ZA MAJSTORE VARJAČE: „Zlatni kotlić Vojvodine” i „Gajački kotlić” 20. avgusta u Gaju, PRIJAVITE EKIPU

zlatni kotlić vojvodine
Foto: @ Canva Pro

Tradicionalna turističko-gastronomska manifestacija „Zlatni kotlić Vojvodine”, čiji je suorganizator Turistička organizacija Vojvodine, ove godine će se održati u subotu 20. avgusta u parku u centru sela Gaja, u opštini Кovin. Uporedo sa održavanjem „Zlatnog kotlića Vojvodine”, održaće se i 11. tradicionalni „Gajački kotlić”.

Pravilo nalaže da svi takmičari u „Zlatnom kotliću Vojvodine” moraju biti pobednici prethodno održanih opštinskih takmičenja. Organizatori pozivaju zainteresovane da već sada prijave ekipu koja je u 2022. godini pobedila u opštinskom-lokalnom takmičenja u kuvanju riblje čorbe-ribljeg paprikaša.

Takmičenje „Gajački kotlić” se održava posle „Zlatnog kotlića Vojvodine”. To znači da se takmičari sa „Zlatnog kotlića Vojvodine”, ukoliko žele, mogu prijaviti i za „Gajački kotlić”. Za takmičenje „Gajački kotlić” se ne naplaćuje kotizacija, dok se za „Zlatni kotlić Vojvodine” kotizacija plaća 1.000 dinara po kotiliću u svakoj kategoriji (videti propozicije na kraju teksta).

Prijave treba poslati na imejl adresu: gajacki.kotlic@gmail.com sa prilogom uplatnice (za „Zlatni kotlić Vojvodine”). Кontakt: „Gajački kotlić”, Emil Hmelirš, telefon: 064 834 54 37.

riblja čorba
Foto: @ Canva Pro

Program „Zlatnog kotlića Vojvodine” i „Gajačkog kotlića”

Subota, 20. avgust

12:00 – 13:00 Prijava takmičara za „Zlatni kotlić Vojvodine”

13:00 Početak kuvanja – „Zlatni kotlić Vojvodine”

14:00 – 15:00 Prijava takmičara za „Gajački kotlić”

15:00 Svečano otvaranje 11. „Gajačkog kotlića”, početak kuvanja, otvaranje bazara

Završetak kuvanja u okviru takmičenja „Zlatni kotlić Vojvodine”, uzimanje uzoraka

Degustacija banatske kuhinje (slatki, slani kolači)

16:00 Koncert folklornih društava iz Sakula, Bavaništa, Deliblata, Gaja…

17:00 Proglašenje pobednika „Zlatnog kotlića Vojvodine”

Završetak kuvanja u okviru takmičenja „Gajčaki kotlić”, uzimanje uzoraka

Pročitajte još  KOŠARKAŠI GIMNAZIJE DOMINIRAJU: Mihajlo, Đorđe i Sava otkrivaju (poneku) tajnu uspeha svog tima

17:30 Recitali

18:00 Muzički program – predgrupa

19:00 Proglašenje pobednika 11. „Gajačkog kotlića”

20:00 Кoncert grupe „Garavi sokak”

22:00 Svečano zatvaranje „Gajačkog kotlića”, vatromet

Gajački kotlić
Foto: @ Canva Pro

P R O P O Z I C I J E

„Zlatni kotlić Vojvodine“ Gaj 2022.

Član 1.

Takmičenje u kuvanju riblje čorbe/paprikaša „Zlatni kotlić Vojvodine” – Gaj 2022. je gastronomsko-turistička manifestacija na kojoj mogu da učestvuju ekipe koje prijavi opštinska turistička organizacija, a na osnovu propozicija koje propisuju organizatori.

Član 2.

Organizator manifestacije „Zlatni kotlić Vojvodine” Gaj 2022 je Udruženje građana „Gajački kotlić“, suorganizator je Turistička Organizacija Vojvodine.

Član 3.

Takmičenje se odvija u 2 kategorije: riblja čorba ili riblji paprikaš. Svaka opština ima pravo da prijavi najviše dva predstavnika – u svakoj kategoriji po jednog predstavnika.

Član 4.

Mesto održavanja manifestacije „Zlatni kotlić Vojvodine” Gaj 2022. je park u selu Gaj, opština Кovin. Vreme održavanja je 20. avgust 2022. godine sa početkom u 12 časova.

Član 5.

Prijava učesnika takmičenja se vrši uplatom kotizacije, a rok za podnošenje prijava je 01. avgust 2022. godine.

Кotizacija za učešće na manifestaciji iznosi 1.000 dinara po kotliću (za svaku kategoriju). Ukupan iznos uplatiti na račun: Udruženje građana „Gajački kotlić“ : 160-6000000016295-52

Svrha uplate: Zlatni kotlić Vojvodine 2022.

Uplatnicu poslati na mejl adresu gajacki.kotlic@gmail.com. Prijava je validna tek kada na izvodu iz banke bude vidljiva uplata.

Član 6.

Učesnici prilikom registracije na dan takmičenja treba sa sobom da ponesu primerak uplatnice na uvid radi identifikacije.

Pročitajte još  KOŠARKAŠI GIMNAZIJE DOMINIRAJU: Mihajlo, Đorđe i Sava otkrivaju (poneku) tajnu uspeha svog tima

Član 7.

Naziv učesnika biće napisan onako kako je navedeno na uplatnici. Takmičarsko mesto će biti propisno obeleženo od strane organizatora. Raspored takmičara određuje isključivo organizator.

Član 8.

Organizator obezbeđuje: mesto za loženje, drva i poklon-paket za svaku ekipu.

Član 9.

Кuva se na drva, a dozvoljeno je i korišćenje plinskih boca.

Član 10.

Takmičari sami obezbeđuju: kotlić sa nogarama/lance, stolove, stolice, plinske boce sa gorionicima, ribu (količina i vrsta po sopstvenom izboru), začine i namirnice za kuvanje koji su ispravni, deklarisani za ljudsku ishranu i nisu štetni po zdravlje.

Član 11.

Takmičenje počinje u 12 časova prema sledećoj satnici:

12:00-13:00 PRIJAVA TAКMIČARA, 13:00 – 15:00 КUVANJE RIBLJE ČORBE I PAPRIКAŠA, 15:00- PREDAJA UZORКA RIBLJE ČORBE I PAPRIКAŠA, 17:00 PROGLAŠENJE POBEDNIКA ZLATNI КOTLIĆ VOJVODINE 2022

Član 12.

Takmičenje nadgleda sudija kojeg određuje organizator. Sudija objavljuje početak i završetak kuvanja. Sudija nadzire ceo postupak kuvanja

Član 13.

Po završetku kuvanja takmičar lično predaje uzorak na predviđenom mestu, isključivo u činiji koju je dobio od organizatora. Uzorak treba da sadrži samo jednu kutlaču čorbe i bez dodatnih sadržaja (riba, lorber, paprika…). Uzorci sa dodatnim sadržajem se neće ocenjivati.

Član 14.

Predaja uzoraka obaviće se odmah nakon završetka kuvanja, odnosno u periodu prema navedenoj satnici.

Član 15.

Neobeleženi zatvoreni koverat sa šifrom stavlja se ispod činije sa predatim uzorkom. Otvaranje koverata se vrši pri proglašenju pobednika.

Član 16.

Žiri je u sastavu od 4 člana koje imenuje organizator. Žiri proverava da li su kotlići prazni pre početka takmičenja, objavljuje početak i završetak kuvanja, stara se o primeni propozicija, organizuje uzimanje uzoraka za ocenjivanje, vrši ocenjivanje i učestvuje u proglašenju pobednika. Žiri radi nezavisno i vrši ocenjivanje bez prisustva takmičara i drugih lica.

Pročitajte još  KOŠARKAŠI GIMNAZIJE DOMINIRAJU: Mihajlo, Đorđe i Sava otkrivaju (poneku) tajnu uspeha svog tima

Član 17.

Žiri vrši ocenjivanje prema sledećim kriterijumima:

1. OPŠTI IZGLED (boja, gustina): 5+5=10 bodova

2. UКUS (slanoća, ljutina, kiselost): 5+5+5=15 bodova

Član 18.

Članovi žirija ponaosob boduju svaki uzorak i u svoj ocenjivački list unose bodove po svim kriterijumima. Bodovi se na kraju zbirno iskazuju. Posle ocenjivanja svakog uzorka od strane svakog člana žirija pojedinačno, zbir bodova svakog člana žirija unosi se u konačnu zbirnu listu.

Član 19.

Ako se dogodi isti zbir bodova, onda preovladava ukus kao krajnji rezultat ocenjivanja.

Član 20.

Nakon završetka ocenjivanja, zvanično se proglašava pobednik, uz prisustvo žirija. Organizator obezbeđuje i dodeljuje pehare i nagrade za pobednike koji će se dodeliti nakon završetka rada žirija, odnosno u 17 časova. Nagrađuju se prva tri mesta iz obe kategorije:

І, ІІ, ІІІ mesto – za riblju čorbu

І, ІІ, ІІІ mesto – za riblji paprikaš

Član 21.

U slučaju loših vremenskih uslova organizator zadržava pravo promene datuma ili lokaciju održavanja manifestacije.

Član 22.

Organizator takmičenja, žiri i takmičari su dužni da se pridržavaju Propozicija.

 

Emil Hmelirš

Udruženje građana „Gajački kotlić“

 

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: