NARODNI MUZEJ: Otvorena izložba fotografija Josipa Vebera o ŽELEZNICI u Boki Kotorskoj, Trebinju i okolini

Izložba fotografija „Željeznica u Boki Kotorskoj, Trebinju i okolini“, čiji je autor novinar i publicista iz Pančeva Josip Veber, otvorena je danas u galeriji Narodnog muzeja u Pančevu.

Ovu postavku, koja sadrži 90 fotografija nastalih u periodu od 1901. do 1976. godine na teritoriji Boke Kotorske, Trebinja, Dubrovnika, Konavala, Popovog polja i jugoistočne Hercegovine, otvorio je gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović. Svečanoj ceremoniji prisustvovali su i predstavnici delegacija gradova Herceg Novog i Trebinja, železničkih kompanija iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, kao i turističkih organizacija Herceg Novog i Trebinja.

– Zadovoljstvo mi je što sam danas ovde sa vama, da se svi zajedno podsetimo kako je nekada izgledala železnica u Boki, Trebinju i okolini, kao i kakav je bio njen značaj. Ovih devedeset fotografija nastalih tokom prošlog veka vraćaju nas kroz vreme i podsećaju ne samo na značaj železnice, već i na istoriju mesta kroz koja je ona prolazila. Upravo iz tog razloga ova izložba ima posebnu vrednost. Ovo je prilika i da se mlađe generacije upoznaju sa periodom kada je železnica bila važno, a u nekim momentima i jedino prevozno sredstvo – istakao je Aleksandar Stevanović.

Prema rečima autora Josipa Vebera, izložene fotografije su prikupljane duži niz godina iz porodičnih albuma starih železničara koji su radili u ŽTO Sarajevo, iz arhiva Herceg Novog, Dubrovnika i Trebinja, zatim iz železničkih muzeja u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Budimpešti, Beču, kao i iz privatnih kolekcija ljubitelja železnice iz Austrije, Nemačke i Švajcarske.

One na jedan lep i slikovit način prikazuju razvoj železnice, regiona kao i samih naselja duž pruga, koje su se nakon ukidanja saobraćaja, nažalost, postepeno gasila.

Deo ovih fotografija objavljen je i u foto-monografiji „Željeznica u Boki Kotorskoj 1901-1968“ autora Josipa Vebera čije je treće dopunjeno izdanje izašlo krajem 2021. godine. Promocija te publikacije biće uskoro priređena u Herceg Novom.

Na izložbi su, pored gradonačelnika i autora, govorili i Miroslav Birclin, direktor Narodnog muzeja; Dražen Bošković, zamenik gradonačelnika Trebinja; Mirko Mustur, potpredsednik Opštine Herceg Novi; Dalibor Vuković, PR Turističke organizacije Herceg Novog; Dragana Lukšić, direktorka Direktorata za železničku saobraćaj Crne Gore; Željko Radić, generalni direktor Željeznica Republike Srpske i Lazar Mosurović, direktor Direkcije za železnice Republike Srbije.

Izložbu „Željeznica u Boki Kotorskoj, Trebinju i okolini“ u Narodnom muzeju možete pogledati do subote, 7. maja.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *