IVANJDANSKI OBIČAJI: zašto se pletu VENČIĆI, šta čuva kuću od GROMA i zašto NE SMETE u VINOGRAD

U nedelju, 7. jula je Ivanjdan, praznik kojim Srpska pravoslavna crkva slavi rođenje Svetog Jovana Krstitelja. Uz Hristovo i Bogorodičino, to je jedno od tri sveta rođenja koje praznuje Crkva.

Sveti Jovan Preteča bio je jedan od proroka jevrejske sekte Nazarećana. Prema hrišćanskom učenju, on je krstio Isusa Hrista u reci Jordan. Srbi ga posebno poštuju i kao zaštitnika kumstva i pobratimstva.

Među nizom predivnih starih srpskih običaja na ovaj dan izdvaja se branje lekovitih trava i pletenje venaca od ivanjskog cveća. Devojke na Ivanjdan svaka u svoj venac upliću i po jednu crvenu ružu.

ivanjdan
Foto: Pixabay

Voda dobija posebnu moć

Srbi veruju da je Ivanjdan toliko veliki praznik da se sunce triput zaustavlja.

Veruje se i da voda na današnji dan dobija posebnu moć, pa se svi kupaju u rekama, potocima, jezerima.

Bilje i trave imaju pojačana lekovita svojstva. Zato se bere lekovito bilje i pletu venci, koje se čuva u kući kao lek protiv raznih boleština.

ivanjsko cveće
Foto: Pixabay

Devojački praznik

Ivanjdan se može nazvati i devojačkim praznikom, jer je čitav niz rituala poveren devojkama. U mnogim našim krajevima, noć uoči Ivanjdana devojke pale ivandanjske vatre, beru cveće i trave, pevaju i pletu vence.

Devojke iz Gruže palile su s večeri živu vatru ili kres, a s vencima ivandanjskog cveća celu noć su igrale i pevale.

U ranu zoru su se razilazile, a svaka je nosila ugarak iz vatre, a ispleten venac bi stavljala na vrh kapije. Slično se radilo i u čačanskim selima.

ivanjdan
Foto: Pixabay

Sve se to radi u šali pa je devojački smeh i cika odzvanjao u noći. Ovde se takođe veruje da ove noći treba hvatati svice i nositi ih kući. Lepe mlade Gružanke na ovaj dan su u saksiji sejale pomalo žita, a na Petrovdan gledale kako je niklo.

Zašto se pletu venčići?

Srbi veruju i da se venčići od jovanove trave dan posle praznika kače iznad ili sa desne strane kućnih vrata.

Oni štite dom od zla, uroka i nesreće čitave naredne godine.

Crkva objašnjava da venac cveća simbolizuje lepotu prirode koju je Bog stvorio i čoveku darovao na uživanje i korišćenje. Cveće u vencu podseća hrišćanina da njegov život treba da bude ukrašen vrlinama i dobrim delima i da na kraju svoga života zasluži večni venac u Carstvu nebeskom.

Često je u venčić  upletena i glavica belog luka, koja treba da zaštiti kuću i ukućane od nevolјa, kao i od groma. Smatra se i da je taj luk iz venčića lekovit.

Ako želite dobar rod, u vinograd nemojte ići

vinograd
Foto: Pixabay

U vinogradima se na Ivanjdan ništa ne radi.

Čak u vinograd ne ulaze ni tri dana pre ni tri dana posle Ivanjdana. Kažu da tih sedam dana vinograd najviše napreduje, jer ga čuva Sveti Jovan.

 

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: