JABUKA: Obeležen Međunarodni dan žena iz ruralnih područja

U Domu kulture „Kočo Racin“ u Jabuci u utorak, 15. oktobra, obeležen je Međunarodni dan žena u ruralnim sredinama, u organizaciji lokalnog Udruženja žena „Zlatna jabuka“.

Ovom događaju prisustvovale su Tatjana Macura, ministarka bez portfelja zadužena za oblast rodne ravnopravnosti, sprečavanje nasilja nad ženama i ekonomsko i političko osnaživanje žena i Sanja Patalov Stojadinović, članica Gradskog veća Grada Pančeva zadužena za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku.

Ministarka je istakla značaj upoznavanja sa radom predstavnica udruženja i rekla da je važno negovati kulturu i tradiciju žena, posebno u multikulturalnim sredinama.

Macura se naglasila da je posebno zahvalna pripadnicama makedonskog, srpskog i svih drugih naroda koji žive u Jabuci, istakavši da žene koje žive i rade na selu danas nisu nevidljive.

Pročitajte još  NAJBOLJI DAN U ŽIVOTU: Đaci iz Pančeva posetili fabriku čokolade, degustirali do mile volje, a dobili su i poklone!

– Moja želja bila je da razgovaram sa ženama iz ovog kraja, da se upoznam sa tradicijom i kulturom multikulturalne sredine kakva je Jabuka, ali i da pružim podršku ženama iz Jabuke i svih sela Srbije. Želim, takođe, da pošaljem poruku da žene sa sela nisu zaboravljene i da postoje brojne projektne aktivnosti koje podstiču ekonomsko osnaživanje žena, a koje postoje na nivou Vlade Srbije, ali i kabineta koji vodim – podsetila je ministarka.

Sanja Patalov Stojadinović rekla je da je i Grad Pančevo uvek bio posvećen stvaranju uslova koji omogućavaju sugrađankama iz naseljenih mesta sa teritorije grada, da se osećaju ravnopravno u društvu i da znaju koliko je njihova uloga neprocenjiva.

Pročitajte još  ROK ISTIČE: Predložite kandidate za Novembarsku nagradu do 15. oktobra

– Obeležavanje Međunarodnog dana žena u ruralnim sredinama jeste prilika da širu javnost informišemo i podsetimo na to da je potrebno da žene iz tih sredina budu društveno vidljivije, jer one imaju veliku ulogu u zajednici i njihova uključenost utiče kako na unapređenje poljoprivrede i ruralnog razvoja, tako i na unapređenje kvaliteta hrane i eliminisanja siromaštva na selu. Pančevo broji veliki broj udruženja žena, skoro da u svakom naseljenom mestu imamo po neko udruženje i neretko su to udruženja koja okupljaju i pripadnike nacionalnih manjina. Žene su vrlo motivisane za ovakvu vrstu druženja i okupljanja i osećaju se izuzetno korisno što mogu da predstave svoje radove na ovaj način. Grad Pančevo će nastaviti da ulaže u projekte koji omogućavaju afirmaciju i razvoj ženskog preduzetništva kako bi se pružila podrška i ženama iz ruralnih područja da budu ekonomski osnažene i društveno vidljivije – istakla je Sanja Patalov Stojadinović.

Pročitajte još  NA MESTU GDE JE SVE POČELO: Pančevci Boris Bevc i Petar Novaković džudo usavršavaju u Japanu

U okviru pratećeg programa manifestacije u Jabuci nastupili su inkluzivni hor „Zvuci u Jabuci“, kao i Kulturno-umetničko društvo „Vasil Hadžimanov“ iz Jabuke, a žene iz Udruženja „Zlatna jabuka“ prikazale su svoje rukotvorine i pripremile razne specijalitete za posluženje posetiocima.

 

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: