U SREDU U DELIBLATU: Promocija knjige „Ukusi Deliblatske peščare”

ukusi deliblatske peščare promocijaPosle uspešnih i zapaženih knjiga „Ukusi Đerdapa“, „Ukusi Stare planine“ i „Ukusi Zlatibora“ kojima je u našoj i svetskoj javnosti predstavljena nematerijalna kulturna baština zaštićenih prirodnih dobara i najlepših delova Srbije, u izdanju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokula) i Narodnog muzeja iz Pančeva, objavljena je i knjiga o kulturno-istorijskom i gastronomskom nasleđu najveće pustinje u Evropi – Deliblatske peščare.

– U sredu, 14. septembra, posetioci će imati priliku da jedinstvenom događaju u organizaciji Zaprokula dožive čari „evropske Sahare“ kroz bogat program, izložbu „Pesak, čovek, vetar“ o pošumljavanju i istorijatu ovog specijalnog rezervata prirode u Narodnom muzeju Pančevo. Potom sledi i vožnja jezerom Кraljevac, poznatom po retkim vrstama riba i jezerske paprati, šetnja do lokacije Čardak, gde se prikazuje lepota Deliblatske peščare u svoj svojoj raskoši. Uverićemo se u lepotu ukusa Deliblatske peščare degustacijom tradicionalnih jela u Deliblatskoj čardi, a za kraj će uslediti promocija knjige „Ukusi Deliblatske peščare“ sa početkom u 17 časova – navodi se u najavi Narodnog muzeja Pančevo.

deliblato ukusi deliblatske peščare promocija
Foto: © Canva Pro

Dodaje se i da su na ovoj dvojezičnoj knjizi (srpski i engleski), urednika Dejana Zagorca, sarađivali su i predstavnici brojnih kulturnih, državnih, nevladinih i turističkih organizacija iz Južnog Banata kao što su Narodni muzej Pančevo, Zavod za zaštitu spomenika kulture Pančevo, Vojvodina šume, Prirodnjački muzej iz Beograda, Кlaster Deliblatske peščare, Turistička organizacija Кovin, brojna udruženja žena, ugostitelji i entuzijasti koji su udružili svoje snage da bismo sada dobili ovu lepu i značajnu publikaciju.

– U sklopu promocije ovog izdanja, predstavićemo bogatu kulturno-istorijsku, šarenoliku etnografsku i gastronomsku baštinu, zanimljivom turom kroz ove predele – poručuju organizatori.

Objavljivanje knjige omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *