SA PSIHOLOGOM NA TI: Ćerka ima krizu seksualnog identiteta

Na našem portalu radi besplatno Onlajn savetovalište za mlade „Moje mesto” u okviru rubrike „Sa psihologom na ti”. Mladi uzrasta od 15 do 30 godina koji žive na teritoriji grada Pančeva imaju priliku da, putem kontakt-forme, postave pitanje psihologu – psihoterapeutu i da odgovor dobiju na svoj mejl.

Projekat Savetovalište za mlade „Moje mesto” realizuje Grad Pančevo, a finansiralo ga je Ministarstvo omladine i sporta. Partneri na projektu su Udruženje „Psihogeneza”, Dom omladine Pančevo, Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Kovin i Udruženje „Pančevački omladinski centar”, koje je osnivač portala „Zdravo Pančevo”.  Osim seansi uživo koje se održavaju u Domu omladine četiri dana u nedelji, dostupno je i onlajn savetovalište, gde  na pitanja mladih odgovara Jadranka Grujičić Đurić, psiholog i psihoterapeut iz Centra za edukaciju i lični razvoj „Psihogeneza”.

Pročitajte još  IZVUČENA LOTO PLUS SEDMICA: Pančevac dobitnik 830.000 evra!

Evo jednog od brojnih pitanja koja su do sada stigla u naše savetovalište. Ukoliko se pronađete u njemu, tu je i odgovor psihologa. (Podaci u pitanju su izmenjeni da bi se zaštitila privatnost)

Pitanje

Poštovana, imam ćerku od 16 godina i vrlo sam zabrinuta kada je njena seksualnost u pitanju. Zapravo, u poslednjih nekoliko meseci vise liči na dečaka nego na devojčicu, ošišana je na kratko svojom voljom.

U nekoliko navrata čula sam je kako nežno razgovara sa drugaricom, a sama mi je jednom prilikom napomenula da ima krizu seksualnog identiteta. Nisam sigurna kako da se postavim i kako da razgovaram sa njom na tu temu.

Milena, 42 godine

Pročitajte još  DŽUDO: Pobednički pehar za pančevački Tamiš u Doboju!

Odgovor psihologa

Poštovana, vasa ćerka je u periodu adolescencije gde jača seksualni nagon, javljaju se nove, često nerazumljive misli i osećanja koja sve to prate.

U nedostatku seksualne edukacije, roditelji nerado ili uopšte ne razgovaraju o seksualnosti, a u školama ne postoje programi. Adolescenti o seksualnosti uče putem masovnih medija i od vršnjaka koji su i najčešći izvor informacija, ali nažalost nepotpunih i vrlo često netačnih.

Mladi veoma malo znaju o ljudskoj seksualnosti, iako se ponašaju kao da im je sve vrlo jasno. Dodatno, problem predstavlja period preispitivanja mlade osobe koja počinje da shvata da njen identitet nije heteroseksualan, već „drugačiji”, homoseksualan ili biseksualan.

Kako živimo u homofobičnom društvu, sredini koja diskriminiše homoseksualnost, mladim ljudima drugačije orijentacije nedostaje podrška i razumevanje, pa najčešće potiskuju i skrivaju osećanja. Iz pitanja koje ste postavili ne uočavam vaš stepen informisanosti, kao ni stavove kada je seksualna orijentacija u pitanju. Ono što bi bio moj savet vama je upućivanje u temu seksualnosti/rodnog i polnog identiteta, kao i razumevanje i razlikovanje seksualne orijentacije u odnosu na seksualni izbor i opredeljenje. Na taj način možete sagledati temu i iz tog ugla i pristupiti odnosu sa ćerkom. Važno je da vaša ćerka u vas ima poverenja, da ne strahuje od mogućeg odbacivanja , kao i da ima poverenja da ćete je prihvatiti kakva god da je njena seksualna orijentacija ili izbor.

Pročitajte još  POZIV ZA DECU OD 10 DO 14 GODINA: Prijavite se za Letnju likovnu radionicu do 15. juna

Pitanje psihologu možete postaviti OVDE.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: