OTVORENA 36. „SLANINIJADA: Evo ko ima najbolju, ko najdeblju, a ko najdužu slaninu

Tradicionalna 36. „Slaninijada” otvorena je danas u Kačarevu, a ovo selo biće do nedelje uveče najveća gastro trpeza na Balkanu oko koje će se okupiti posetioci iz cele Srbije i inostranstva.

Prema procenama organizatora, Kačarevo je u proteklih tri i po decenije trajanja „Slaninijade” posetilo preko 3,5 miliona ljudi, a taj broj će se dodatno uvećavati od danas do nedelje, 19. februara uveče, kada se zatvara ovogodišnja manifestacija.

Oko 400 izlagača predstavilo je svoje proizvode na štandovima u Kačarevu ove godine.

Na otvaranju je prisutne pozdravio Milan Ajder, predsednik Turističkog kluba „Slaninijada”

– Naša „Slaninijada” je iz godine u godinu sve lepša, sve bolja i sve masovnija, a to je nekim delom i zasluga posetilaca koji su svojim pozitivnim odnosom prema ovom događaju i učešćem u njemu doprineli da on preraste u nešto što na ovim prostorima nije viđeno. „Slaninijada” se u Kačarevu desila slučajno, iako naš narod kaže da nikad ništa nije slučajno, ali kada se već desila, mi smo na sebe preuzeli odgovornost da od ove manifestacije napravimo nešto što vredi – rekao je Ajder, pozvavši sve zainteresovane da se pridruže organizaciji „Slaninijade” kao saradnici ili učesnici.

Pročitajte još  PANČEVO: Održan 2. Oldtajmer skup

Trideset i šestu „Slaninijadu” otvorio je gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović:

– Stati danas pred okupljene posetioce u Kačarevu i u ime Grada podržati jednu ovakvu manifestaciju za mene predstavlja veoma veliko zadovoljstvo. Mnogo godina je prošlo i mnogo stvari se ovde desilo da bismo danas imali ovakvu manifestaciju, odnosno ovaj veliki sajam mesnih prerađevina. Grad Pančevo, kao i Turistička organizacija grada Pančeva sa zadovoljstvom doprinose organizaciji ovog velikog događaja, jer na taj način pokazujemo šta je to zajedništvo i koliko velike stvari upravo zahvaljujući tom zajedništvu možemo da realizujemo – poručio je gradonačelnik.

On se zahvalio svima koji su učestvovali u organizaciji „Slaninijade”, kao i izlagačima.

– Prolazeći kroz tezge zaista sam čuo fantastične stvari, a jedna od najlepših koju sam čuo i koja pokazuje koliki je značaj Slaninijade i koliki je ona brend Kačareva i Pančeva, ali i južnog Banata i cele Srbije, kao jedna od najstarijih i najposećenijih manifestacija, jeste da su upravo zahvaljujući učešću na „Slaninijadi” pojedine mlade osobe odlučile da pokrenu i zaokruže ceo proces proizvodnje suvog mesa, od odgoja životinja do sušenja, kako bi mogle da dođu ovde da izlažu. To je zaista fantastična stvar jer „Slaninijada” pokazuje da pored toga što utiče na turizam i smešta grad Pančevo na mapu etno turizma, ujedno značajno doprinosi i razvoju privede, što je za svaku pohvalu – rekao je Stevanović i pozvao sve Pančevce, ali i sve ljude iz čitave Srbije i regiona da dođu u Kačarevo i uživaju u čarima „Slaninijade”.

Pročitajte još  U PANČEVU OD 12. DO 16. JUNA: „Dani prota Vase” po 24. put (PROGRAM)

Na otvaranju „Slaninijade” proglašeni su i ovogodišnji pobednici kada je reč o najboljoj slanini u različitim kategorijama. Pristigle uzorke ocenjivao je žiri koji su činili prof. dr Milan Baltić, Vladan Đurković, doktor veterinarske medicine i prof. dr Milan Božović.

Oni su imali težak zadatak da u bogatoj ponudi odluče koja je slanina najbolja, a ocenjivali su ne samo ukus, miris i izgled, već i tehnologiju proizvodnje i kvalitet.

A evo i kome su ove godine pripale titule.

U kategoriji domaće slanine:

  • Najbolja slanina i zlatni pobednik – Nenad Vojnović, Kuzmin
  • Drugo mesto – Damir Benka, Kovačica
  • Treće mesto – Goran Trajkovski, Kačarevo
Pročitajte još  PANČEVO: Održan 2. Oldtajmer skup

U kategoriji zanatske slanine:

  • Najbolja slanina – Slavica Rakić, Bačinci
  • Drugo mesto – Prerada mesa „Lemajić”, Šid
  • Treće mesto – Jelena Stojanović, Mačkat

U kategoriji inostrane slanine:

  • Najbolja slanina – Ljubica Paović, Cetinje, Crna Gora
  • Drugo mesto – Nikola Dotlić, Slovenija
  • Treće mesto – Gavriloski, Severna Makedonija

Proglašena je i najdeblja slanina, a nagrada je pripala Miletu Todosijeviću iz Kačareva.

Kačarevac ima i najbolju slaninu od mangulice, a to je Mile Filipovski.

Titula za najbolju industrijsku slaninu pripala je mesari „Burjan”.

Najdužu slaninu proziveo je Dušan Kondić iz Kačareva, a ona je dugačka 132 centimetra.

Detaljan program „Slaninijade” za današnji i naredna tri dana pogledajte OVDE.

Ukoliko na „Slaninijadu” planirate autobusom, onda imajte u vidu da je trasa linije 24 „Pantransporta” kroz Kačarevo delimično izmenjena i da su pojedina stajališta privremeno izmeštena, a detalje pogledajte OVDE.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: