Podrinja“. Blagojević je proglašen za celokupnog pobednika konkursa „Cvet jednakosti”.

Ceremonija uručenja nagrada upriličena je u Užicu, u petak, 18. marta.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.