PANČEVO: Zavod za javno zdravlje Pančevo obeležio 102 godine rada

Zaposleni u pančevačkom Zavodu za javno zdravlje obeležili su dan te ustanove i 102 godine obavljanja delatnosti stručnim skupom upriličenim u petak, 3. novembra u maloj sali Gradske uprave. Skup bio je namenjen zdravstvenim radnicima sa teritorije celog južnog Banata, a gotovo sva mesta u sali bila su popunjena.

U uvodnoj reči prisutne je pozdravila prim. dr Ljiljana Lazić, v. d. direktora Zavoda, koja je napravila retrospektivu svega onoga što je obeležilo rad ustanove kojom rukovodi od 2019, kada je poslednji put upriličen skup povodom dana Zavoda, pa sve do danas. U protekle tri godine takva okupljanja su izostala zbog pandemije virusa korona.

– Danas obeležavamo 102 godine obavljanja delatnosti na ovim prostorima preko raznih institucija koje su se drugačije zvale ali su se istim poslom bavile. Od 1921. godine, kada je osnovana prva epidemiološka stanica, do današnjih dana mi se bavimo prevencijom i ranim otkrivanjem bolesti na teritoriji našeg okruga. Od 1991. godine mi smo samostalna zdravstvena ustanova – podsetila je prim. dr Ljiljana Lazić.

U osvrtu na zbivanja koja su obeležila protekli period, direktorka Zavoda najpre se fokusirala na temu prostora u kome Zavod radi.

– Očekujemo da se ovih dana završi naša nova zgrada u Ulici Miloša Obrenovića i iskreno se nadamo da ćemo se u što skorije vreme useliti i da ćemo sledeći Dan Zavoda obeležiti u našem prostoru.

Prim. dr Ljiljana Lazić istakla je potom da je u protekle tri godine došlo do drastičnih promena u kadru Zavoda. Od 2019. do danas ustanovu je napustilo 14 radnika, što zbog odlaska u penziju, što zbog odlaska na druge poslove i zbog jednog smrtnog slučaja. U međuvremenu je u stalni radni odnos primljeno 19 radnika, pa u Zavodu danas rade 93 zaposlena na neodređeno i 15 zaposlenih na određeno vreme.

– Takođe smo zanovili i opremu. Stavili smo u funkciju PCR aparat koji smo već imali, ali smo dobili i dva nova, kao i aparat za automatsku ekstrakciju, aparat za elizu, ICPMS aparat u hemijskoj laboratoriji i gasni hromatograf sa masenim detektorom. Iako smo u protekle tri godine najviše bili usmereni na epidemiju kovida 19, uporedo smo radili i na uvođenju novih programa za lakši rad naših zaposlenih, pa smo tako uveli programe za kliničku biologiju i za ispitivanje vode i namirnica, a ovih dana smo pustili u rad i program za sanitarne preglede – rekla je, između ostalog prim. dr Ljiljana Lazić.

Pored opreme i prostora, radilo se i na edukaciji kadra kroz stručno usavršavanje. Trenutno su tri doktora na specijalizacijama, a još toliko njih na užim specijalizacijama, dok je jedan doktor dan uoči ovog skupa položio stručni ispit pa tako Zavod sada ima jednog specijalistu više.

Prim. dr Ljiljana Lazić otkrila je i koji su planovi i aktivnosti koje Zavod planira da sprovede do sledeće godine u ovo vreme:

– Pre svega, veoma su nam bitni projekti prekogranične saradnje. Uspostavili smo jako dobru saradnju sa rumunskim partnerima i očekujemo da ćemo u narednom periodu dobiti značajne projekte i sredstva zajedno sa kolegama iz Rumunije, kako iz oblasti zdravstvene delatnosti tako i iz oblasti ispitivanja parametara životne sredine. Takođe, radimo na projektima prevencije zaraznih bolesti i masovnih nezaraznih bolesti u smislu organizacije i sprovođenja skrininga u saradnji sa zdravstvenim ustanovama na teritoriji okruga. Nadamo se još boljoj saradnji sa lokalnim samoupravama kada je reč o lokalnim programima javnog zdravlja i monitoringa životne sredine. Za sada odličnu saradnju imamo sa Pančevom. Vršcem, Kovinom i Belom Crkvom, a očekujemo da se i druge opštine na teritoriji okruga uključe. Zahvaljujući opremi koju imamo, kada se preselimo u novu zgradu moći ćemo da proširimo zdravstvene usluge u kliničkoj mikrobiologiji. Spremni smo za sve ove izazove i ja se nadam da ćemo do narednog Dana Zavoda moći da se pohvalimo još boljim rezultatima.

Nakon obraćanja direktorke usledili su stručni sastanci bazirani na dve teme: „Zdravstveno statistički portret porodilja, novorođenčadi i odojčadi” i „Osvrt na aktuelne virusne infekcije”.

Govorile su prim. dr Jasmina Pavlović Stojanović, dr Aleksandra Perović, spec. dr med. Jelena Minić Vasić i dr Olivera Stanišić.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: