SA PSIHOLOGOM NA TI: Nevini smo i devojka ne želi da stupimo u intimne odnose

Foto: Canva Pro

Na našem portalu radi besplatno Onlajn savetovalište za mlade „Moje mesto” u okviru rubrike „Sa psihologom na ti”. Mladi uzrasta od 15 do 30 godina koji žive na teritoriji grada Pančeva imaju priliku da, putem kontakt-forme, postave pitanje psihologu – psihoterapeutu i da odgovor dobiju na svoj mejl.

Projekat Savetovalište za mlade „Moje mesto” realizuje Grad Pančevo, a finansiralo ga je Ministarstvo omladine i sporta. Partneri na projektu su Udruženje „Psihogeneza”, Dom omladine Pančevo, Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Kovin i Udruženje „Pančevački omladinski centar”, koje je osnivač portala „Zdravo Pančevo”.  Osim seansi uživo koje se održavaju u Domu omladine četiri dana u nedelji, dostupno je i onlajn savetovalište, gde  na pitanja mladih odgovara Jadranka Grujičić Đurić, psiholog i psihoterapeut iz Centra za edukaciju i lični razvoj „Psihogeneza“.

Evo jednog od brojnih pitanja koja su do sada stigla u naše savetovalište. Ukoliko se pronađete u njemu, tu je i odgovor psihologa. (Podaci u pitanju su izmenjeni da bi se zaštitila privatnost)

Pitanje

Pozdrav, imam 19 godina i u vezi sam sa devojkom 6 meseci. Ona je dve godine mlađa od mene, ali je zrelija od svojih vršnjakinja.

Naša veza je emotivna, nežna, posvećeni smo jedno drugome, viđamo se skoro svakoga dana. Ono što je moj problem je dilema oko intime. Zapravo ja bih želeo da sa svojom devojkom imam seksualne odnose, to bi i meni i njoj bilo prvi put, ali ona to ne želi. Čini mi se da je ljuta svaki put kada ja to spomenem. Voleo bih da me posavetujete na koji način da joj pristupim sa tom temom, a da se ona ne naljuti opet.

Marko, 18 godina

Odgovor psihologa

Stupanje u seksualni odnos je bitan i veliki korak za svaku osobu, bila ona ženskog ili muškog pola. Odluka da se prvi put stupi u intimne odnose je lični izbor svake osobe na koji može uticati niz faktora.

U zavisnosti od svojih ličnih ubeđenja i uticaja sredine, na prvi odnos osoba može odlučiti da čeka do braka ili duge stabilne veze. Ispravno je da čekate koliko god vi želite, bitno je da slušate svoja osećanja. Može se desiti da će drugi oko vas želeti da utiču na vašu odluku, ali nemojte zaboraviti da je intimni odnos deo vase privatnosti i ne morate je deliti ni sa kim.

Veoma je važno da pre samog seksualnog odnosa možete otvoreno razgovarati sa partnerkom o tome, šta je ono što vas brine i šta je ono što nju brine i oko čega ima dileme. Takođe, važno je da razmišljate i o rizicima neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti, kao i da to prevenirate. U vašem slučaju, vi se osećate spremnim, ali vasa devojka ne. Partnerova spremnost je drugi deo price koju takođe morate uvažiti i čuti šta su njene trenutne potrebe. To što vaša devojka nije spremna ne znači da vas ne voli. Nikako nemojte vršiti pritisak na nju jer prisiljavanje može doneti kontraefekat i emotivno vas udaljiti.

Pitanje psihologu možete postaviti OVDE.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *