NAGRAĐENE PANČEVKE: Violeta Jovanov Peštanac i Aleksandra Mihajlović dobile Blagodarja UKS-a

uks zdravo pančevo
Miloš Janković i Violeta Jovanov Peštanac, foto: Zoran Vujanović

Novinarka Violeta Jovanov Peštanac i spisateljica i profesorka srpskog jezika Aleksandra Mihajlović iz Pančeva našle su se ove godine među dobitnicima Blagodarja koja tradicionalno u okviru Svetosavske akademije dodeljuje Udruženje književnika Srbije (UKS).

Blagodarje se dodeljuju zaslužnim pojedincima i institucijama za trajni doprinos ugledu i razvoju ovog Udruženja, kao i za izuzetan doprinos negovanju duha srpske narodne i umetničke književnosti i očuvanju tradicije i narodnih običaja između dva Savindana, a u slavu Svetog Save, prvog arhiepiskopa autokefalne Srpske pravoslavne crkve, diplomate, prosvetitelja i književnika.

Pročitajte još  IVANOVO: Obeležen Međunarodni dan maternjeg jezika
Foto: Violeta Jovanov Peštanac

Akademija je održana u subotu, 27. januara u Svečanoj sali UKS-a u Beogradu. Prema odluci Upravnog odbora UKS, Blagodarja za 2023. godinu je, osim Violete Jovanov Peštanac i Aleksandre Mihajlović, zaslužilo još dvadesetak istaknutih pojedinaca.

Kako je obrazloženo Aleksandra Mihajlović je kao zamenik predsednika Odbora za međunarodnu saradnju pri Udruženju književnika Srbije dala veliki doprinos afirmaciji srpske poezije i proze, a Violeti Jovanov Peštanac Blagodarje je pripalo kao članici Odbora za medijsku saradnju pri Udruženju književnika Srbije.

Pročitajte još  VEČERAS U KULTURNOM CENTRU: Projekcija nagrađivanog dokumentarca „Flašaroši”, pa razgovor sa autorima
Miloš Janković i Aleksandra Mihajlović, Foto: Čedna Radinović Lalić

Skup je molitvom otvorio dr Ugrin Popović, sveštenik i član Udruženja književnika Srbije, a Blagodarja je dobitnicima uručio Miloš Janković, predsednik UKS-a. Tradicionalnu besedu o svetitelju Savi pročitao je književnik Radomir Andrić, stihove o Svetom Savi kazivao je dramski umetnik Milan Mihailović Caci, a nastupio je i hor „Kraljica Marija“.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: