MUZIČKI FESTIVAL DECE VOJVODINE: Proglašeni najbolji horovi i orkestri u Vojvodini, DELIBLATO briljiralo (FOTO, VIDEO)

Foto: Savez USAV, printscreen

Orkestar Osnovne škole „Paja Marganović“ iz Deliblata, proglašen je za najbolji na 60. Muzičkom festivalu dece Vojvodine, održanom u nedelju, 15. maja, u Bačkoj Topoli.

Zlatna odličja osvojili su i orkestri osnovnih škola iz Mramorka, Selenče, Crepaje i Kovačice, dok su srebrna odličja pripala sastavima iz Jaše Tomića, Stare Pazove i Nove Pazove.

Zanimljivo je da je dirigentkinja „zlatnih” orkestara iz Deliblata i Mramorka ista – profesorka Violeta Pomar, koja sa svojim đacima i inače redovno osvaja priznanja na različitim muzičkim takmičenjima.

Orkestri iz Deliblata (u žutom) i Mramorka (u crvenom)

Ona je bila izuzetno ponosna na činjenicu da je upravo orkestar iz Deliblata proglašen za najbolji na čitavom festivalu sa osvojenih 98 bodova, ali i da je i drugi njen orkestar ostvario sličan uspeh sa 95 „sakupljenih” bodova.

– Nastupili smo u koncertnoj sali Osnovne škole „Nikola Tesla” u Bačkoj Topoli. Atmosfera je bila srdačna i topla, a bilo je jasno koliko su se i deca i profesori uželeli muziciranja, budući da festival prošle i pretprošle godine nije održan zbog pandemije. Na mene su posebno lep utisak ostavila naša deca iz Mramorka i Deliblata koja su se međusobno bodrila. Veoma sam srećna što su i jedni i drugi uspeli da se izbore na plasman na 22. Republičku smotru orkestara i horova koja će biti održana 22. maja u Karlovačkoj gimnaziji – rekla je Violeta Pomar.

Evo kako je izgledao nastup dece iz Deliblata:

 

Najbolji horovi

U kategoriji horova najbolji je bio hor OŠ „Jovan Popović” iz Novog Sada, kojim je dirigovala Branislava Maravić, a zlatni su bili i horovi iz OŠ „Đura Daničić”, takođe iz prestonice Vojvodine, kao i iz osnovnih škola u Bačkom Jarku, Sremskoj Mitrovici i Kuli.

Veliki uspeh postigao je dirigent Pavel Tomaš iz Kovačice, budući da je osim orkestra OŠ „Mlada Pokolenja” kome je pripalo zlato, hor te škole, kojim on takođe diriguje, osvojio srebrno odličje.

Pogledajte snimak sa proglašenja pobednika:

 

Žiri koji su činili Milan Radišić, dirigent iz Sombora i Maja Drinčić, profesorka muzike iz Novog Sada, doneo je odluku da su se svi školski orkestri i horovi plasirali na republičku smotru.

Ona će biti održana u nedelju, 22. maja, u Karlovačkoj gimnaziji, u organizaciji Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga Srbije.

Foto: Savez USAV

Sledi smotra folkloraša

Muzički festival dece Vojvodine nastavlja se u nedelju, 29. maja, kada će se u velikoj sali OŠ „Čaki Lajoš“ u Bačkoj Topoli održati pokrajinska smotra folklornih ansambala, među kojima će biti i Pančevaca.

– Na opštinskim smotrama, koje su obavezne za sve opštine, učestvuje blizu 10.000 dece. Selekcijom ansambala na opštinskim smotrama biraju se oni koji učestvuju na sedam zonskih smotri, i to u: Bačkoj Topoli, Staroj Pazovi, Zrenjaninu, Pančevu, Кuli, Čelarevu i Sremskoj Mitrovici. Najbolji među njima potom nastupaju na završnoj pokrajinskoj smotri. Ove godine selektori su za Festival odabrali 8 orkestara, 6 horova i 30 folklornih ansambala. Žiri festivala dodeliće zlatna, srebrna i bronzana odličja, a najbolji ansambli obezbeđuju plasman na odgovarajuće republičke festivale i manifestacije – saopštio je Savez umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine.

U sve tri kategorije (horsko, orkestarsko i folklorno stvaralaštvo) na završnom festivalu u Bačkoj Topoli učestvuje blizu 2.500 dece.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: