ČISTA EGZOTIKA: Pančevac Nenad Miković osvojio bronzu na neobičnom takmičenju na Tajlandu

Pančevac Nenad Miković učestvovao je prošlog vikenda na jednom prilično egzotičnom takmičenju u još egzotičnijem delu sveta. U pitanju je internacionalno takmičenje u SUP-u, odnosno u stand up paddleboarding-u ili, srpski rečeno – stojećem veslanju na dasci. Grad u kome se sve zbivalo je Pataja i verovatno bi malo ko umeo na prvu loptu da ubode tačku ili bar državu na globusu gde se Pataja nalazi. U pitanju je jugoistočna Azija, ni manje ni više – Tajland.

Na prestižnom nadmetanju učestvovalo je preko 100 takmičara iz Amerike, Kanade, Francuske, Italije, Španije, Švajcarske, Rusije, Norveške, Švedske, Češke, Australije, Indonezije, Južne Koreje, Singapura, Tajlanda i – Srbije.

Takmičenje je održano u tri discipline: long distance na 12 kilometara, sprint na 250 metara i tehnička trka na 6 kilometara. Nenad Miković je učestvovao u sprint i tehničkoj trci.

A pre nego što on sam prenese utiske sa ovog takmičenja, red je da kažemo koju više o ovom neobičnom sportu koji na našem podneblju nije toliko prisutan i poznat.

Sport je nastao na Havajima 2004, a njegovi koreni datiraju od momenta kada su surferi počeli da koriste vesla kako bi na daskama lakše došli do velikih talasa. Poslednjih par godina SUP je u velikoj ekspanziji, a takmičenja se održavaju širom sveta pod pokroviteljstvom dve svetske federacije. Jedna je ISA (Internacional Surfing Association), a druga ICF (international Canoeing Federation). Takmičenja se najčešće održavaju na morima i okeanima, ali u poslednje vreme nisu retka ni na rekama i jezerima.

Pročitajte još  DŽUDO: Borci Tamiša učestvovali na kadetskom kupu u Španiji

Kao što smo već naveli, zvanično postoje tri discipline.

Sprint se obično vesla na 200-250 metara. Ova disciplina se često organizuje na mirnoj vodi na jezerima ili rekama, mada se može održavati i na morima i okeanima. Tada su takmičari poređani u jednoj liniji i drže dasku i veslo u ruci. Na znak sudije trčećim korakom ulaze u more, skaču na dasku i kreću što brže da veslaju u pravcu od 100 metara. Zatim se okreću oko bove za 180 stepeni, veslaju 100 metara nazad i ulaze trčećim korakom u cilj.

Na tehničkoj trci postavljeno je više bova oko kojih se takmičari okreću i ponekad se vesla više krugova. Long distance trka je najduža, a funkcioniše po sličnom principu.

– Prvog dana u sprint trci došao sam do polufinala, gde sam zauzeo četvrto mesto, a samo prvih troje je išlo u finale. Drugog dana, u finalu tehničke trke na šest kilometara startovalo je 25 takmičara. Veslalo se četiri kruga po 1,5 kilometar, a svaki krug je imao osam okreta oko bova. Trku sam završio na trećem mestu i tako sam osvojio bronzanu medalju. Prezadovoljan sam ovim rezultatom jer je to moj prvi internacionalni podijum u ovom sportu – kaže Nenad Miković.

Ovaj Pančevac je u prethodnom periodu na Tajlandu obučavao i trenirao mlade Tajlanđane, a koliko je bio uspešan potvrđuje i podatak da su svi njegovi učenici osvojili bar po jednu medalju kako u konkurenciji dečaka i devojčica do 10 godina, tako i onih nešto starijih, uzrasta do 15 godina.

Pročitajte još  U KAČAREVU OD 15. DO 18. FEBRUARA: Stiže 37. svetska SLANINIJADA, a ovo je DETALJAN PROGRAM

– Na Tajland sam doputovao još početkom novembra, kada sam učestvovao na ICF Svetskom prvenstvu u SUP-u. Tada se nadmetalo 1.100 takmičara iz 56 zemalja sa cele planete. Na long distance trci na 15 kilometara takmičenje sam završio na 49. mestu, u sprint trci na 200 metara i tehničkoj trci na jedan kilometar ispao sam u polufinalu, dok sam u tehničkoj trci na 500 metara u finalu zauzeo deveto mesto. Posle ovog takmičenja ostao sam na Tajlandu još tri meseca da treniram i pripremam se za novu sezonu, a usput sam radio i kao trener pripremajući decu, ali i jednu takmičarku koja vesla za nacionalni tim Tajlanda – priča nam Nenad po povratku na obale Tamiša.

Sada je ponovo tu. Upravo je stigao u svoje rodno Pančevo gde će naredna dva meseca trenirati u svom matičnom Kajak kanu klubu Pančevo.

– Posle toga se selim u Dubrovnik, gde ću provesti sedam meseci. Tamo ću raditi i pripremati se za novu sezonu. Sad dok sam u Pančevu, radiću na promociji ovog sporta kako bih privukao mlade da se oprobaju u njemu – kaže Nenad.

Pročitajte još  ODBOJKAŠKA SUPERLIGA: Novi poraz starčevačkog Borca, ovog puta trijumfovao Radnički

U sportu kojim se on bavi takmičenja se odražavaju na amaterskom i na profesionalnom nivou, a ovaj momak je, zbog velikog iskustva, odmah odmerio snage sa profesionalcima.

– Zbog mog iskustva i dugogodišnjeg bavljenja kajakom, kanuom i raftingom, počeo sam odmah sa profesionalnim takmičenjima. Jako je važno da postoje i amaterska takmičenja, gde se najčešće koriste daske na naduvavanje koje su danas dostupne svima. Iskreno se nadam da ćemo i mi u Pančevu imati priliku da organizujemo jedno ovakvo za početak amatersko takmičenje i da približimo ljudima ovaj prelepi sport. Želja mi je da pokažemo da daske nisu samo dušeci za plutanje i sunčanje na morima, nego su rekvizit u jednom veoma zanimljivom sportu. Inače, u profesionalnoj kategoriji se vesla na karbonskim daskama dužine 14 stopa, što je 4,26 metara. One su teške 10 kilograma – trudi se junak naše priče da što više dočara sport koji ga je očarao.

Nenada i ove godine očekuju veliki izazovi sa veslom u ruci. U junu je na programu šampionat Starog kontinenta, a potom u novembru sledi i Svetsko prvenstvo, koje će biti održano u Sjedinjenim Američkim Državama, na Floridi. To znači da lepe vesti iz egzotičnih zemalja od Nenada i te kako možemo očekivati i u narednim mesecima.

Fotografije: Nenad Miković, privatna arhiva

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: