KOVIN: Svečano obeležen Dan opštine

dan opštine Kovin
Foto: Opština Kovin

Polaganjem venaca na spomenik palim borcima NOR-a, povodom 78. godišnjice oslobođenja Кovina u 2. svetskom ratu, počelo je u utorak, 4. oktobra, svečano obeležavanje Dana opštine Kovin.

Ovom događaju prisustvovale su brojne delegacije iz grada i okoline, kao i drugi gosti, a ceremonija je obavljena uz počasnu stražu pripadnika Vojske Srbije. Poštu palim borcima odali su i đaci iz svih kovinskih osnovnih i srednjih škola, kao i iz Predškolske ustanove „Naša radost”.

Delegaciju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije predvodio je major Blagoje Smolović, dok je na čelu delegacije opštine Кovin bila predsednica opštine Sanja Petrović.

Vence i cveće položile su i mnoge delegacije iz Kovina, Pančeva, Bavaništa, Skorenovca, Pločice, Mramorka, Deliblata, Gaja i Dubovca.

Zamenik predsednice opštine, Ratko Mosurović položio je venac i na spomenik ruskom pilotu Nikolaju Uskovu, heroju Crvene armije koji je poginuo na tlu kovinske opštine u borbama za oslobođenje. Takođe, rukovodstvo opštine odalo je poštu i položilo cveće i kraj spomenika sugrađanima stradalim u ratnim sukobima na tlu bivše SFRJ od 1991. do 1999. godine.

Pročitajte još  IZVEŠTAJ POLICIJE: Stanje bezbednosti u Južnom Banatu tokom marta zadovoljavajuće
dan opštine kovin
Foto: Opština Kovin

U okviru Dana opštine održana je i tradicionalna manifestacija „Banatski fruštuk“, u organizaciji žena iz aktiva Prve MZ Кovin. Posetioci su na platou Centra za kulturu Kovin mogli da se posluže ukusnim đakonijama po kojima je ovaj deo Vojvodine prepoznatljiv, a za dobru atmosferu pobrinuli su se tamburaši iz orkestra „Kovinski bećari”.

U galeriji Centra za kulturu održan je svečani koktel, a prisutne je tom prilikom pozdravila predsednica opštine, Sanja Petrović. Ona se osvrnula na proteklih 365 dana istakavši da su oni protekli u neprestanoj brizi o tome kako da Kovin kao mala lokalna samouprava održi najvažnije funkcije za sve građane.

– Mislim da smo u tome zaista uspeli, i u oblasti komunalnih usluga, i kada je u pitanju obezbeđivanje javnog prevoza i kada je reč o podršci predškolskoj ustanovi i školama. Unapredili smo više usluga u oblasti socijalne zaštite i obezbedili konačno sve potrebno za legalan i nesmetan samostalan rad Ustanove „Lasta“ u kojoj je obezbeđen dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, što porodicama korisnika mnogo znači – istakla je Sanja Petrović.

Pročitajte još  IZVEŠTAJ POLICIJE: Stanje bezbednosti u Južnom Banatu tokom marta zadovoljavajuće
opština kovin
Sanja Petrović, foto: Opština Kovin

Ona je dodala i to da su napori opštine sada usmereni pre svega na obezbeđivanje pristojnih uslova za život tokom zimskih meseci za sve građane u Кovinu i svim naseljenim mestima opštine.

– U tom kontekstu, želim da istaknem da smo obezbedili ogrev za najugroženije stanovništvo, da smo zajedno sa našim JP „Кovin-gas“ učinili sve da uvedemo novu sezonu snabdevanja gasom, kako privrede, tako i stanovništva, tako da isporuka ovog energenta bude stalna, bez poremećaja u snabdevanju. Isto tako, pripremili smo i sve potrebno za sezonu daljinskog grejanja putem „Toplane”. Veoma je važno što smo i ove godine realizovali projekat Sufinansiranja mera energetske efikasnosti, pa je putem konkursa 55 domaćinstava dobilo značajna sredstva za opremanje domova novom stolarijom i kotlovima za grejanje. S obzirom na mere štednje koje se odnose na električnu energiju, takođe smo veoma ponosni na činjenicu da smo kao lokalna samouprava baš tokom ove godine realizovali javno-privatno partnerstvo za posao zamene svetla javne rasvete štedljivim led osvetljenjem, uz dugoročnu uštedu i benefit za zdraviju životnu sredinu – poručila je predsednica opštine Kovin.

Pročitajte još  IZVEŠTAJ POLICIJE: Stanje bezbednosti u Južnom Banatu tokom marta zadovoljavajuće

Obeležavanje Dana grada završeno je u večernjim satima, kada je u Centru za kulturu otvoren 36. Oktobarski likovni salon.

 

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: