PANČEVO: Svečano obeležen Dan grada

dan grada pančevaSvečanom sednicom Skupštine grada Pančeva u dvorani Kulturnog centra i polaganjem venaca na spomenik palim borcima u Prvom svetskom ratu, danas je obeležen 8. novembar, Dan grada Pančeva.

Ovaj datum obeležava se u znak sećanja na dan kada je 1918. godine srpska vojska predvođena kapetanom Petrom Aračićem oslobodila Pančevo, što je ujedno bio i početak oslobađanja Banata.

Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva tim povodom je jutros položio venac na spomenik palim borcima u Prvom svetskom ratu na Starom pravoslavnom groblju.

Aleksandar Stevanović

Svečana sednica Skupštine grada Pančeva održana je uz prigodan kulturno-umetničkom program u Kulturnom centru Pančeva. Nastupili su hor Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva (PSCPD), trio Krstić, KUD „Stanko Paunović“ NIS RNP, kao i glumci Sofija Juričan, Jovan Popović i Milenko Pavlov.

U svom govoru na Svečanoj akademiji Aleksandar Stevanović gradonačelnik čestitao je sugrađankama i sugrađanima praznik i istakao da je Pančevo primer dobre prakse u mnogim oblastima.

– Kao odgovorna i ozbiljna lokalna samouprava i ove godine smo se trudili da budemo dobri domaćini i uspeli smo ne samo da sačuvamo budžet našeg grada, nego i da ga uvećamo. Završili smo sa realizacijom nekih planiranih kapitalnih projekata i investicija, poput gradskog parka. Tokom ove godine nastavili smo uređenje i izgradnju komunalne i putne infrastrukture u našem gradu i naseljenim mestima, rekonstruisane su i asfaltirane brojne ulice. Realizovali smo investicije o kojima se godinama samo pričalo, kao što je kružni tok u Ulici Miloša Obrenovića, na veliko zadovoljstvo naših sugrađana. Tamiški kej će uskoro osvanuti u novom ruhu i mnogobrojni sadržaji će biti dostupni kako Pančevkama i Pančevcima, tako i svim gostima koji dolaze u naš grad – podsetio je Stevanović.

On je napomenuo da se u proteklom periodu radilo i u oblasti prosvete, sporta i zdravstva.

– Uredili smo škole i obezbedili još bolje uslove za sticanje znanja našoj deci, najmlađima obezbedili dodatne kapacitete za vrtiće, na radost njihovih roditelja. Izdvajanjima iz budžeta za školstvo, obrazovanje i pružanja podrške osnovcima, srednjoškolcima i studentima ulažemo u našu budućnost. Rekonstruisan je fudbalski teren na Sportskom centru „Mladost“ i možemo da se pohvalimo da je kao takav jedini u našoj zemlji. Renovirali smo zdravstvene ustanove i ulagali smo u podizanje kvaliteta zdravstvene zaštite, zbog toga su naše zdravstvene ustanove među najboljima u Srbiji. Izuzetno sam ponosan što smo uspeli da obezbedimo sredstva za nastavak izgradnje zgrade Zavoda za javno zdravlje. Podsetiću vas da su radovi na objektu počeli još davne 2008., ali su obustavljeni tri godine kasnije. Uz podršku Vlade Republike Srbije obezbedili smo da izvođenje radova predstavlja prioritetnu investiciju. Nadam se da ćemo do sledećeg Dana grada, nakon 14 godina čekanja, dobiti potpuno nov, moderan objekat zgrade Zavoda za javno zdravlje, koji će biti od velikog značaja za ceo južni Banat – rekao je gradonačelnik.

On je dalje u svom govoru naveo i to da je Grad obezbedio sredstva za buduće projekte koji će doprineti razvoju Pančeva.

– Proširenjem kapaciteta industrijske zone u cilju poboljšanja poslovnog ambijenta, to jest opremanjem industrijsko-poslovno-proizvodne zone omogućavamo postojećim investitorima da prošire svoje kapacitete, a novim zainteresovanim investitorima, dobre i povoljne uslove poslovanja, što Pančevo svrstava u sam vrh najvećih industrijskih centara u Srbiji i u regionu – rekao je, između ostalog Aleksandar Stevanović.

Povodom Dana grada tradicionalno su uručene i Novembarske nagrade, a ove godine one su pripale:

  • Ljubiši Nikoliću, baletskom umetniku i pedagogu, za doprinos u afirmaciji baletske kulture i izuzetan uspeh u pedagoškom radu
  • Janku Markoviću, profesoru biologije, za izuzetan uspeh u oblasti obrazovanja i
  • Lazaru Sretenoviću, pesniku za izuzetan uspeh u oblasti umetnosti.

 

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: