POSLEDNJI DAN JANUARA: I u Pančevu se obeležava nacionalni dan bez duvana

U Srbiji se svakog 31. januara tradicionalno obeležava Nacionalni dan bez duvana, a ove godine kampanja će se realizovati pod sloganom „365 dana bez duvana”.

Obeležavanju Nacionalnog dana bez duvanskog dima se uvek priključuje i Zavod za javno zdravlje Pančevo različitim aktivnostima koje se mahom tiču edukacije iz ove oblasti.

Tako će ove godine pančevački Zavod 30. januara sa Crvenim krstom Pančevo održati vršnjačku edukaciju volontera Crvenog krsta na temu štetnosti duvanskih proizvoda, dok će 31. januara učenicima Ekonomsko-trgovinske škole „Paja Marganović“ stručnjaci iz Zavoda održati predavanje na istu temu.

Zavod za javno zdravlje Pančevo kontinuirano svake godine realizuje i edukacije za učenike šestih razreda osnovnih škola u Južnobanatskom okrugu na temu štetnosti duvanskih proizvoda sa ciljem da, zajedno sa prosvetnim radnicima, utiče na smanjenje nastanka ove bolesti zavisnosti kod mladih.

Besplatna podrška za one koji žele da prestanu da puše

Obeležavanje Nacionalnog dana bez duvanskog dima dobra je prilika da vas podsetimo da je u cilјu podrške i motivisanja pušača za odvikavanje od pušenja, Institut za javno zdravlјe Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” u junu 2022. godine pokrenuo besplatnu telefonsku liniju i internet stranicu https://ostavipusenje.rs/.

Pročitajte još  PANČEVO: U Narodnoj bašti zasađen ružičnjak od 65 ruža u obliku pluća, a ovo je simbolika...

Pušači koji razmišlјaju da prestanu da puše ili su to već odlučili, kao i oni koji su već prestali i pokušavaju da održe nepušači status, mogu dobiti podršku, odgovore na pitanja i savete svakog radnog dana od 11 do 14 časova pozivom na broj 080 020 0002.

Koristi nikakve, a šteta i zdravstvena i finansijska

Upotreba duvana štetno deluje na celokupan organizam i jedan je od faktora rizika koji je zajednički za četiri najzastuplјenije bolesti u svetu: bolesti srca i krvnih sudova, maligne bolesti, dijabetes i hronične respiratorne bolesti.

Pored zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posledica, uklјučujući i povećane troškove lečenja i smanjenu produktivnost na radnom mestu, proizvodnja i upotreba duvana imaju i štetne efekte na životnu sredinu.

Svake godine u svetu usled upotrebe duvana i duvanskih proizvoda prevremeno umre osam miliona stanovnika, od toga najmanje milion nepušača zbog izloženosti duvanskom dimu.

Koji duvanski proizvodi su najpopularniji u Srbiji?

Najčešće korišćeni duvanski proizvodi u Srbiji su cigarete koje prema podacima „Istraživanja zdravlјa stanovništva Srbije 2019. godine” svakodnevno puši 26,5% stanovništva starosti 15 godina i više, dok 15,8% svakodnevno puši 20 i više cigareta na dan.

Pored cigareta koje su najčešće konzumirani duvanski proizvod u Srbiji, i drugih duvanskih proizvoda kao što su cigare i duvan za lule, u prethodnim godinama na tržištu u svetu i u Srbiji se nalaze i drugi duvanski i nikotinski proizvodi koji doprinose povećanju upotrebe duvana i nikotina.

Pročitajte još  DOM ZDRAVLJA: Ambulanta „Novi Svet” se privremeno seli

U 2019. godini učestalost svakodnevne ili povremene upotrebe duvanskih proizvoda (uklјučujući zagrevane duvanske proizvode, duvan za nargile i drugo) u populaciji stanovnika Srbije starosti 15 godina i više, iznosila je 31,9%, sa razlikama u odnosu na starosne grupe. Istraživanja sprovedena u Srbiji pokazuju porast popularnosti drugih duvanskih i nikotinskih proizvoda.

Puše i osnovci!

Prema podacima „Istraživanja  o ponašanju u vezi sa zdravlјem dece školskog uzrasta u Republici Srbiji“ koje je sprovedeno 2022. godine cigarete bar jednom tokom života pušilo je 15,1% učenika (14,5% dečaka i 15,6% devojčica) petog i sedmog razreda osnovne škole i prvog razreda srednje škole, sa razlikama prema uzrastu.

Dečaci u petom i sedmom razredu osnovne škole češće probaju da puše u poređenju sa devojčicama, dok je učestalost pušenja bar jednom u toku života u prvim razredima srednjih škola veća među devojčicama. Iako određeni broj učenika koji proba cigarete ne nastavlјa da puši, veliki je i procenat učenika koji su pušili u prethodnih 30 dana i koji prema tom kriterijumu spadaju u kategoriju pušača.

Svaki deseti učenik petog i sedmog razreda osnovne škole i prvog razreda srednje škole puši (10,2%), sa razlikama u odnosu na uzrast. U poređenju sa 2018. godinom, procenat pušača cigareta je povećan u mlađim razredima, a smanjen u prvim razredima srednjih škola.

Pročitajte još  DOM ZDRAVLJA: Ambulanta „Novi Svet” se privremeno seli

Svaki peti 15-godišnjak koristi elektronske cigarete!

Rezultati istraživanja pokazuju i da svaki peti učenik prvog razreda srednjih škola (19,9%) koristi elektronske cigarete, kao i da je upotreba ovih proizvoda popularna i među dečacima i devojčicama.

Snus i/ili nikotinske vrećice je u Srbiji probalo 4,9% učenika petog i sedmog razreda osnovne škole i prvog razreda srednje škole, sa većom učestalošću među dečacima u svim razredima uklјučenim u istraživanje, a najveći procenat učenika koji su probali ovaj proizvod je među dečacima prvog razreda srednjih škola (11%).

– Svi navedeni proizvodi sadrže nikotin koji može dovesti do stvaranja zavisnosti i na čije dejstvo su posebno osetlјivi mladi – upozoravaju iz Zavoda za javno zdravlje.

Koliko će se čitava statistika promeniti kada se ozakoni zabrana pušenja na javnim mestima, ostaje nam tek da vidimo. Očekuje se da izmene zakona stupe na snagu već tokom ove godine.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: