PANČEVAČKO KULTURNO LETO: Programi u GRADSKOM PARKU počinju od 15. jula

narodni muzejManifestacija „Pančevačko kulturno leto” i ove godine će se održati u našem gradu, što znači da ćemo od 15. jula do kraja avgusta uživati u različitim kulturnim programima koje su Kulturni centar i Dom omladine pripremili u saradnji sa Gradskom upravom.

Ono što je novo i što bi moglo da bude zanimljivo jeste činjenica da će se većina programa realizovati u krugu u Gradskom parku, na platou ispred Narodnog muzeja i u dvorištu muzeja.

– Ove godine je novina to što smo skoro sve događaje izmestili u Gradski park, za razliku od ranijih leta kada se sve odvijalo uglavnom u Domu omladine i na platou ispred Kulturnog centra. Razlog je to što su u toku radovi u Ulici Živojina Mišića. Verujem da će nam svima prijati da se okupimo u parku i pozivam sve građanke i građane da dođu i uživaju u svemu što smo pripremili. Nastojali smo da programom obuhvatimo sve segmente i da osmislimo ponešto za svaku generaciju, od najmlađih do najstarijih. Neki programi biće realizovani u krugu u parku, neki u dvorištu Narodnog muzeja i ispred muzeja, a kasnije u avgustu, kada radovi na Korzou budu završeni, dešavanja će se vratiti na plato ispred Kulturnog centra – rekla je Marija Jević, članica Gradskog veća zadužena za kulturu i omladinu.

Slobodan Tanasijević, Marija Jević i Srđan Nikolić
Slobodan Tanasijević, Marija Jević i Srđan Nikolić

Slobodan Tanasijević, urednik muzičkog programa Kulturnog centra, detaljno je ispričao šta će naši sugrađani imati priliku da vide i čuju ovog leta kada je reč o sadržajima koje priprema Kulturni centar.

– Prvi program planiran je za 11. avgust kada će nastupiti „Quantum guitar duo”. To su dva profesora iz muzičkih škola „Josip Slavenski” iz Novog Sada i „Josif Marinković” iz Zrenjanina, Dušan Novković i Veljko Torbica. Oni će izvesti jedan seriozan program sačinjen od dela Skarlatija, Ravela, Albeniza i drugih autora, tako da će pančevačka publika moći da čuje kako zvuči jedan klasičan gitarski program u parku. To nismo imali jako dugo. Ceo koncert će biti ozvučen, tako da će sigurno uživati i svi koji se te večeri nađu u ovom delu grada.

Još jedan koncert u krugu će sigurno privući veliki broj naših sugrađana. Naime, 17. avgusta, tamo će nastupiti braća Teofilovići.

– S njima smo imali ozbiljne dogovore, zbog toga što oni sada osvajaju hrvatsko tržište, prvi put se pojavljuju tamo i imaju niz zakazanih koncerata u toj državi, ali nekako smo na kraju ipak uspeli da ugrabimo termin kada će oni biti u mogućnosti da nastupe u Pančevu. Mlađu publiku 24. avgusta na istom mestu očekuje nastup hora „Vokal kids” pod dirigentskim rukovodstvom Jelene Cvetić.

Očekuje se da će 25. avgusta Korzo biti spreman da primi publiku i izvođače, pa je za taj datum zakazan koncert KUD-a „Stanko Paunović” na platou ispred Kulturnog centra.

kulturno leto

– Za kraj ovog programa, 1. i 2. septembra očekuju nas tradicionalni Dani pančevačkog rokenrola posvećeni Đeki, a realizovaćemo ih takođe na platou u saradnji sa Udruženjem rok muzičara Pančeva. Svi programi će počinjati u 20 sati, izuzev koncerta hora „Vokal kids” koji počinje u 19 sati. Ulaz je, kao i svake godine, slobodan. U pregovorima smo sa još nekim izvođačima, ali to su koncerti iznenađenja o kojima će tek biti reči u narednom periodu – rekao je Tanasijević.

Direktor Doma omladine Srđan Nikolić, rekao je da ta će ta ustanova realizovati svoj standardni letnji program, uglavnom u bašti Doma omladine, i da će paralelno učestvovati i u realizaciji „Pančevačkih letnjih večeri”.

– Program koji prvi kreće i koji će trajati najduže je radionica karikature i ilustracije „Crtanje u parku” koju će od petka, 20. jula do 17. avgusta, svake srede od 18 do 19 sati, voditi Nikola Dragaš. Radionica je namenjena deci uzrasta od 7 do 12 godina, a sav neophodan pribor obezbediće Dom omladine. Po završetku radionice organizovaćemo i izložbu radova koji su na njoj nastali – najavio je Nikolić.

Nikola Dragaš
Nikola Dragaš

Još jedan zanimljiv program koji će se realizovati tokom leta je kviz „Mislilac”. Veliki broj Pančevki i Pančevaca čuo je za ovaj kviz, a mnogi su se već i oprobali u njemu.

– Ovaj kviz je zapravo ceo jedan koncept. Pokušavamo naime da na jednom mestu okupimo sugrađane voljne da odmore u našem parku, ali na zabavan i drugačiji način, a uz to i da osvoje simbolične nagrade, da provedu kvalitetno vreme i da se zabave.

Već 23. jula održaće se koncert „Pančevačkog bras kvinteta”. Oni će na limenim duvačkim instrumentima svirati hitove klasične i džez muzike.

– Tu je i program „Potraga za blagom” koji je planiran za 11. avgust. On je namenjen mladima do 15 godina. Reč je o društvenoj igri koju igraju deca podeljena u tri tima, u svakom timu je po 15 takmičara. Oni prate kartu izabranog mesta, rešavaju zadatke i zagonetke i takmiče se ko će prvi stići do cilja. Na zabavan način učesnici će upoznati kulturno-istorijske znamenitosti grada Pančeva.

gradski park kulturno leto
Poslednje pripreme pred „Pančevačko kulturno leto”

Kvartet Nemanje Nikolića koji čine školovani i afirmisani muzičari sa bogatim muzičkim iskustvom i velikim brojem koncerata održanim u Srbiji i inostranstvu nastupiće 15. avgusta.

– Repertoar je obiman i raznolik, od klasike i roka preko nezaobilazne filmske muzike, ali i muzike iz crtanih filmova, pre svega Volta Diznija. Taj deo koncerta je prvenstveno namenjen deci i biće stvarno interesantno slušati sve to u našem Gradskom parku.

Grad Pančevo i Dom omladine će u saradnji sa Regionalnim centrom za talente „Mihajlo Pupin” obeležiti i Dan nauke, 23. avgust. Tog dana će biti promovisani mladi talenti našeg grada koji su do sada pokazali zavidne rezultate i uspehe, a biće održana i promocija časopisa „Nacionalna geografija”.

– Jedan deo ovog programa biće naročito zanimljiv. Naime, oko 21 sat nas u Gradskom parku očekuje mrak. Moraćemo da isključimo uličnu rasvetu kako bi ekipa iz časopisa „Nacionalna geografija” prikazala holograme koje je pripremila. To će sigurno biti egzotičan sadržaj i prava avantura kakvu još u Pančevu nismo imali – rekla je Marija Jević.

Brojni bendovi će nastupati tokom celog leta, a očekuje se i nastup KUD-a „Abrašević” i promocija knjige našeg Pančevca Miće Ilića.

– Ono što smo ove godine takođe uvrstili u program kao novinu jesu ulični svirači. Tu smo angažovali naše sugrađane, što će svakako biti još jedno lepo osveženje – dodala je većnica.

Dani pančevačkog rokenrola
Dani pančevačkog rokentrola 2021.

Kako je rekao direktor Doma omladine, ustanova kojom on rukovodi organizovaće tokom leta i svoj redovan letnji program.

– U okviru našeg letnjeg programa obeležićemo Dan mladih u saradnji sa Gradom. Ove godine ćemo tim povodom organizovati vrlo zanimljivu tribinu za mlade na temu bezbednosti u noćnom životu. Prvog dana ćemo, uz učešće naših omladinskih organizacija, edukovati mlade o tome kako da reaguju ako se tokom izlaska nađu u nekoj problematičnoj situaciji. Sve to ćemo na kraju začiniti nekim koncertom. Drugog dana će biti organizovan samo koncert, a mladi će birati koga žele da dovedemo da nastupa – rekao je Srđan Nikolić.

Sam letnji program najviše je, prema njegovim rečima, usmeren na muzičke događaje.

– Možemo da se pohvalimo da nam 22. jula dolazi poznati bend iz Hrvatske „Brkovi”. Zanimljivo je da je ovaj bend ponikao u Pančevu, a potom stekao popularnost u susednoj državi, pa ih je sad malo teže dovesti u naš grad. Zahvaljujući divnoj saradnji koju smo imali poslednjih godina, oni su uspeli da se organizuju i dođu 22. jula. Sve vas pozivamo da dođete i uživate u njihovom nastupu. Obavljaju se i poslednje pripreme za „Freedom art festival” koji počinje 23. avgusta. U narednih nekoliko dana, kada potpišemo ugovore sa izvođačima, kompletan letnji program biće objavljen na sajtu Doma omladine i na našim profilima na društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram – dodao je Nikolić.

Kako je najavljeno, u okviru programa „Pančevačke letnje večeri” biće još iznenađenja o kojima će naši sugrađani biti blagovremeno obavešteni.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli:

One thought on “PANČEVAČKO KULTURNO LETO: Programi u GRADSKOM PARKU počinju od 15. jula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *