ODRŽAN 23. ETNO GLAS: Šta je obeležilo ovogodišnji festival

Festival „Etno glas” održan je po 23. put u Pančevu od 7. do 13. novembra, a ovi tradicionalni susreti izvornih pevačkih grupa, koje organizuje KUD „Stanko Paunović” NIS RNP u saradnji sa Domom omladine, okupili su i ove godine vrhunska folklorna društva, pevačke grupe i stručnjake iz Srbije i inostranstva.

Pančevci su tokom nedelju dana trajanja festivala mogli da uživaju u bogatom programu sačinjenom od niza koncerata, radionica i izložbi.

Festival je počeo u utorak, 7. novembra, kada je u holu Gradske uprave Pančeva otvorena izložba „Narodna nošnja, nakit i oglavlja Srba sa prostora bivše Jugoslavije”. Tom prilikom je održana i koreorevija narodnih nošnji i kostima. Predstavili su se Udruženje „Vrač art” Beograd i KUD „Stanko Paunović“ NIS-RNP.

Još jedna izložba otvorena je dan kasnije u galeriji na spratu Doma omladine. Posetioci su imali priliku da pogledaju fotografije narodnih nošnji Srba iz zbirke „Paunovića”. Autor izložbe je Ivan Terzić, diplomirani etnolog.

KUD Mijat Mašković nastupio je na koncertu u petak

Četvrtak je bio rezervisan za najmlađe. U Školi crtanja Doma omladine održana je dečja likovna radionica „Narodne nošnje Srba”. Rukovodilac radionice je Zoran Deranić, akademski slikar.

Кoncert folklornih ansambala KUD-a „Mijat Mašković” pri Centru za kulturu Kolašin (Crna Gora) i KUD-a „Stanko Paunović” NIS-RNP, okupio je u petak, 10. novembra veliki broj ljubitelja folklora u dvorani Kulturnog centra. Publika je uživala u izuzetnim nastupima oba društva i nije štedela dlanove.

Pročitajte još  PANČEVO: Požar u kući u Vojlovici izazvao punjač za telefon

Kada je reč o nastupu „Paunovića” prisutni su, između ostalog, imali priliku da vide prikaz dela svadbenog običaja iz Janja u jugozapadnoj Bosni u izvođenju prvog ansambla. Autor prikaza je Svetozar Sveto Kačar.

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Zdravo Pančevo (@zdravopancevo)

 

Ovaj prikaz nagrađen je specijalnim nagradama za kombinaciju originalnih i rekonstruisanih delova narodne nošnje i za najdoslednije negovanje tradicije na nedavno završenom 59. Festivalu muzičkih društava Vojvodine u Vrbasu.

Zahvaljujući tom priznanju, članovi prvog izvođačkog ansambla i narodnog orkestra stekli su pravo da, zajedno sa još četiri ansambla iz Bačke Topole, Vrbasa, Beške i Stare Pazove predstavljaju Vojvodinu na završnom, Republičkom festivalu folklornih ansambala kulturno-umetničkih društava Srbije. Taj festival će biti održan 2. i 3. decembra u Obrenovcu, u organizaciji Centralnog saveza amatera u kulturi Srbije.

Pročitajte još  U GALERIJI DOMA OMLADINE: Izlažu Katarina Rakić i Radmila Korać

Na koncertu u Kulturnom centru publika je mogla da vidi i sjajne nastupe ostalih ansambala „Paunovića”: omladinskog, dečjih ansambala nižih i viših razreda i narodnog orkestra, a solo tačku imao je svirač na kavalu Mihajlo Nenadić.

Gosti iz Kolašina imali su veoma atraktivan program obojen duhovitim dosetkama, pa su se salom naizmenično prolamali aplauzi i smeh. Nema sumnje da će članovi KUD-a „Mijat Mašković” u Pančevu uvek biti rado viđeni gosti i da se Pančevci, nakon onog što su videli na koncertu, i te kako nadaju i nekim novim susretima.

@zdravopancevo Bilo je i pucnjave i smeha i bolnih dlanova od aplauza! Spremite se da se oduševite! 😍 Ovo je KUD „Mijat Mašković” pri Centru za kulturu Кolašin (Crna Gora) večeras u Kulturnom centru Pančeva na manifestaciji Etno glas. #zdravopancevo #pancevo #folklor #fypシ #fyp #folclore ♬ original sound – Zdravo Pančevo

 

Doduše, prilika za prvi novi susret ukazala se već narednog dana kada je u dvorani „Apolo” upriličeno pevačko veče. Osim muške i ženske pevačke grupe „Paunovića”, odličan nastup imala je upravo ženska pevačka gruopa „Đude” KUD-a „Mijat Mašković”.

O multikulturalnosti ovih prostora posvedočile su pevačka grupa „Pantljika” mađaskog KUD-a „Petefi Šandor” iz Pančeva i vokalna grupa „Toše Proeski” iz Kačareva koja uspešno predstavlja makedonsku zajednicu u Srbiji.

Pročitajte još  U „APOLU”, 21. JULA: Letnja berza ploča i diskova
SKPD Đetvan

Sličan izbor izvođača bio je i u nedelju, kada su se na drugoj pevačkoj večeri osim domaćina predstavili AKUD „Dimitrije Koturović” iz Beograda, guslar Miladin Karličić i članovi Slovačkog kulturno-prosvetnog društva „Đetvan” iz Vojlovice.

Poslušajte nastup ženske pevačke grupe „Paunovića”:

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Zdravo Pančevo (@zdravopancevo)

 

Tokom vikenda je preko dana u „Apolu” održana etnomuzikološka radionica „Narodne pesme Srba iz Banata”. Rukovodilac je bila Maja Lukić, master etnomuzikologije.

Festival je zaokružen u ponedeljak, 13. novembra, izložbom dečjih radova nastalih na radionici tokom festivala. Izložba je postavljena u galeriji na spratu Doma omladine Pančevo.

Prvu sledeću priliku da uživamo u koncertu „Paunovića” imaćemo 23. novembra, kada će u Domu vojske nastupiti dečji ansambli.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: