BANATSKO NOVO SELO: Održana manifestacija „Banatski hleb”, evo čiji hleb je proglašen za najbolji

Tradicionalna manifestacija „Banatski hleb” održana je u Banatskom Novom Selu u četvrtak, 25. avgusta. Ovo je osmi put kako se ovaj svojevrsni praznik hleba održava, a ove godine on je priređen kao propratni program 62. Festivala rumunske muzike i folklora koji je otvoren istog dana i trajaće do nedelje, 28. avgusta.

U okviru manifestacije „Banatski hleb” veliki broj udruženja žena iz celog južnog Banata izložilo je svoje rukotvorine i proizvode na prelepo uređenim štandovima postavljenim na platou ispred Dom kulture „3. oktobar”.

– Ove godine nam se odazvalo 15 udruženja. Sa svima njima već sarađujemo, a ima i onih koja su tu zbog velikog festivala koji se održava u našem selu. Svako udruženje je imalo zadatak da donese po jedan domaći banatski hleb. Žene su bile vredne od samog jutra, umesile su hleb i on je predat žiriju na ocenjivanje. One su takođe izložile i svoje ručne radove, koje su, za razliku od dosadašnjih naših manifestacija, ovog puta mogle i da prodaju – rekla je Snežana Baba, predsednica udruženja „Novoseljanke – Bobobacele”, koje od samog početka organizuje manifestaciju „Banatski hleb”.

banatski hleb
Snežana Baba

Težak zadatak da odabere najbolji i najukusniji hleb imao je dvočlani žiri. U njemu su bili Saša Mišić, istaknuti kulinarski majstor, koga mnogi pamte po televizijskom serijalu „Paklena kuhinja” i lokalni pekar Afrim Pniši.

A u čemu je tajna dobrog banatskog hleba i po čemu je on tako poseban, pitali smo prvu damu udruženja „Novoseljanke – Boboacele”.

– Mislim da nema tu neke tajne, svaka žena mesi hleb onako kako to godinama čini u svojoj kući. Naše udruženje se ne takmiči na ovoj manifestaciji, ali svakako mesimo hleb i on je poseban po tome što ga pripremamo sa domaćim kvascem koje mi same pravimo. Često nas pitaju koliko je vremena potrebno da se ispeče dobar banatski hleb. Verovali ili ne, ako ćemo ga premesiti i ostaviti preko noći, priprema ume da potraje i dobrih deset sati. Inače, za naš hleb sa domaćim kvascem smo 2019. godine dobile i nagradu na Međunarodnom sajmu etno hrane i pića u Beogradu – rekla je Snežana Baba.

Proglašenje pobednika održano je u prostorijama Doma kulture „3. oktobar”, a zadatak da saopšti čiji je hleb najbolji imao je Saša Mišić.

– Svi hlebovi su bili odlični. Svi su bili topli, neki su bili i vreli unutra, kao da imaju srce. Svi znamo da se hleb pravi od vode, brašna, soli, neko doda kvasac, a neko, ne dao Bog, stavi i vegetu, što ovog puta, na sreću, nije bio slučaj. Sve je bilo u normi, recepti su dobri, neko je vešt, neko je veštiji, nekome je hleb ispao dobro, nekome manje dobro. Najbitnije je da nastavite to da radite i da tome učite one mlađe od vas. Hleb mora da nastavi da se mesi, mora da se loži vatra u kući. Hleb treba da greje dušu i da se večito okreće kao kolo, kao sunce – poručio je Saša Mišić ovogodišnjim takmičarima.

Treće mesto osvojio je hleb koji su napravili učesnici iz Vladimirovca, druga nagrada otišla je u Crepaju, a najbolji hleb napravili su učesnici iz Nikolinaca.

Pobednici iz Nikolinaca

– Prvi put smo bili saglasni u ocenjivanju kada je reč o pobedničkom hlebu. Rekao bih da je on jedan od boljih, možda i najbolji otkada sam ja član žirija na ovoj manifestaciji – istakao je Mišić.

Prisutne je ovom prilikom pozdravio i Stevan Mihajlov, koordinator Odeljenja za informisanje Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine.

Proglašenju pobednika prisustvovale su visoke zvanice i gosti 62. Festivala rumunske muzike i folklora, među kojima su bili Viorel Ričard Badea, senator Rumunije, član Saveta Evrope iz Strazbura, Eugen Tomac, evroposlanik iz Brisela, član komisije za zapošljavanje i socijalna pitanja, delegat u Parlamentarnom Odboru za stabilizaciju i pridruživanje Srbija – Evropska Unija, Njegovo sveštenstvo gospodin Ieronim, vladika eparhije Dacia Felix (Eparhija rumunske pravoslavne crkve), Daniel Bala, ministar delegat Rumunskog konzulata u Vrscu, Njena ekselencija Silvia Davidoiu, ambasadorka Rumunije u Srbiji, Ramona Maria Cupa, potpredsednica županije Mehedint u Rumunija, Daniel Magdu, predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine, Ninoslav Jovanović, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Adrian Borka, predstavnik Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, Marko Mladenović, pokrajinski poslanik i Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva.

– Iz nedelje u nedelju nižu se naše gradske manifestacije koje su veliki ponos i veliko bogatstvo našeg grada. O njihovom značaju danas najbolje pokazuju gosti koji su došli u Banatsko Novo Selo. Neki od njih su ovde stigli iz zemalja Evropske unije, mnogi su iz Rumunije, a tu su i gosti iz Pančeva, Alibunara, Kovačice i drugih okolnih mesta. Pored toga što privlače veliki broj posetilaca, poseban značaj ovakvih manifestacija, prema rečima samih učesnika, jeste i u tome što im one pružaju priliku da se međusobno upoznaju, druže i uspostavljaju dalju saradnju – istakao je Aleksandar Stevanović.

Gradonačelnik je naglasio i to da će Grad Pančevo i u budućnosti nastaviti da podržava kako ovu tako i druge slične manifestacije. Stevanović je posebno pohvalio rad žena iz udruženja „Novoseljanke – Boboacele” i način na koje one rade i promovišu Banatsko Novo Selo i van granica naše države na raznim međunarodnim manifestacijama.

Nakon manifestacije „Banatski hleb” posetioci su se preselili u dvorište Osnovne škole „Žarko Zrenjanin” gde je svečano otvoren 62. Festival rumunske muzike i folklora. Predstavili su se orkestri, muške i ženske pevačke grupe, instrumentalni i vokalni solisti i folklorni ansambli, a program je potrajao do sitnih noćnih sati.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *