PANČEVO: Ministarka dr Jelena Begović posetila Institut „Tamiš”

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović u pratnji svojih saradnika posetila je u četvrtak, 1. februara Istraživačko-razvojni institut „Tamiš” u Pančevu.

Ona je održala niz sastanaka sa predstavnicima Instituta: sa v. d. direktorkom dr Svetlanom Roljević Nikolić, sa Upravnim odborom, Naučnim većem i istraživačima Instituta.

Razgovaralo se o planovima i strategiji Instituta za sadašnji i budući period, o uspesima i izazovima i razultatima rada.

– Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija nastavlja sa obilaskom naučnih instiuta u Srbiji i danas smo u Istraživačko-razvojnom institutu „Tamiš”. Ovo je institut posvećen poljoprivredi i transferu znanja ka poljoprivrednicima, ali, od kraja 2022, i pravi naučni institut koji smo akreditovali. Danas smo razgovarali sa menadžmentom Instituta, sa Naučnim većem, ali i sa istraživačima, sa jednom grupom zaista motivisanih, sjajnih, uglavnom baš mladih ljudi koji ovde rade svoje doktorate. Neki od njih su došli iz privatnog sektora, neki sa poljoprivrednih fakulteta i vide ovu kuću kao mesto za razvoj svoje karijere. Poljoprivreda predstavlja stratešku oblast za razvoj svake zemlje, uključujući i Republiku Srbiju, i svi smo svesni da sada, sa svim globalnim izazovima s kojima se suočavamo, bez dodatnog znanja i nauke nećemo moći da razvijamo ni poljoprivredu. Upravo zato su nam jako bitni instituti koji se bave poljoprivredom i koji nauku primenjuju u nimalo lakoj svakodnevici s obzirom na klimatske promene i različite geopolitičke događaje koji utiču na poljoprivredu. Ono što je sigurno, jeste da nama hrana treba svaki dan, a onda treba da bude bezbedna, kvalitetna, raznovrsna i treba da je bude za sve. Iako to zvuči lako, zapravo je to veliki izazov za svaku zemlju i zato su nam potrebni jaki naučni instituti posvećeni razvoju poljoprivrede – naglasila je ministarka Begović.

Pročitajte još  PANTRANSPORT: Drugačiji red vožnje tokom Dana državnosti, a menja se i trasa u Kačarevu zbog Slaninijade
dr Jelena Begović

dr Svetlana Roljević Nikolić

Na kraju posete ministarka je obišla Institut: radni prostor, odnosno kancelarije istraživača, laboratoriju za molekularna istraživanja, laboratoriju za kontrolu kvaliteta semena, hemijsku laboratoriju za kontrolu hrane i hrane za životinje, pedološku i fitonematološku laboratoriju.

– Današnja poseta ministarke nauke značajna je ne samo za Institut, već i za ceo region, a nama je dodatno ojačala težnju da se bavimo naukom. Ovom posetom je Ministarstvo nauke pružilo snažnu podršku i poruku istraživačima, naročito mladima, da država vodi računa o institutima na području cele Srbije, a ne samo u većim administrativnim centrima, što nam je ulilo dodatnu sigurnost. Institut „Tamiš” već decenijama doprinosi uvođenju novih znanja i inovacija u sektor poljoprivrede i mi ćemo tu tradiciju nastaviti da negujemo. U skladu sa sugestijama našeg ministarstva, jačaćemo inovativnu snagu Instituta, i to pre svega kroz ulaganje u istraživačku opremu i u naše ljudske kapacitete. Sve to ćemo činiti sa ciljem čvršće saradnje sa privredom i stvaranja okruženja koje je povoljno i poželjno za rad mladih istraživača i za efikasniju primenu naučnih rezultata u privredi. Srednjoročni cilj koji smo sami sebi zadali jeste da naš institut bude prepoznatljiva naučno-istraživačka organizacija i da po mogućstvu zauzmemo i lidersku poziciju u delokrugu svog rada – poručila je direktorka Instituta „Tamiš” dr Svetlana Roljević Nikolić.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: