PANČEVO: Pokloni i saveti za mlade mame u Narodnoj bašti povodom Nedelje dojenja

Desetak mladih mama sa svojim bebama okupilo se danas u Narodnoj bašti kod klupe za dojilje, odnosno kod volijere na akciji koju je, povodom Nacionalne nedelje promocije dojenja, organizovala Služba polivalentne patronaže Doma zdravlja Pančevo u saradnji sa Opštom bolnicom i Zavodom za javno zdravlje.

Mame su ovom prilikom mogle da dobiju praktične savete i promotivni materijal na temu dojenja i da međusobno razmene iskustva, a uručeni su im i prigodni pokloni.

U našoj zemlji Nacionalna nedelja promocije dojenja obeležava se 40. nedelje u godini koja simbolično predstavlja trajanje trudnoće. Ove godine kampanja se odvija u periodu od 3. do 10. oktobra pod sloganom „Istupi za dojenje – edukuj se i podrži.”

– Želimo da na ovaj način stavimo akcenat na to koliko je značajno da mame doje svoje decu. Korist je dvostruka: bebe na taj način dobijaju zdravu hranu sa vitaminima i svim drugim zaštitnim faktorima koji se nalaze u majčinom mleku, a s druge strane, to je i velika korist i za majku koja kroz dojenje štiti i svoje zdravlje i prevenira mnoge bolesti. Zato mi apelujemo na majke da shvate koliko je bitno da doje svoju decu i da ih doje što duže – rekla je prim. dr Ljiljana Lazić, direktorka Zavoda za javno zdravlje Pančevo.

Ljiljana Lazić
Prim. dr Ljiljana Lazić

Akciji je prisustvovala i dr Zorica Sokić, direktorka Doma zdravlja. Ona je objasnila zašto je baš Narodna bašta odabrana za mesto današnje akcije.

– Narodna bašta je najprirodnija sredina gde ćete naići na mame sa bebama ili trudnice koje tu rado šetaju. Okupili smo se kod klupe za dojenje, ali majke svoje bebe ne moraju hraniti samo na toj klupi, već to može biti bilo gde. Dojenje je najprirodniji, najzdraviji i najekonomičniji način ishrane – istakla je direktorka Doma zdravlja.

Kada je reč o klupi za dojenje, ona je postavljena u julu 2018. godine, a donirala ju je kompanija „Keprom”. To je do danas ostala jedina klupa te vrste u našem gradu, a u kakvom je ona stanju jasno se vidi na fotografiji.

Savete na temu dojenja okupljenim mamama delile su i babice iz Patronažne službe Doma zdravlja. Ovo nije bio prvi njihov susret, jer su upravo babice prve koje obiđu majku i novorođenče odmah po izlasku iz bolnice.

– Mi smo samo jedna karika u čitavom lancu promocije dojenja. Priča kreće od naše Službe za zdravstvenu zaštitu žena gde buduće mame prvenstveno dolaze da vode trudnoću i tu se dešava prvi susret sa pričom o dojenju. Nakon toga, kada stignu do kraja trudnoće, one odlaze u porodilište, gde se insistira na dojenju već u prvim minutima života bebe. Čim beba dođe na svet, ona se stavlja na majčine grudi i insistira se na kontaktu koža na kožu. Tek onda, kada majka i dete stignu kući, dolazimo na red mi, koji u prvu kućnu posetu idemo dan nakon izlaska iz porodilišta. Laktacija se tada pojačava i mi smo tu da majkama pružimo podršku, što im je uglavnom jedino i potrebno. Naravno, tu smo i da priskočimo u pomoć u slučaju da se pojave neki problemi – rekla je Jelena Kuručev iz Patronažne službe Doma zdravlja.

Jelena Kuručev

Inače, babice iz Patronažne službe tokom trudnoće bar jednom obiđu trudnicu, a zatim još najmanje pet puta kada se ona porodi. Nekada poseta bude i više.

– Mi od strane Fonda imamo dozvoljenih pet poseta, ali naravno nikad ne ostavimo mamu a da nismo završile kompletnu priču. Ukoliko je potrebno i više poseta, naravno da smo tu. U okviru Patronažne službe radi i Škola roditeljstva. Radimo je zajedno sa našom Službom za zdravstvenu zaštitu žena. Oni rade psihofizičku pripremu, odnosno vežbe za trudnice, a mi nekoliko nedelja zaredom radimo predavanja o nezi novorođenčeta u kućnim uslovima, o dojenju i o svemu onome što buduće roditelje očekuje kada beba dođe na svet – kaže Jelena Kuručev.

Škola roditeljstva nije radila gotovo dve godine zbog pandemije virusa korona, a ponovo je aktivirana proletos.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *