DOLOVO: Održano završno veče 25. „Vinarijade”, evo kako je bilo i ko je ovogodišnji APSOLUTNI POBEDNIK

Rezanjem slavskog kolača, dodelom priznanja vinarima čija su vina proglašena za najbolja i kulturno-umetničkim programom okončana je 25. „Vinarijada” u Dolovu, manifestacija koja zasigurno predstavlja jedan od simbola ovog dela Banata.

Veliki broj gostiju prisustvovao je programu upriličenom u prostoru Osnovne škole „Aksentije Maksimović” u utorak, 14. februara, na dan Svetog Trifuna, zaštitnika vinara i vinogradara.

Jubilarna 25. „Vinarijada” trajala je od 8. do 14. februara, a Dolovci i njihovi gosti su, pored sadržaja vezanih za promovisanje vinogradarstva i vinarstva na više lokacija u selu, imali priliku i da pogledaju izložbu crteža, slika i skulptura Miroljuba Кršanina i Maje Poljak Petrović u galeriji „Vasica” Doma kulture u Dolovu.

Na završnoj večeri su se, u okviru kulturno-umetničkog programa predstavili Đorđe Stošić na usnoj harmonici, dolovački KUD „Banatski vez”, kao i Zoran Sve Jovanović, koji je otpevao i na gitari odsvirao svojevrsnu himnu dolovačke „Vinarijade” – „Vino iz Dolova”.

Pogledajte delić nastupa „Banatskog veza”:

@zdravopancevo KUD „Banatski vez“ iz Dolova na 25. dolovačkoj Vinarijadi. #srbijatiktok #folklore #folclore #dolovo #rumunija #romania #romaniandance #romanianfolklore #fypシ #fy #viral ♬ original sound – Zdravo Pančevo

 

A ovako zvuči himna „Vinarijade”:

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Zdravo Pančevo (@zdravopancevo)

 

Prisutne je uoči rezanja slavskog kolača pozdravio Bogdan Ankucić, predsednik Udruženja vinara i vinogradara „Sveti Trifun” iz Dolova, koje organizuje „Vinarijadu”.

– Od početka sam u Udruženju i živim s njim evo već četvrt veka. Jedno smo od retkih udruženja u Gradu Pančevu koje je dočekalo i 25. rođendan. Zahvaljujući našim članovima, sponzorima koji nam pomažu i udruženjima iz Vojvodine s kojima imamo odličnu saradnju, mogu da kažem da smo postigli izuzetne rezultate, mada uvek može i bolje, ali ima vremena. Mislim da smo uspeli da podignemo vinogradarstvo na malo viši nivo, što nam je i bio cilj – rekao je Ankucić.

Pročitajte još  PANČEVO: Otvoren novi prostor Galerije savremene umetnosti
Bogdan Ankucić
Bogdan Ankicuć

On je nakon zvaničnog obraćanja otkrio novinarima i kako je zapravo „Vinarijada” nastala.

– Sve je počelo tako što je nekoliko drugara otišlo na „Slaninijadu” u Kačarevo i vratilo se sa utiskom da bi i Dolovo trebalo da ima neku manifestaciju tog tipa. Pošto je Dolovo sredinom prošlog veka imalo tradiciju vinogradarstva, koje je u međuvremenu zamrlo, odlučili smo da vratimo vinograde u Dolovo. Ta naša misija zapisana je i u našem statutu, a da li smo u tome uspeli, to će vreme pokazati. Tako je, na krilima te ideje, nastala i „Vinarijada” – ispričao je prvi čovek Udruženja „Sveti Trifun”.

Na svečanosti je govorio i Dragan Kršanin, ovogodišnji kum „Vinarijade” i dugogodišnji član i sponzor Udruženja „Sveti Trifun”. On je nakon rezanja slavskog kolača kumstvo predao novom kumu slave. To je Jovan Blaga, čije je dezertno vino ove godine osvojilo drugu nagradu.

Primopredaj kumstva

– Neizmerna mi je čast što sam odabran za kuma jubilarne 25. „Vinarijade”. To doživljavam kao priznanje ne samo meni već i mojoj porodici. Mi se družimo još od treće „Vinarijade”, dakle već 23 godine. Posle svih tih godina smatram da sam mnogo bogatiji čovek jer sam se družio i provodio vreme sa marljivim, vrednim i časnim ljudima, mojim Dolovcima. Trudiću se da tu povezanost i prijateljstvo sa „Vinarijadom” i Dolovcima prenesem i na sledeću generaciju, na naše sinove i zetove – rekao je Dragan Kršanin.

Pročitajte još  PRAZNIK VINA I MUZIKE: Večeras počinje „Pančevo Wine Weekend”

Ovom događaju prisustvovala je i Marija Jević, članica Gradskog veća Grada Pančeva zadužena za kulturu i omladinu. Ona je pohvalila rad Udruženja „Sveti Trifun” i svih dolovačkih i pančevačkih vinara i vinogradara obećavši da će Grad i ubuduće podržavati njihove aktivnosti i poželevši im srećnu slavu i rodnu godinu.

U nastavku su dodeljene nagrade za najbolje ocenjena vina u četiri kategorije, a to su cveno, belo, roze i dezertno vino.

U kategoriji crvenog vina prva tri mesta su osvojili:

 1. Vinarija „Stanimirović”, Jabuka
 2. Garaža „Zvekić”, Zrenjanin
 3. Vinarija „Jelisaveta”, Starčevo

U kategoriji belog vina:

 1. Dušan Vemić, Dolovo
 2. Vinarija „Filipovski”, Jabuka
 3. Branislav Prohaska, Zrenjanin

U kategoriji rozea:

 1. Đorđe Dragan, Pančevo
 2. Biljana Mioč, Pančevo
 3. Vinarija „Jelisaveta”, Starčevo

U kategoriji dezertnih vina:

 1. Vinarija „Filipovski”, Jabuka
 2. Jovan Blaga, Dolovo
 3. Lajoš Šmit, Pančevo

Ovog puta saopšteno je i ko je apsolutni pobednik ovogodišnje „Vinarijade”, a to je, po pravilu, vino koje je dobilo najviše poena u svim kategorijama.

Apsolutni pobednik 25. „Vinarijade”, sa osvojenih 90 poena, jeste Porodična vinarija „Stanimirović” iz Jabuke, koja je osvojila prvo mesto i za najbolje crveno vino „Merlo barik”.

– Ovo je priznanje za naš trud i rad svih ovih godina. Nama je to i svojevrsna potvrda da vredimo kao vinarija. Na ovom vinskom takmičenju učestvujemo skoro svake godine i naša vina su ovde uvek zapažena. Trudimo se da svake godine budemo što bolji i taj trud se ove godine isplatio – rekla je Elena Stanimirović, predstavnica vinarije koja je odnela apsolutnu pobedu.

Pročitajte još  PANČEVO: U ponedeljak se otvara novi prostor Galerije savremene umetnosti, a istog dana i prva izložba

Na pitanje u čemu je tajna dobrog vina, ona je rekla sledeće:

– Pre svega treba da volite taj posao, da vam je san da napravite dobro vino i da ste posvećeni, da konstantno ulažete veliki trud i napor da vaš proizvod bude što bolji.

Vinarija „Stanimirović” relativno je mlada, ali ćete za njihova vina na internetu pronaći mnogo pohvala. Pridevi „vanserijsko”, „dramatično dobro”, „veoma prijatno i harmonično” najčešće se „lepe” za proizvode sa etiketom porodice Stanimirović.

– Suprug i ja smo pokrenuli proizvodnju vina, ali naravno, tu je sada već uključena cela naša porodica, suprugovi roditelji i naša deca pre svega. Kad stignu berba grožđa u drugi veći poslovi, priskače nam u pomoć i rodbina. Moglo bi se reći da se ovim poslom ozbiljnije bavimo od 2015. godine, budući da smo tad nabavili prvu veću opremu i počeli sa ulaganjem u našu vinariju i vinograd, a imamo ambicije i da podižemo nove zasade – rekla je Elena Stanimirović.

Završno veče „Vinarijade” zaokruženo je svečanom večerom uz tamburaše.

Inače, kako kažu u Udruženju „Sveti Trifun”, u narednom periodu je u planu i svečano otvaranje novoizgrađenog objekta pored vinograda tog udruženja.

Ta svečanost bi trebalo da bude upriličena na dan seoske slave Letnji Sveti Nikola, 22. maja, kada će biti obeleženo i četvrt veka rada Udruženja.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: