NAJBOLJE IZ KOVINA: Petar Bogunović, predsednik Odbojkaškog saveza Vojvodine

Znate ono kada ljudi svojim životnim delovanjem proslave mesta odakle potiču? To se obično odnosi na manje sredine, pa tako Smiljan ima Nikolu Teslu, Dolac Ivu Andrića, Ub Dragana Džajića, Pasi Poljana Dragana Stojkovića Piksija, Klek čuvenu odbojkašku porodicu Grbić i Dejana Bodirogu, a Kovin – Petra Bogunovića.

Istina, može ovaj gradić, posle Pančeva najznačajniji centar u banatskom Podunavlju da se podiči i Prokopijem Ivačkovićem, patrijarhom srpskim od 1874. do 1879. godine, te bivšim fudbalskim reprezentativcem Darkom Kovačevićem ili penzionisanim pukovnikom PVO Vojske Jugoslavije Zoltanom Danijem, ali ono što je Petar Bogunović uradio za svojih pola veka bavljenja sportom, odbojkom pre svega, graniči se sa neverovatnim.

Stoga je sasvim zasluženo, jedno od najvećih sportskih priznanja koje se dodeljuje u našoj pokrajini „Jovan Mikić Spartak” ove godine otišlo u prave ruke – u ruke Petra Bogunovića koji je izabran za najboljeg sportskog radnika.

Početak sportske bajke

Sve je počelo davne 1970. godine, kada školarac Pera sa rukometnom ekipom svoje Poljoprivredne škole iz Kovina, osvojio zlato na prvoj Školskoj olimpijadi učenika Vojvodine.

– Ljubav prema sportu usadili su mi nastavnici Rudi Lemlajn i Mladen Lekić. Bavio sam se rukometom, u Radničkom, sve do početka studija, ali sećam se da smo 1972. na Školskom prvenstvu Jugoslavije u odbojci, koje je održano u Subotici, ušli među osam najboljih ekipa, a samo jedan član našeg tima bio je odbojkaš. Igru preko mreže počeo sam da treniram u tadašnjem klubu Kristal, koji je kasnije promenio ime u Radnički – priseća se početaka čovek koji je već pola veka „upecan” u odbojkašku mrežu.

Bio je Petar trener i igrač u svom matičnom Radničkom, a kao student i demonstrator odbojke na Fakultetu za sport i fizičku kulturu u Beogradu jedu sezonu je proveo i u OK-u Železničar, koji je tada nastupao u Drugoj saveznoj ligi SFRJ.

– Imao sam poziv da budem pomoćni trener u šampionskoj ekipi Crvene zvezde, ali odlučio sam da se vratim u Kovin. Sa mlađim kategorijama Radničkog smo imali baš mnogo uspeha, a juniori su 1981. godine stigli do finala u Zagrebu. Bilo je to zlatno vreme banatske odbojke. Ja sam bio neka srednja generacija, ona između legendi i novih, agilnih odbojkaških ljudi. Na primer, mnogo sam naučio od Đure Vladisavljeva, a njegovom sinu Saši koji je kasnije napravio sjajnu karijeru, bio sam prvi nastavnik fizičkog u školi u Bavaništu. Pored Đure, mi odbojkaši mnogo dugujemo i Stevanu Mikašinoviću, ali našem sportu u Kovinu mnogo su dali i Dobra Sapundžija i Jovica Cvetković. Odlično sam sarađivao i sa ljudima iz Pančeva i Starčeva, učio sam od njih. To su: Toma Vukovojac, Đorđe Dragan, Živan Angelin, Boža Kojić, Duško Bokšan, Dragan Dobreskov, Dušan Pavlović – ne zaboravlja naš sagovornik svoje odbojkaške učitelje i saborce.

Ljubav potvrđena delom

Petar Bogunović je sada poštovan i priznati odbojkaški radnik. Ceo svoj radni vek i društveni angažman posvetio je odbojci i sportu u širem smislu.

Svoju pripadnost igri preko mreže Petar je dokazao i obavljajući razne funkcije u odbojkaškoj organizaciji i sportskim forumima.

Bio je predsednik Sportskog saveza opštine Kovin, predsednik Udruženja odbojkaških klubova Vojvodine, potpredsednik Odbojkaškog saveza Vojvodine, potpredsednik Sportskog saveza Vojvodine, član radne grupe koja je rukovodila Odbojkaškim savezom Srbije u prelaznom periodu nakon smene tadašnjeg predsednika. Ipak, najistaknutije funkcije koje je obavljao i još uvek ih obavlja u odbojkaškoj organizaciji svakako su predsednik Odbojkaškog saveza Vojvodine (drugi mandat) i potpredsednik Odbojkaškog saveza Srbije.

U prvim redovima za čistotu

Naš sagovornik je uvek nastojao i uglavnom uspevao da se izbori za unapređenje ovog sporta i dobre odnose u odbojkaškoj organizaciji.

Pera je taj koji bio u žiži borbe za prave vrednosti i uvek u prvim redovima za normalne i čiste odnose, a protiv uzurpacija i zloupotreba koje su u određenim fazama razvoja ugrožavale srpsku odbojku.

– Uvek sam insistirao na ravnopravnosti i poštovanju svih činilaca odbojkaške organizacije, pa sam možda i zbog toga oduvek uživao poverenje značajne većine klubova u okviru OSV-a. Zajedno sa svojim saradnicima, zalagao sam se, i uvek to činim, da iskorenimo nepravilnosti koje bi ugrozile regularnost takmičenja, kao i da unapređujemo sadržaje na planu afirmisanja odbojke u školama i mesnim zajednicama – dodaje Petar.

Zalažući se za masovno bavljenje odbojkom, Bogunović je najpre neposredno učestvovao, a potom više godina zaredom predvodio organizaciju najmasovnijeg tradicionalnog Festivala odbojke u Novom Sadu, na kome svake godine učestvuje preko stotinu ekipa iz Srbije i regiona, a koji se održava krajem kalendarske godine.

U svim svojim aktivnostima, Petar Bogunović je ispoljavao konstruktivnu saradnju sa klubovima, sportskim savezima opština i pokrajine, Odbojkaškim savezom Srbije, regionalnim odbojkaškim savezima, a posebno sa OS Kosova i Metohije, odbojkaškim savezima iz regiona i iznad svih sa Odbojkaškim savezom Republike Srpske.

Lični primer

Vodeći brigu o vrednostima i uspesima odbojkaškog sporta na području naše pokrajine, Petar Bogunović je i ličnim primerom dokazao značaj javnih društvenih priznanja.

Tako je u novije vreme od izvanrednog značaja bilo obeležavanje sedam decenija postojanja Odbojkaškog saveza Vojvodine. Svečanost priređena tim povodom je ocenjena najvišim ocenama zvaničnika i brojnih aktera manifestacije koja je svoju predradnju imala na „terenu”, u regionalnim odbojkaškim savezima, kada su dodeljene plakete najzaslužnijim u razvoju i unapređenju odbojkaškog sporta.

Na centralnoj manifestaciji u Novom Sadu, specijalne plakete su uručene nekadašnjim i sadašnjim igračima čije su karijere vezane za vojvođanske klubove, a koji su osvajali medalje na zvaničnim međunarodnim takmičenjima.

Od kada je izabran za potpredsednika Odbojkaškog saveza Srbije, Petar Bogunović je učestvovao i davao doprinos akcijama i aktivnostima svih nivoa nacionalnih selekcija.

U tom kontekstu treba ceniti njegov ukupan doprinos postizanju najvrednijeg rezultata u srpskoj odbojci u 2022. godini koji je postigla naša ženska reprezentacija na Svetskom prvenstvu u Poljskoj i Holandiji. Odbranu titule svetskih prvakinja, Petar Bogunović je ispratio kao zvaničnik u delegaciji Odbojkaškog saveza Srbije na tom događaju!

Zbog svega toga, ali i mnogo neprospavanih noći koje je posvetio igri preko mreže, kao i još mnogo priče i zanimljivih detalja u prebogatoj karijeri koja traje punih pola veka, a koje ne mogu stati u jedan novinarski tekst, Petar Bogunović je zasluženo dobitnik nagrade „Jovan Mikić Spartak” koju dodeljuje Sportski savez Vojvodine.

Tačno je, po Peri se Kovin prepoznaje…

 

Fotografije: Privatna arhiva, ustupljene fotografije

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli:

One thought on “NAJBOLJE IZ KOVINA: Petar Bogunović, predsednik Odbojkaškog saveza Vojvodine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *